L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) recomana treure espai al cotxe i crear més connexions amb les estacions de bici i patinets elèctrics a Catalunya per reduir les emissions que causen l'escalfament global. En un informe elaborat amb la participació de la Generalitat i presentat aquest dimarts a Barcelona, l'OCDE constata que el transport sostenible continua sent "poc atractiu" a Catalunya en comparació amb el cotxe. Per això, proposa "treure espai als vehicles privats en favor" dels públics amb carrils bus o superilles i "connectar" la xarxa de busos i trens amb bicis i patinets. Des del Govern asseguren que ja estan implementant mesures en aquesta línia per fomentar el transport públic.
"Els grans esforços amb la Zona de Baixes Emissions i la millora de la xarxa de busos i trens pot tenir un potencial de canvi encara més gran si forma part d'un paquet que inclogui la redistribució de l'espai a una escala més gran", ha dit Mariana Mirabile, una de les dues economistes de l'OCDE que ha elaborat l'informe "Transforming Catalonia's Mobility System for Net Zero", presentat a l'auditori del Districte Administratiu de la Generalitat a Barcelona.
L'informe analitza l'efectivitat de cinc mesures, partint de la idea que totes són necessàries per reduir la contaminació: treure espai als cotxes, subvencionar el vehicle elèctric, reduir el cost del transport públic, millorar la xarxa pública i crear ZBE. A més, les expertes de l’OCDE han aplicat un “enfocament sistèmic” que busca un “impacte més gran” de les polítiques públiques implicant a tots els actors públics i privats.
- Per aquest informe, l’OCDE no ha entrat a valorar el servei dels operadors de bus o tren a Catalunya.
Treure espai al cotxe
Mirabile ha defensat el potencial de redistribuir l'espai públic en favor dels vianants i el transport públic. Així, ha posat com a exemple les superilles de Barcelona, una "referència internacional per a redistribució de l'espai viari", segons l'informe. Les expertes de l'OCDE també han remarcat la promoció dels "microtransports" com les bicis i els patinets, així com la seva connexió amb les xarxes de bus o tren amb més estacions.
Si bé també consideren que són mesures necessàries, han advertit que les subvencions als cotxes elèctrics "no són transformadores" perquè continuen promovent els vehicles privats. També qüestionen la reducció del preu dels transports públics. "Per a la població és més important la qualitat del transport que el seu cost", ha subratllat Mirabile.
El govern diu que ja està actuant
Des del govern asseguren que ja està implementant mesures en línia amb les conclusions de l'informe per fomentar l'ús del transport públic. Així, per exemple el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal, ha destacat que ara ja no fan "autovies", sinó carreteres amb menys carrils, i que estan fent més carrils ràpids pels busos. També ha explicat que estan treballant per ampliar carrils bici per promoure que la gent l'utilitzi per anar a treballar o a l'escola.
- En canvi, Nadal ha discrepat amb l'experta de l'OCDE assegurant que les bonificacions al transport públic han "incentivat" el seu ús a Catalunya. De totes maneres, creu que han de tenir un "límit".
- Pel que fa a les ZBE, el secretari de Mobilitat ha defensat que s'estan implementant "d'una manera adequada" a Catalunya.
Anàlisi de la situació a Catalunya
Catalunya s’ha compromès a reduir les emissions contaminants en un 51% el 2030 en comparació amb el 2005. El transport és el que més contamina i, per tant, l’OCDE avisa que és “fonamental” disminuir les emissions en aquest sector per aconseguir-ho. Està previst que per aquest sector l’objectiu de reducció sigui del 42,9% el 2030.
- L’OCDE assegura que Catalunya és “pionera” a l’hora de detectar la necessitat d’un canvi de model amb l’aprovació de la Llei de Mobilitat el 2003. Més de 20 anys després, però, segueix sent un “repte” que els catalans deixin el cotxer per agafar el transport públic.
“El disseny del transport públic a Catalunya (...) afavoreix l’ús dels vehicles privats motoritzats davant dels models sostenibles”, afirma l’informe. Hi ha un “llegat d’inversions de llarga durada” cap als cotxes privats i la seva infraestructura (carreteres, pàrquings, etc) és d’una “magnitud” bastant més gran que les infraestructures per al transport públic, de tal manera que agafar el cotxe és molt més atractiu, conclouen les expertes de l’OCDE.
Integrar el patinet elèctric a la T-Mobilitat
La principal recomanació de l’informe és “reequilibrar” l’ús de l’espai públic, que ara mateix dona prioritat als cotxes privats, segons l’OCDE. A part de superilles i carrils bus, l’organització també defensa promoure els vehicles de “micromobilitat”, com poden ser els patinets elèctrics, en comptes de subvencionar majoritàriament els cotxes elèctrics.
L’OCDE demana apostar per la micromobilitat fent una aliança amb el sector privat i inclús “integrar” aquests vehicles en la T-Mobilitat. De tal manera, que puguin pagar diversos modes de transport amb la mateixa targeta. Així, es podria descongestionar altres serveis, com el metro, apunten les expertes.
- Tot plegat, diuen, s’hauria de complementar seguint fent “esforços” per l’electrificació dels vehicles, les zones de baixes emissions, la integració de les tarifes del transport públic i la millora de la qualitat dels serveis de transport públic.
L’aplicació de la ZBE
L’informe diu que el potencial transformador de les ZBE és “baix” perquè té efectes “mixtos i temporals”. Millora la qualitat de l’aire, però pot suposar una tornada als mateixos volums del trànsit si la gent condueix vehicles elèctrics o menys contaminants. A més, pot reforçar la idea que és suficient fer millores als vehicles privats i augmenta la percepció d’“una transició verda injusta”.
“L'evidència de Londres i Brussel·les suggereix, per exemple, que les ZBE han afectat de manera desproporcionada a les llars de baixos ingressos que viuen en zones amb serveis de transport públic deficients i que és probable que tinguin vehicles que no compleixin les normes i que no puguin accedir a les ZBE”, apunta l’anàlisi.
- Per això, l’informe de l’OCDE defensa la implementació de les ZBE juntament amb altres mesures que facin més atractiu el transport públic.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (15)