L’ambiciós projecte comunicatiu comarcal liderat per Mataró, Maresme Digital TV, nascut a principis de 2008, i Televisió de Mataró, un històric de la televisió local catalana amb més de 25 anys de trajectòria, es veuen obligats a fusionar-se per garantir la viabilitat dels dos projectes. La complexa situació econòmica dels dos canals, agreujada per la crisi econòmica, són els factors que els han empès a crear un únic canal públic, que ha de començar a emetre a principis de 2010. L’acord, anunciat el mes de setembre, comportarà la integració de plantilles dels dos canals i la pèrdua de llocs de treball, tot i que a finals d’any encara no s’ha fet públic el nombre de treballadors que es veuran afectats. ’alcalde, Joan Antoni Baron, defensa que els dos canals es fusionen “per sobreviure”, mentre que Jaume Puig, director de Televisió de Mataró, considera que aquesta és l’única alternativa a la “competència ferotge” per un sòl espai comunicatiu.
El canal sorgit de la fusió serà gestionat per una nova societat limitada amb capital públic 100%, propietat del Consorci Digital Mataró-Maresme, que substituirà el paper que jugava fins ara Mataró Audiovisual. La mateixa societat, integrada per directius tant del Consorci i com del Col•lectiu de Mitjans Audiovisuals (gestora de TVM), externalitzarà part de la gestió a una empresa privada mitjançant la convocatòria d’un concurs, que s’ha de decidir a inicis de 2010. En acabar l’any, el Consorci compta encara amb 13 municipis del centre i del baix Maresme, tot i que està negociant la rescissió de tres pobles. Es tracta d’Argentona, Sant Vicenç de Montalt i Premià de Dalt, que han decidit marxar perquè no poden assumir l’elevat cost econòmic que suposa participar en el projecte. Per evitar tot un seguit de baixes, l’any 2010 es rebaixarà en un 10% l’aportació dels municipis a l’organisme.
Crítiques abans de néixer
Tot aquest complex entramat serà el que haurà de liderar un canal que rep dures crítiques ja abans de néixer. Els partits de l’oposició a Mataró asseguren que la fusió és un “fracàs” d’un model comunicatiu que atribueixen directament a una aposta personal de Baron. La creació de Maresme Digital TV, a principis de 2008, ja va ser especialment mal vista per CiU, CUP i PP. Totes tres formacions consideraven que el nou canal públic era absolutament innecessari davant l’existència de Televisió de Mataró. L’oferta de Maresme Digital TV no ha quallat, tal i com demostra la seva audiència, vora els 6.000 espectadors, quatriplicada per Televisió de Mataró durant el mateix any. El govern municipal rep fortes crítiques per la gran suma econòmica que destina al canal, en especial en època de crisi econòmica i constriccions pressupostàries. Una inversió que l’oposició considera que han caigut en un sac buit ja que en menys de dos anys, Maresme Digital TV ha demostrat ser un projecte inviable.
Televisió de Mataró travessava una delicada situació econòmica en els darrers anys, i va rebre importants ajudes econòmiques de l’Ajuntament per donar el salt a la TDT i amb la compra del seu arxiu històric d’imatges. La fusió és segurament l’última oportunitat perquè el seu projecte segueixi viu. Però també suposa l’estocada final a TVM com a mitjà privat i independent, tot i que part del seu equip directiu i plantilla s’integrarà en el nou projecte.
Expectació mediàtica en la roda de premsa de Baron i Puig
Comentaris