Inauguració de l'escola Montserrat Solà, l'any 2009
Inauguració de l'escola Montserrat Solà, l'any 2009

V. B.

Un altre cas de sobrecost en obra pública sacseja les arques municipals

L'Ajuntament haurà de pagar 900.000 euros per sobrecost a les obres del Montserrat Solà si el TSJC ratifica una sentència del contenciós administratiu

Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no diu el contrari, l’Ajuntament haurà de fer front al pagament de 508.000 euros pel sobrecost d’unes obres que no li pertocaven però que va haver d’assumir. El jutjat contenciós administratiu de Barcelona va sentenciar que la construcció de l’escola Montserrat Solà, que l’Ajuntament va avançar malgrat que és competència de la Generalitat de cara a accelerar-ne la posada en marxa, va acabar costant 908.000 euros més dels previstos. L’Ajuntament considera exagerada aquesta xifra ja que calcula que van ser només 400.000 euros, que ja va pagar en el seu moment a l’empresa contractista, i va recórrer la sentència al TSJC. Davant la incertesa de la decisió del tribunal, el consistori té previst demanar a l’ICO (l’Instituto de Crédito Oficial) un préstec de 508.000 euros per fer front a la possible sanció.

L’escola Montserrat Solà es va inaugurar en el curs 2009-2010 als terrenys de Cal Collut, entre el Camí Ral i els carrers Enric Granados i Solís. Les obres havien arrencat dos anys abans a càrrec de  l’empresa adjudicatària, Construccions Rubau, amb un pressupost de 4,4 milions d’euros. Durant la construcció es va trobar un abocador d’escombraries en el subsol del solar, que no s’havia detectat en els sondejos previs. Això va comportar treballs no previstos, com ara l’excavació de pilotatges més profunds per assegurar els fonaments, l’ús de més formigó i el trasllat de les deixalles a l’abocador.

L’Ajuntament va considerar que el sobrecost d’aquests imprevistos pujava als 400.000 euros, que va pagar a l’empresa adjudicatària. Aquesta, però, va triplicar el càlcul dels costos, elevant la xifra als 1,2 milions d’euros, i va portar el cas al tribunal contenciós administratiu. Aquest va estimar parcialment la demanda de l’empresa i va sentenciar l’Ajuntament a pagar 908.000 euros a Rubau S.A. en concepte de sobrecost: és a dir, 320.000 menys dels que demanava l’empresa, però 508.000 més que els considerats per l’Ajuntament. En total, segons la sentència, el sobrecost va suposar un 20% més que el pressupost inicial. L’Ajuntament manté, però, que aquesta desviació tan sols és de 400.000 euros i per això va recórrer la sentència al TJSC, que està pendent de pronunciar-se.

La construcció de nous centres educatius és competència del a Generalitat. Però de cara a accelerar la construcció del Montserrat Solà l’Ajuntament va signar amb l’administració catalana un conveni segons el qual el consistori avançava els diners i s’encarregava de l’execució de les obres, inversió que va ser retornada pel govern català en diferents anualitats. Una estratègia que l’Ajuntament també va posar en pràctica amb les escoles Anxaneta i Maria Mercè Marçal.

Un nou cas de desviació pressupostària
Aquest fet, però, comporta que avui sigui el consistori mataroní el que hagi de fer front al litigi pel sobrecost, després que no es detectessin en els sondejos previs de l’obra els problemes en el subsol de Cal Collut. Es tracta d’un nou cas de desviació pressupostària en obres públiques a la ciutat, després de la gran polèmica viscuda amb l’edifici del Rengle. Una obra construïda durant el mateix període que el Montserrat Solà, en el període 2007-2010, i que va patir un sobrecost de 8,2 MEUR, un 42% del seu pressupost.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive