Salvador Milà: “Tothom es farà seva la zona de baixes emissions de Mataró”. Foto: R. Gallofré
Salvador Milà: “Tothom es farà seva la zona de baixes emissions de Mataró”. Foto: R. Gallofré

“Tothom es farà seva la zona de baixes emissions de Mataró”

Anuari 2023: parlem amb Salvador Milà, advocat i polític, exregidor de Mataró i exconseller

Mataró vol modificar el seu Pla General. Per què ha de servir?

El Pla General Urbanístic és un instrument per aplicar les polítiques municipals, no és una finalitat en sí mateix. És la plasmació física i territorial del que volem a la ciutat, de quin tipis d’activitat, d’espai públic, de realitat econòmica, d’habitatge volem. Hem de repensar Mataró i barrinar com volem que sigui social, ambientalment sabent que els reptes a afrontar són  la contenció del creixement, la millora de la qualitat de vida i l’accés a l’habitatge i garantir una activitat econòmica que permeti major igualtat. 

Contenir el creixement què vol dir?

Mataró no s’ha de paralitzar i pot aprofitar millor el seu espai, apostant per la reforma i la millora urbana i donant sentit a espais que ja estaven programats fa 30 anys. Quan dic contenir vull dir no ampliar territorialment el que està programat ni posar en perill el model dels tres terços: un de sòl urbà, un d’agrícola i un de forestal. Això és un tresor. 

Com imagines l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions a Mataró?

Me l’imagino com la reducció de la velocitat a 80, com quan es va prohibir fumar als hospitals i establiments… són transformacions necessàries que no es poden caricaturitzar i no es tracta només que quatre cotxes no circulin per una zona. Quan es parla de ZBE estem parlant de qualitat de l’aire, de descarbonització, d’un marge de transformació per a tothom, d’un model de mobilitat i vida urbana, de ser conscients dels perjudicis que ja ara ens genera l’emergència climàtica. És un procés necessari que portarà les típiques tensions en l’aplicació i que al cap d’un temps després tothom reconeixerà i es farà seu. 

El canvi climàtic és la gran amenaça. Quin marge d’actuació local hi ha per pal·liar-lo?

Tenim uns problemes del canvi climàtic com la sequera estructural que ens obliga repensar espais com les rieres o intervenir en els nostres boscos, igual que al sistema marí i costaner. Òbviament no és un problema local ni metropolità, sinó mundial Cal que la gent s’adoni que l’actuació local és necessària però només té sentit si s’engloba globlament. Cal no ajornar els deures que hem de fer i aportar la nostra gota d’aigua al mar, és imprescindible coordinar millor les polítiques de canvi climàtic a nivell català, espanyol, europeu i mundial. 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive