L’Ajuntament de Mataró vol ‘netejar’ la ciutat de vehicles abandonats. Cada any se’n detecten més de 500 i la tramitació que ha de fer el consistori és “ferregosa i molt costosa”, quan per als propietaris seria gratuït desballestar-los. Tot i això, encara són molts els que per desfer-se d’un cotxe vell l’acaba abandonant al carrer. “No pot ser que hi hagi qui es pensa que ja vindrà l’Ajuntament i s’endurà el cotxe”, lamenta el regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez. Durant molts anys el consistori ha fet els ulls grossos a aquesta problemàtica, però ara es pressionarà els propietaris amb una bateria de sancions “des del primer moment”, abans d’acabar declarant el cotxe com a residu, el que suposa una multa final de fins a 4.000 euros.
La tramitació dels cotxes abandonats com a residu, de fet, és el tràmit que segueix habitualment l’Ajuntament de Mataró per poder-los retirar de la via pública. El procés, però, és lent i sovint s’allarga anys. En alguns casos el propietari s’acaba fent càrrec quan es advertit per la Policia Local, però són una minoria. La majoria, com admet el consistori, se’n desentén i és l’Ajuntament qui acaba assumint la retirada i desballestament del vehicle, un tràmit que és gratuït per als propietaris.
Aquest any s’han iniciat, fins al setembre, 480 processos per abandonament de vehicles, un 23% més que durant el 2021. El cost de dipòsit, gestió i tractament d'aquests vehicles per a l’Ajuntament supera els 150.000€ l’any
Aquest dimecres, per exemple, la Policia Local i el servei de la grua municipal s’han endut un cotxe de l’aparcament Triangle Molins que estava abandonat almenys des de febrer de 2019, quan es va detectar. La ITV del propi cotxe, de fet, havia caducat ja el maig de 2018.
90 euros per estacionar més de 15 dies al mateix lloc
L’objectiu de l’Ajuntament de Mataró és no arribar a aquests extrems i començarà a aplicar la normativa de manera estricta. El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez, diu que hi haurà “tolerància zero” davant dels comportaments incívics en aquest àmbit. Les sancions van des dels 90 euros per estacionar més de quinze dies en un mateix lloc, als 200 euros per manca d’ITV o als 1.500 euros per manca d’assegurança. L’últim estadi és el de la multa dels 4.000 euros per abandonament d’un residu a la via pública.
Tot i que la normativa i el règim sancionador ja existia, fins ara no s’aplicava “L’objectiu no era la multa, però ara pensem que si la gent no entén quines són les seves obligacions, l’administració no es pot permetre el luxe de tenir centenars d’aparcament ocupades i que no en pugui gaudir la ciutadania”, es justifica Jerez.
Comentaris (22)