Manifestació contra l'enderroc de La Teixidora a Mataró
Notícies relacionades
Manifestació contra l'enderroc de La Teixidora a Mataró

La Teixidora encén la campanya electoral mentre s’encamina a una resolució conflictiva

PSC i ERC es llencen els plats pel cap mentre l’Ajuntament aprova el desallotjament forçós i el col·lectiu ocupant reitera que es resistirà

A un any de les eleccions municipals, l’ocupació de l’antiga escola Menéndez i Pelayo, reconvertida en el centre social La Teixidora, ha servit per donar sortida oficialment a la campanya electoral. Els dos principals púgils, PSC i ERC, han començat a llençar-se els plats pel cap sense contemplacions, en un combat on també en surt esquitxat En Comú Podem i on el teixit associatiu mataroní també hi ha pres partit. Mentrestant, el conflicte està servit en la resolució del cas, ja que l’Ajuntament ha aprovat el desallotjament de l’edifici, que es farà per la força si els ocupants no marxen voluntàriament. Aquests, però, han reiterat que plantaran cara i que hi haurà “sarau”.

ERC, el principal partit de l’oposició, va votar en contra de l’activació del procés de desallotjament aprovat ahir dijous al Ple de maig, després de reclamar que es busquin alternatives a l’enderrocament de l’antiga escola per convertir-ne el solar en un pàrquing provisional. Quelcom que ha deixat pista lliure al PSC, el partit de govern, per atacar el seu principal rival als propers comicis. “ERC es mou al ritme que marquen els ocupes”, va assenyalar el partit ahir mateix, a través de les xarxes socials, acusant els republicans de canviar de rumb en aquest tema ja que l’any 2019 apostaven per fer un aparcament al solar adjacent al Menéndez i Pelayo.

El partit liderat per Joaquim Camprubí ha respost acusant els socialistes de mentiders. Després de recordar que la seva proposta en l’anterior campanya electoral feien referència al solar que hi havia al costat del pati de l’escola, el propi Camprubí ha acusat el PSC de comprar el discurs de Vox. “Ja us vaig dir dies enrere que la vostra rivalitat amb l’extrema dreta us confon, si us porteu com ells els hi feu la campanya”, assenyala el candidat d’ERC. Des del partit afegeixen que “El PSC manté la mateixa opinió al 2019, 2020, 2021, 2022: manca d'idees, manca d'equipaments, manca de diàleg del Govern Municipal. I hi sumem la manca d'un informe que justifiqui l'enderrocament de l'escola Menéndez y Pelayo”. Aquest darrer argument també l’esgrimeix el col·lectiu de la Teixidora, que acusa l’Ajuntament de mentir respecte als danys estructurals que pateix l’antiga escola i que motiven l’enderrocament.

La Teixidora es prepara per resistir al desallotjament: “hi posarem la cara i el cos”

La Teixidora es prepara per resistir al desallotjament: “hi posarem la cara i el cos”

A tot plegat s’hi suma el difícil paper que juga En Comú Podem, soci minoritari del govern, en aquesta situació. Mentre el PSC no ha tingut gaires problemes en equiparar l’ocupació de Menéndez i Pelayo amb qualsevol altre ocupació il·legal d’un immoble, incloses les de perfil delinqüencial i conflictiu, el partit liderat per Sergi Morales ha hagut de fer més equilibris per mostrar-se en contra de l’acció del Sindicat de l’Habitatge de l’1 de maig passat. “Mai he defensat un desallotjament per la força. El que defenso és que aquest col·lectiu, que sí que l’ha ocupat per la força, ha de marxar de forma voluntària perquè es tracta d’un bé públic, un equipament que és de tots i totes”, afirmava Morales a través de Twitter, en un fil que va ser respost amb dures crítiques per part del col·lectiu de La Teixidora.

El teixit associatiu de la ciutat també hi ha dit la seva, en força casos posicionant-se a favor dels ocupants. Entitats com Unió de Cooperadors, Òmnium Cultural o les associacions de veïns del Centre i de Rocafonda han reclamat diàleg de l’Ajuntament amb el col·lectiu de La Teixidora i han posat en valor la tasca que, des de l’1 de maig passat, es duu a terme a l’antiga escola, amb iniciatives com ara cursos de català, banc d’aliments o espai per a fer deures i activitats extraescolars per als infants de l’entorn. Tot plegat ha servit per donar força al moviment social que s’ha instal·lat a l’immoble, i que ahir dijous, coincidint amb el Ple municipal, es va manifestar a les portes de l’Ajuntament.

La manifestació, així com la intervenció d’una portaveu del col·lectiu a l’Audiència Prèvia al Ple, va servir per deixar clar que no pensen marxar per voluntat pròpia i que el desallotjament forçós serà conflictiu, ja que hi pensen oferir resistència. El govern municipal té plenament assumit aquest xoc, i ha manifestat que es faran “totes les accions necessàries per recuperar la propietat”, independentment de la resistència que s’ofereixi. En els propers dies es notificarà a les persones que l'ocupen que es deixi lliure la finca. Si en cinc dies no ho fan, es procedirà a la recuperació per la via de la força. Això implica que es pot donar per segur, en qüestió de dies o setmanes, l’escenari d’un desallotjament amb desenes de brigades mòbils dels Mossos acompanyant la comitiva judicial, enfrontant-se a un elevat nombre de membres de la Teixidora que d’allà no en marxaran si no és arrossegats per la Brimo.

Comentaris (15)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive