El Nadal és una pedrera de consumistes. És l'època de l'any on a nens i nenes se'ls inculca per totes les vies la necessitat de comprar de manera compulsiva com a forma de satisfer els seus desitjos. Els infants són també subjectes consumidors i com a tal haurien de prendre consciència de les conseqüències de l'acte de consumir, que mai és neutre ja que té moltes implicacions econòmiques, de gènere o mediambientals. És des d'aquesta premissa que l'Ajuntament promou un taller on alumnes de 5è de primària de 17 escoles de la ciutat reflexionen sobre què vol dir i què implica comprar joguines i jocs.
Està previst que pel taller hi passin uns 500 alumnes mataronins d'entre 10 i 11 anys
Està previst que pel taller hi passin uns 500 alumnes mataronins d'entre 10 i 11 anys. L'activitat s'està realitzant des de l'octubre passat al Centre Cívic Pla d'en Boet, convertit per a l'ocasió en una botigueta de joguines a on els alumnes hi poden triar i comprar, de manera simulada i amb una quantitat limitada d'euros. Ho han de fer a partir dels conceptes treballats durant un taller previ amb monitors especialitzats en la matèria. Entre els temes que s'hi tracten, hi figuren qüestions com ara el consum responsable, la seguretat de les joguines, l'etiquetatge correcte, llocs on es pot reclamar en cas de trobar un producte defectuós o la necessitat de reclamar el tiquet de la compra.
Joguines, gènere, violència i medi ambient
Però el taller va més enllà, ja que també es treballa amb els participants qüestions com la construcció de gènere a través de la joguina, el respecte al medi ambient i la violència a través del joc. L'objectiu final és que els nens i nenes puguin reflexionar sobre el consum de joc i joguines en base a la seva pròpia experiència. A tots ells se'ls vol fer més responsables en tres àmbits perquè entenguin les conseqüències de l'acte de consumir des de l'anàlisi, la reflexió i l'actitud activa.
Comentaris