Campanar de Santa Maria campana Barram i Repicada. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Campanar de Santa Maria campana Barram i Repicada. Foto: R.Gallofré

El toc manual de campanes, patrimoni de la humanitat

La Unesco declara pel toc manual de campanes com el de Santa Maria a Mataró el mateix nivell de catalogació que la Patum, els castells o les falles

La Unesco ha declarat aquest dimecres 30 de novembre el toc manual de campanes espanyol Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. És una catalogació internacional que posa els repics manuals com els del Campanar de Santa Maria de Mataró al nivell d’altres expressions culturals com els castells, la Patum, el flamenc o la dieta mediterrània.

Aquest dijous, l’endemà de la proclamació dels tocs manuals de campana, també s’ha declarat Patrimoni de la Humanitat els raiers, les embarcacions històriques fetes de troncs per baixar els rius pirinencs. És una setmana històrica pel patrimoni català.

Un sistema de comunicació històric

Reconeixement de primer nivell pel toc manual de campanes. A la reunió de la Unesco a Rabat s’ha nomenat el repic de campanes com a Patrimoni Immanteral de la Humanitat. Segons l’expedient de candidatura presentat per Espanya i impulsat per diferents grups de campaners valencians, el toc manual de campanes ha persistit al llarg dels segles com a part de la identitat col·lectiva de les seves comunitats i s’usa per a marcar esdeveniments de la vida diària, així com festes, funerals, incendis o inundacions. Les diferents formes de les campanes i tipus de sons reflecteixen, segons l’escrit, la riquesa de la cultura espanyola, comptant actualment amb més de trenta tocs diferents.

“És un llenguatge musical de comprensió universal, on el campaner és fonamental per a preservar la funció de comunicació social de les campanes. La relació d’entesa entre el campaner i la campana és imprescindible per a salvaguardar aquesta pràctica ancestral”, diu la candidatura.

26 barram i repicada
Una repicada de Les Santes. Foto: R. Gallofré


Mataró, un dels municipis amb més repicades

A Mataró, el toc manual de campanes perviu al campanar de Santa Maria amb la peculiaritat afegida de tenir un dels calendaris de repicades més extens, amb 86 al llarg de tot l’any litúrgic. D’aquestes n’hi ha de diferents repics, segons la celebració, des de la Barram i repicada general de la vigília de la diada de les Santes als tocs amb matraques, que són quatre a cavall de Divendres i Dissabte Sant. El calendari i els tipus de repic de les set campanes de la parròquia mataronina estan sent revisats actualment per dotar-los de més rigor històric.

La commemoració de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat tindrà forma de repicada especial aquest dissabte a les 12h, en paral·lel a la d’altres campanars de Catalunya. Igualment, l’endemà, com cada 4 de juliol també hi haurà repic amb motiu de Santa Bàrbara, patrona dels campaners.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive