Els estudis de formació professional (FP) són cada cop més demandats. La possibilitat d'aprendre un ofici que faciliti la inserció laboral, en un país on l'atur juvenil està molt per sobre del desitjable, atreu cada cop més adolescents i joves que han acabat els estudis obligatoris. Però l'oferta de moment, que depèn del departament d'Educació de la Generalitat, no està a l'alçada de les circumstàncies, ni a Mataró ni al conjunt del país. A la capital del Maresme, el curs passat més de 400 alumnes es van quedar sense plaça en els cicles als que volien accedir.
Davant d'això, en el curs 2022-2023 Mataró comptarà amb més oferta d'FP, malgrat que es tracta d'un augment tímid que difícilment donarà resposta a la ademanda disparada. L'institut Miquel Biada, que enguany s'ha integrat a la xarxa de centres educatius de la Generalitat, oferirà un nou cicle de formació professional de grau bàsic en Manteniment i rehabilitació d'edificis, i un FP de grau mitjà d'Obres d'Interior i rehabilitació. També s’amplia l’oferta de PFI de 3 a 5 perfils, amb els nous perfils d’Auxiliar de restauració i cuina i Auxiliar en centres sanitaris. En total, el centre passa de 51 a 54’5 grups.
El traspàs de la titularitat del Biada a la Generalitat té com a un dels objectius principals donar un nou impuls al centre i començar la seva transformació perquè doni resposta a la necessitat d’ampliar l’oferta de Formació Professional (FP) a la ciutat i a la comarca. Un procés que, en tot cas, necessitarà anys per veure's plasmat a la pràctica.
Davant d'aquesta situació, el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, destaca que "mentre no es produeixi un augment de l'oferta dels cicles més demanats, hi continuarà havent aquesta mancança" d'oferta respecte a la demanda. Per aquest motiu, l'Ajuntament vol concentrar els seus esforços en oferir un bon assessorament als alumnes i a les seves famílies. "Cal orientar-los de forma més didàctica, ja que sovint molts alumnes volen accedir a un cicle determinat que a nivell de ciutat ja no té prou sortida professional".
Aquesta tasca es duu a terme des de l'Oficina d'Orientació Educativa, que durant el curs passat va atendre un total de 374 persones a qui es va poder orientar cap a l'oferta d'estudis que més els convingués. Un dels objectius d'enguany serà precisament trobar alternatives als estudiants que es quedin sense plaça, ja que hi ha cicles d'FP amb menys demanda que en realitat tenen millors perspectives d'integració laboral al territori.
Comentaris (1)