Situada al barri de Cerdanyola prop de les actuals instal·lacions del Sorrall, la torre va ser construïda l’any 1568, enguany farà 457 anys. És cilíndrica (6,5 metres de diàmetre exterior) i de 14 metres d’alçada, aproximadament. És possible que ja existís amb anterioritat a la data però...
La finalitat de la torre era servir com a element de vigilància (guaita). Podem observar que la seva situació li permet visualitzar i controlar tota la riera d’Argentona des del mar fins a Argentona, important via de trànsit entre el maresme i el Vallès. Visualment, ben comunicada amb altres torres de guaita de la zona i amb el castell de Burriac, alhora era també el lloc de defensa de la família i els seus treballadors durant un possible atac dels pirates nord-africans, els corsaris o la marina turca. Una altra de les funcions de la torre era el control de camins i boscos contra els bandolers. Les ràtzies de pirates i corsaris van ser constants durant el XIV i XV, però s’intensificaren al XVI (Assalt de corsaris turcs a Pineda 1545).
La torre de Can Palauet consta de baixos i dues plantes comunicades internament entre ells per una escala de cargol. Terrat emmerletat, amb matacans a tot el volt. Les voltes de les plantes són semiesfèriques. Deuria tenir espitlleres per defensar-se en cada pis que amb el temps i sense perills es convertirien en finestres amples. L’accés a la torre separada de la masia, es feia pel primer pis possiblement amb pont llevadís que la feia inexpugnable. La porta baixa actual, els finestrals dels pisos i l’accés cobert a la torre es devien fer en èpoques posteriors. La funció de la planta baixa era la de magatzem i rebost d’aliments, aigua i vi per resistir els setges. Posteriorment, s’obrí la porta s’establí la capella de la masia. Els pisos de la torre era el lloc d’estada dels habitants i defensors.
La masia, de planta baixa i pis, consta d’un conjunt de sis cossos, amb irregularitats a les parets de separació. Al centre de la casa, un pilar de pedra ben tallada serveix per recolzar-hi les jàsseres que tornen els dos cossos en un. L’escala per anar a dalt presenta en el lateral un espiell o mirador o punt de defensa per controlar l’accés per la porta principal. Als dos cossos de la part esquerra hi havia el celler, avui sense coberta, sols es conserva la columna central. A la portella exterior d’accés al celler hi ha la llinda on s’assenyala la data de construcció “A 6 DE MARS 1568 FOU FET A LA FM TO VIA (viuda) DE JOAC ASOLA”. Els dos cossos de la dreta allotjaven la cuina i el menjador, i als altres dos cossos els estables i serveis per als animals de treball.
La distribució del pis segueix l’estructura de la planta, però adaptada a habitacions amb finestres a cada una d’elles, construïdes amb carreus de pedra, presentant les llindes de les finestres guardapols a dalt i als llindars hi tenen una espitllera.
La façana guarda el portal rodó d’onze dovelles i el finestral principal del segle XVI amb un guardapols rematat lateralment per dos petits caps esculpits i una espitllera sota el llindar. Les altres finestres semblen més tardanes.
La Torre fou declarada BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) el 1976. L’estat actual del conjunt sembla en no gaire bon estat, malgrat que entre els anys 2004 a 2007, es feren obres per solucionar alguns defectes propis de l’antiguitat de l’edifici de la masia i de la torre. Tant és així que no es pot transitar pel primer pis de la masia per perill d’esfondrament.
La titularitat és de l’empresa municipal PUMSA i tot el conjunt està cedit en ús a una entitat de caràcter privat. D’ençà fa temps, les Associacions de Veïns, l’Associació Cultural de Cerdanyola, partits polítics i persones a títol individual, reclamen sigui un espai obert de cultura i centre de documentació històrica de Cerdanyola.
Tenim exemples a la ciutat, d’altres edificis que també són Bé Cultural d’Interès Nacional, com ara l’edifici de la Presó o la Nau Gaudí, on es fan exposicions, conferències i altres actes culturals, i on tothom hi pot accedir i gaudir tant de la construcció, l’espai interior i l’exposició o acte que acull.
En el proper Ple municipal, ERC presenta una Proposta de Resolució demanant l’extinció del contracte de lloguer, que es facin les obres pertinents per arranjar la construcció i els voltants i que permetin que el primer pis pugui ser utilitzat. També demanen que es busquin recursos i col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, ja que es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional. Caldrà fer un pla d'usos per determinar que si pot fer, però en qualsevol cas ha de ser un espai obert a la ciutadania i a les entitats del barri de Cerdanyola.
Comentaris (2)