Adif finalitzarà aquest estiu les obres d’ampliació de l’escullera entre Mataró i Cabrera de Mar per protegir de l’onatge les vies de Rodalies. Una obra monumental i complexa, amb una inversió de més de 12 milions d’euros, que establirà una barrera per salvaguardar els trens i els raïls dels temporals marítims que generen tota mena de problemes en aquest punt de la xarxa ferroviària. Aquest obstacle quedarà solucionat en pocs mesos però hi ha una altra qüestió sobre la taula pendent de resoldre; com adequar part de la nova escullera com a espai de pas per als vianants que connecti Mataró i Cabrera. Des d’Adif asseguren que això serà possible, però no està clar encara com ni quan.
Teresa Cunillera, delegada del Govern a Barcelona, ha visitat les obres
La delegada del Govern a Barcelona, Teresa Cunillera, ha visitat aquest dimecres les obres, al costat dels tècnics d’Adif i dels alcaldes de Mataró i de Cabrera de Mar. Els dos edils van reclamar a Adif que aprofités les obres de l’escullera per adaptar un passeig litoral per poder connectar a peu els dos municipis, quelcom que actualment no és possible i que trenca la continuïtat de passeig entre la capital del Maresme i Barcelona pel front marítim. ADIF, però, ha executat les obres d’urgència, arran de la necessitat que hi havia de protegir les vies de temporals devastadors com el Gloria. I el projecte d’un passeig, passera o senda ha quedat pendent de definir.
Això no vol dir, però, que no es pugui fer. Les diferents administracions implicades (Adif, la direcció general de costes, la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament) mantenen converses per trobar una solució que ofereixi una via de pas per als vianants que sigui prou comfortable i, a l’hora, mantingui les condicions de seguretat. Quelcom que no és fàcil, a tenor de les explicacions facilitades aquest dimecres d’Adif. La Llei de Costes és especialment restrictiva i impedeix fer un passeig a l’ús sobre una escullera. Cal garantir que hi hagi distància suficient amb el mar i protecció respecte al pas dels trens, i també cal superar la desembocadura de la Riera d’Argentona, quelcom on hi intervé l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
La delegada @CunilleraTeresa, acompañada del subdelegado @carlosprietogo, visita con el director general de Conversación y Mantenimiento de @Adif, Ángel Contreras, las obras de protección de la infraestructura ferroviaria entre Mataró y Cabrera, en la línea BCN-Mataró-Maçanet pic.twitter.com/rVmQ6eGqi8
— DeleGobCataluña (@DeleGobCataluna) March 10, 2021
L’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, ha definit com a “imprescindible” la connexió per a vianants entre els dos municipis. L’edil mataroní, David Bote, ha coincidit en assenyalar-ho com un projecte necessari però ha posat en valor que les diferents administracions “estan treballant” per donar forma al projecte. Quelcom similar al que s’ha limitat a dir Cunillera: que l’Estat, la Generalitat i els Ajuntaments estan treballant conjuntament, però sense concrecions ni en el calendari ni en la forma que tindrà el passeig. Després de la insistència dels periodistes, Cunillera ha dit que esperava que el camí per a vianants estigués enllestit quan finalitzin les obres, però a hores d’ara sembla molt difícil que es pugui obrir als vianants a l’estiu, perquè tota la feina està per fer.
Fonts d’Adif han apuntat que el camí que s’habiliti no tindrà de cap manera forma de passeig marítim complet, amb asfaltat, arbrat i bancs. La Llei de Costes és molt restrictiva en aquest sentit i, sobre de l’escullera, com a molt es podrà crear quelcom similar a una senda que, sigui com sigui, ha de permetre el passeig en condicions de seguretat per als vianants. A banda, Adif s’ha compromès a fer un tancament de les vies, de cara a que es pugui accedir al camí des de les vies.
Comentaris (4)