Amb el mandat municipal a punt d’entomar el temps de descompte i l’horitzó de les eleccions municipals ben present, els dos regidors d’En Comú Podem van fer divendres una valoració de 2022 i per extensió del mandat del que n’extreuen una valoració positiva però tampoc escatimen ni laments ni crítiques per polítiques firmades al pacte de govern amb el PSC i que ara ja és evident que no podran sortir. Bo i això l’aposta dels comuns és clara: seguir sent una força de govern que faci escorar la política municipal cap a l’esquerra: “és evident amb amb un repartiment de regidories de 2 a 13 no hi podíem fer més”, va sentenciar el cap de grup i també alcaldable de nou Sergi Morales.
El propi Morales va assegurar en clau post-electoral que “nosaltres som l’única opció d’esquerres i ecologista que vol governar”. La sentència es pot interpretar en molts sentits diferents. La moral d’En Comú Podem Mataró està alta i la bona salut de la coalició també, expliquen, i és per això que han preparat “una llista que sumarà persones de moviments socials, culturals i esportius, que sumarà voluntats diferents de les persones que volem una ciutat més cohesionada i sostenible”, va dir l’alcaldable. Una llista per la que anuncien sorpreses i amb la que volen fer el que proclamen com a eslògan: sumar per a guanyar.
L’obra de les dues carteres
En Comú Podem fa una molt bona valoració del seu paper al govern municipal de Mataró en el que, sostenen els seus dos regidors, han fet polítiques transformadores en les respectives àrees.
Sarai Martínez, al capdavant de l’àrea d’habitatge assegura que “hem fet moltíssima feina i estem molt satisfeta, s’ha impulsat mecanismes i polítiques inèdites per a la mobilització del parc d’habitatges buits de la ciutat, s’han impulsat fórmules imaginatives perquè no tot passi per la inversió i hem demostrat que hi havia moltes armes legals que no s’havien utilitzat fins aquest mandat”. Les xifres de Martínez són d’uns 800 pisos buits investigats i apostes concretes com les promocions d’habitatge de protecció oficial anunciades, l’habitatge dotacional, la reserva del 30% per habitatge social que tant critiquen els promotors o el projecte Lloguem!.
“En habitatge les polítiques mai són a la curta i segurament no tallarem cap cinta de cap inauguració, però haurem tirat endavant noves maneres de fer que eren molt necessàries per repensar la manera d’entendre les polítiques d’habitatge i també l’urbanisme”, raona Martínez. De tasca encara en queda.. Al proper Ple hi ha d’arribar l’aprovació del registre de solars per edificar i quedarà pendent àmbits com la regulació de pisos turístics, o declarar tota la ciutat com a zona de tempteig i retracte. La lluita per combatre el difícil accés a l’habitatge i les discriminacions que hi ha formarà part del corpus central del programa electoral dels comuns.
En Comú Podem també reivindica el “salt endavant” en polítiques de la cartera de Morales com el foment de l’Economia Social i Solidària, l’exemple de polítiques concertades del Consell Econòmic i Social o la Taula de Reconstrucció de la Covid, entre d’altres. Igualment el regidor d’Empresa i Ocupació fa una bona lectura dels indicadors d’ocupació de la ciutat i de la feina concertada també amb el sector privat per abordar necessitats concretes per eixugar el diferencial històric de la ciutat com a ciutat amb una taxa singularment alta.
Morales, alhora, també considera patrimoni de l’obra de govern dels comuns apostes que no han penjat dels seus àmbits. Ja ho van considerar així en la valoració del 2021, des d’En Comú Podem, que apostes en sostenibilitat com l’Anella Ciclista o la transició ecològica de l’executiu local també es deuen al seu accent, a la seva presència en aquest. En aquest punt també van esmenar la promesa del sociosanitari nou dins dels pressupostos de la Generalitat que el PSC vol patrimonialitzar, asseguren, quan va ser un acord signat primer entre Govern i ECP.
Més força per unes polítiques més valentes
Com si juguessin a fer un DAFO, els regidors d’En Comú Podem saben on han mostrat fortaleses i també on no han passat de debilitats, com a membres del govern municipal. “Tenim molt assumit que ha faltat valentia en compromisos que no s’assoliran i que per tant nosaltres necessitem tenir més força per tirar endavant temes que s’han frenat”, valora Sergi Morales.
En l’àmbit més similar a un retret cap al soci majoritari, van enimerar el Pla Director d’Equipaments de la ciutat “perquè sense ell no hi ha visió global i passa el que passa en casos com l’antiga escola Meléndez y Pelayo”, la definició de la quarta bilbioteca, el pla d’accessibilitat, el carnet jove cultural, l’estudi de la funerària pública o les comunitats energètiques.
Respecte aquest darrer projecte, el d’aprofitar les fotovoltaiques situades en cobertes d’equipaments per proveir energia a llars amb necessitat, s’ha anunciat però no realitzat. “Nosaltres seguirem demanant una comercialitzadora pública d’energia i que Aigües de Mataró s’hi involucri perquè el que no pot ser és que no s’hagi concretat l’aposta per les comunitats que era la contrapartida a no impulsar la comercialitzadora”, va explicar Morales.
Comentaris (9)