Mataró comptarà amb un nou centre sociosanitari per a persones dependents, que substituirà l’actual situat a l’antic Hospital de Sant Jaume. Una reivindicació històrica de l’Ajuntament davant les mancances de la seu del carrer Hospital, a la qual la Generalitat finalment acabarà donant compliment. Així es va comunicar en la darrera reunió de la comissió específica per treballar el futur en aquest àmbit al Maresme central, tal i com ha confirmat a Capgros.com el regidor de Salut, Joan Vinzo. L’edifici es construirà en un període de tres o quatre anys com a mínim, i encara s’ha de definir la seu, tot i que els terrenys que CatSalut té reservats davant de l’Hospital de Mataró són uns bons candidats per acollir-lo.
“És un resultat molt satisfactori per a la ciutat, després d’anys de negociacions” afirma el Regidor de Salut, Joan Vinzo
“És un resultat molt satisfactori per a la ciutat”, resol Vinzo, després d’anys de negociacions i converses frustrades amb la Generalitat sobre aquesta qüestió. Totes les parts tenien clar que l’hospital sociosanitari no podia continuar a la seva seu actual, a l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. La Generalitat va apostar per traslladar el servei al nou Hospital del Consorci Sanitari del Maresme, quelcom que va topar amb el rebuig del propi Ajuntament, dels treballadors del Consorci i també de diverses entitats ciutadanes. “El Sant Jaume no es toca” es va convertir en l’eslògan de la lluita contra aquest trasllat.
Molts mesos de converses
El que reclamava el consistori, bàsicament, era un projecte sòlid i concret que definís on, com i amb quins recursos s’ha d’oferir l’atenció sociosanitària a Mataró i el Maresme Central. Un àmbit que guanyarà en importància en els darrers anys i esdevindrà estratègic, davant el progressiu envelliment de la població. Però a tot això no hi donava resposta, segons l’Ajuntament, la proposta inicial de traslladar els llits de l’antic hospital al nou, a l’anomenada Unitat 6. La plantilla de l’Hospital també es va oposar del tot a aquest pla, ja que consideraven que saturaria del tot unes instal·lacions que avui, segons no es cansen de denunciar, ja estan al límit per manca de finançament.
La Generalitat va anunciar una moratòria en les intencions inicials de fer aquest trasllat, de cara a poder negociar amb les parts la millor solució. Ara fa tot just un any es va constituir una Comissió de Participació Ciutadana amb agents socials, professionals, usuaris i representants dels grups municipals, per tractar com s'ha de gestionar aquest àmbit al Maresme Central. Una comissió que, a tenor dels resultats, ha funcionat prou bé, en bona part gràcies a l’actual gerent de la regió sanitària metropolitana, Joan Puigdollers. “Ve de la sanitat local, coneix les necessitats i tot i que anem tard amb aquesta situació, creiem que hi ha un nou tarannà molt beneficiós”, explicava Vinzo en el moment de la creació de la comissió.
“Haurem de fer una reflexió estratègica per decidir quin ha de ser el futur de l’Hospital de Sant Jaume”
12 mesos més tard ja comença a haver-hi resultats tangibles. També s’havia posat sobre la taula dues opcions: la construcció d’una tercera planta a l’Hospital de Mataró, per poder acollir el sociosanitari en millors condicions del que preveia el pla director inicial. Però finalment la solució que s’acabarà imposant és la construcció d’un edifici de nova planta. Un centre que haurà de donar servei a tot l’àmbit del Maresme Central, dedicat a l’atenció sociosanitària de persones dependents, no autosuficients des del punt de vista funcional o cognitiu. Són pacients com ara malalts crònics amb tendència a la discapacitat, amb necessitat de rehabilitació funcional després de processos quirúrgics, pacients amb demència o sota cures pal·liatives, entre d’altres.
Comentaris