CIRD
CIRD

Que tot l’any sigui 8M: qui i quan pot anar al CIRD?

Repassem totes les funcions i atencions que dispensa el Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones de Mataró, el CIRD, un espai de foment de la igualtat i la diversitat a Mataró

El Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD) és molt més que un simple servei municipal a Mataró; esdevé espai imprescindible per al foment de la igualtat i la diversitat a Mataró, i un punt de trobada per a tota la comunitat interessada en construir una societat més justa i inclusiva. Sovint només és subjecte de notícies un o dos cops a l’any però en vigílies del 8 de Març, Dia de la Dona Treballadora, val la pena estendre la taca i fixar-nos en tot allò que fa el CIRD va més enllà de l’atenció individual, arribant a ser un referent per al teixit associatiu, les institucions i organitzacions del territori i la ciutadania en general.

Si ets una dona o una persona del col·lectiu LGTBI, al CIRD pots trobar assessorament legal en qüestions relacionades amb discriminació laboral, assetjament escolar o situacions de violència de gènere. A més, ofereixen acompanyament psicològic individual o grupal i informació sobre recursos específics per a dones en situació de violència. També proporcionen suport en la gestió del canvi de nom registral i tramiten la targeta sanitària amb el nom sentit per a les persones trans. El centre també organitza tallers, com ara teatre i autodefensa feminista, i sessions grupals sobre diversitat sexual i de gènere.

Per a les entitats, el CIRD ofereix assessorament per a la constitució d’associacions i suport econòmic i tècnic per a les seves activitats. També proporciona formació sobre gènere i prevenció de violències, i ofereix espais de debat sobre qüestions relacionades amb la igualtat i la diversitat sexual.

Si ets un professional, un centre educatiu o treballes amb joves, al CIRD pots rebre assessorament en l’abordatge de casos de violències masclistes i LGBTIfòbiques. I si ets part de l’administració municipal, el centre t’ofereix suport en l’àmbit de l’igualtat de gènere i LGBTI, així com accés a plans d’igualtat i protocols específics en matèria de violència masclista i agressions sexistes.

Per a la ciutadania en general, el CIRD ofereix la possibilitat d’estar al dia de les iniciatives entorn la igualtat, feminismes i LGTBI, a través de les seves xarxes socials i campanyes de sensibilització. També organitza esdeveniments com l’Escola de Feminismes, espais molt necessaris.

El 8M del 2024 vol “canviar les regles del joc”

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, Mataró celebra una sèrie d’actes oficials per promoure la igualtat i conscienciar sobre les qüestions de gènere. Sota el lema 'Per la igualtat, canviem les regles del joc!', la ciutat s’engresca amb diverses activitats per celebrar aquest dia tan significatiu. Una de les activitats destacades és l’exposició 'Diversitat corporal i pressió estètica a les nenes i les dones', que es durà a terme del 13 al 22 de març a la Biblioteca Antoni Comas. Aquesta exposició, a càrrec de centres educatius de la ciutat, té com a objectiu conscienciar sobre les pressions estètiques a les quals s’enfronten les dones i les nenes avui dia.

D’altra banda, el dijous 14, a les 17 h, es realitzarà una presentació i taller titulat 'Som massa! Guia sobre grassofòbia en l’àmbit educatiu', a càrrec de la Cooperativa Magranes. Aquest taller té com a finalitat abordar la qüestió de la grassofòbia i les seves implicacions en l’educació.

El dissabte 9, a partir de les 17 h, tindrà lloc el SororiArt al Pati del Cafè Nou, amb tallers, exposicions, photocall, ball de gegantes i actuacions. A partir de les 21 h, hi haurà concerts de Maio, Akelarre i PD Zitas. Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament amb la Xarxa d’Espais Joves de Mataró.

Finalment, el dimarts 12, a les 19 h, se celebrarà una conferència institucional titulada 'On són les dones al món de l’esport?', al Saló de Sessions de l’Ajuntament. A càrrec de Marta Bosch Iborra, periodista esportiva, aquesta conferència abordarà la presència de les dones en l’àmbit esportiu. En acabar l’acte, es farà la lectura del manifest del 8 de març a càrrec de Marta Bach, exwaterpolista.

Què hi podem anar a fer, les dones i persones LGTBI?

  1. Assessorament legal en qüestions laborals relacionades amb discriminació de gènere.
  2. Orientació sobre com afrontar situacions d’assetjament escolar per orientació sexual.
  3. Acompanyament en processos de separació, divorci i custòdia dels fills/es.
  4. Informació sobre recursos específics per a dones en situació de violència.
  5. Assessorament en la gestió del canvi de nom registral i del DNI.
  6. Tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit per a persones trans.
  7. Assessorament i acompanyament psicològic individual o grupal en situacions de violència o angoixa emocional.
  8. Participació en tallers de teatre, autodefensa feminista i autocura.
  9. Sessions grupals o càpsules formatives sobre temes diversos relacionats amb la igualtat de gènere.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive