La plaça de la Muralla i el sector de Can Xammar. Fotos: R. Gallofré
La plaça de la Muralla i el sector de Can Xammar. Fotos: R. Gallofré

Un 'segon Ajuntament' a Can Xammar

L’edifici de l’antic Actua acollirà “L’Espai Mataró”, punt de referència per als tràmits administratius municipals que vol revitalitzar aquesta zona cèntrica

Mataró compta amb un total de sis oficines d’atenció ciutadana, distribuïdes arreu de la ciutat: el Centre, Rocafonda, Cirera, Molins, Cerdanyola i Pla d’en Boet. Una voluntat de descentralització i d’acostar-se a tots els veïns, que malgrat això no impedeix que una d’aquestes oficines, la que hi ha a l’Ajuntament, sigui de llarg la més utilitzada. I ha quedat petita. Els baixos de la Casa Gran donen pel que donen i hi ha dies en què la incomoditat per als seus usuaris, a causa de les cues que s’hi formen i la convivència amb altres activitats, és manifesta.

Aquest “Espai Ajuntament” obrirà portes el 2019 o 2020 i el projecte té un pressupost de 750.000 euros

Ha arribat l’hora de buscar un nou emplaçament per a aquest espai d’atenció ciutadana. I des de l’Ajuntament han decidit que no serà un simple canvi de seu en busca d’un local més espaiós. El trasllat comportarà la creació d’un nou model d’atenció ciutadana que anirà molt més enllà del que ofereix actualment; es dirà “Espai Mataró” s’ubicarà durant el 2019 en un espai cèntric com és Can Xammar, avui sense gaire activitat i necessitat d’un pol d’atracció ciutadana. El moviment deixarà lliure la planta baixa del consistori, quelcom que obre portes a repensar el futur pla d’usos de la Casa Gran. Un projecte, per tant, important en molts sentits.

Una àgora ciutadana

La nova OFIAC se situarà a l’edifici que PUMSA té a la plaça de Can Xammar, que en el seu moment va acollir la llibreria/papereria Actua, entre d’altres negocis, i que avui roman tancat. Segons explica el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, l’objectiu és anar “molt més enllà” del que és fins ara una OFIAC. “Volem que sigui una àgora ciutadana”, relata. Un espai on, a part de fe els tràmits convencionals, s’hi puguin fer tots els tràmits onlines amb ordinadors disponibles, on hi hagi xerrades i sessions informatives, espais expositius temporals i permanents... “Més enllà de poder-hi fer tràmits, entenem que ha de ser el que se li suposa a un ajuntament: la casa de tots”, ho defineix Jerez. 

3

L’objectiu és que el ciutadà no se senti un subjecte passiu de l’administració, sinó que sigui “el centre d’atenció” de la mateixa, afegeix el regidor, que ho vincula al procés endegat durant aquest mandat de transformació de l’administració municipal per fer-la més accessible i propera a la ciutadania. “És un concepte trencador, serem molt novedosos en aquest àmbit”, explica el regidor. S’espera que pugui obrir portes al 2019 o al 2020, amb un pressupost de 600.000 euros. ,

Revitalitzar Can Xammar

Can Xammar és un àmbit estratègic del casc antic de Mataró, ple de potencial que fins avui no s’ha acabat de desenvolupar. L’eix que connecta el nucli històric amb el front marítim i el barri de l’Havana és un espai que superposa en diverses capes la història de la ciutat. S’hi poden veure restes de les termes romanes i la muralla i la torre circular que data de l’any 1602. L’any 2002 en aquest sector també s’hi va trobar el cap de la Venus d’Iluro, que avui es conserva al Museu de Mataró.

Avui Can Xammar no és un lloc de pas per manca d’atractius comercials i lúdics

Durant les darreres dues dècades el sector, que presenta com a particularitat un fort desnivell, ha viscut un important canvi en el seu entramat urbà, promogut per l’empresa municipal PUMSA. Entre les diferents obres que s’han realitzat a l’espai, de gairebé 10.000m2, hi figuren un aparcament subterrani, la construcció de pisos, un edifici singular i força polèmic (l’Edifici Espenyes, comercial i d’oficines, que avui acull un espai de coworking i el local d’oci nocturn Mirinda). I, el més important de tots, una gran superfície comercial d’uns 1.000m2, que va servir per acollir, des de l’any 2005, l’Actua, un projecte de la mà d’Abacus i de l’avui desapareguda Llibreria Robafaves. Actua, una gran aposta comercial no exempta de polèmica a la ciutat, mai va funcionar com s’esperava. Després de tancar portes (avui Abacus és, en solitari, a La Riera), l’immoble ha acollit diferents projectes comercials, però ja fa més d’un any que es troba tancat.

Aquest fet comporta que la plaça de Can Xammar, de grans dimensions, compti amb molts menys vianants i usuaris dels que hauria. Malgrat que les terrasses dels bars i la zona de jocs infantils estan força transitades, l’enorme edifici comercial buit i la manca d’equipaments i oficines comporten que ja no sigui un lloc de pas. Des del consistori s’entén que és el lloc ideal per instal·lar-hi l’Espai Mataró. “És cèntric, s’hi pot arribar caminant des de tot arreu, té un entorn singular amb la plaça i la muralla, hi ha aparcament subterrani i pot ser important per donar un impuls al casc antic”, relata el regidor de Serveis Centrals.

El futur de la planta baixa de l’Ajuntament

oficina ajuntament 1

Una de les conseqüències que comportarà el trasllat de l’OFIAC és que la planta baixa de l’Ajuntament quedarà buida. I per tant caldrà dotar-la de nous usos. Un procés que s’inscriu en l’anomenat Pla d’Impuls del Centre, impulsat pel consistori en aquesta legislatura –l’enèsim intent de dotar el nucli antic de més vida comercial i cultural, davant la pèrdua d’establiments emblemàtics i de grans marques. En aquest pla s’ha demanat a arquitectes i urbanistes que aportin les seves propostes a través d'un concurs d’idees, del qual n'ha de sortir un projecte guanyador que s'aplicarà al sector entre muralles i als seus entorns. El projecte guanyador ha de fer que el centre sigui més atractiu tant per als mataronins com per als visitants, que posi en valor el patrimoni arquitectònic i cultural que atesora, i que esdevingui un pol d'activitat econòmica.

Es vol potenciar l’eix Riera-plaça de l’Ajuntament-plaça Gran, i per això la planta baixa és clau

La planta baixa de l’Ajuntament s’assenyala com una peça clau d’aquest pla. Un dels principals objectius del mateix és dotar de més vida l’eix Riera-plaça de l’Ajuntament-plaça Gran, i per aconseguir-ho el propi Ajuntament, així com Can Cruzate a l’altra banda de la plaça, hi juguen un paper important. Alliberar la planta baixa del consistori ha d’ajudar a dotar de permeabilitat la connexió entre la Riera i la plaça de l’Ajuntament, facilitant el trànsit dels vianants per l’interior de l’edifici. Es tracta en tot cas idea que s’ha de concretar amb un projecte arquitectònic.


Què es fa a una OFIAC

oficina ajuntament 2

Veient el llistat de tràmits que es poden fer a les OFIAC, no sorprèn pas comprovar les cues que s’hi formen durant molts moments del dia. Des de la gestió de Beques Menjador al cadastre, passant per la petició del Carnet Blau, els tràmits per poder casar-se, les peticions de llicències d’obres i d’activitats, els permisos per a l’ocupació de via pública, tot el que està vinculat al padró (altes, modificacions i reagrupaments), la presentació de factures, les llicències d’animals perillosos... Qualsevol ciutadà de Mataró, nouvingut o resident de tota la vida, hi haurà de passar en un moment o altre, agafar tanda i esperar.


El fallit projecte de la Biblioteca

A finals de 2017 l’Ajuntament va anunciar la seva intenció de traslladar la biblioteca de la Fundació Iluro a Can Xammar. Tot plegat amb objectius similars als de l’actual projecte de l’OFIAC. Per una banda, fer que Can Xammar guanyés un pol d’atracció amb la ubicació de la biblioteca, fins ara a la plaça de l’Ajuntament. Per l’altra, traslladar l’oficina d’atenció ciutadana dels baixos de l’Ajuntament a on ara hi ha la biblioteca, per poder oferir un servei molt més ampli i confortable a la ciutadania.

La idea, però, no va reeixir. El govern municipal ho va escartar després que els informes tècnics apuntessin que l'edifici de l'antic Actua, a la plaça de la Muralla, no és prou gran per acollir l'equipament. Caldria un projecte arquitectònic d'ampliació que el govern no està disposat a assumir.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive