‘Ciutats Amigues de les Persones Grans’ és una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es tracta d’una xarxa mundial que vol afrontar un nou repte per a la humanitat: saber adequar els entorns urbans al canvi demogràfic que s’apropa. L’envelliment de la població, un fet a Mataró i a gran part del món, comporta un canvi de mentalitat i de maneres d’actuar. Per aquest motiu la capital del Maresme s’ha adherit a aquest projecte, al qual s’hi sumen diferents inversions i iniciatives que han de fer més fácil la vida a les persones grans de la ciutat.
“Age-friendly cities”
L’objectiu que té Mataró a l’hora de fer-se ‘Ciutat amiga de les persones grans’ és treballar conjuntament amb la ciutadania per aconseguir un entorn que fomenti l’envelliment actiu de la població. Enlloc de fer-ho en solitari, l’experiència conjunta de totes les ciutats que en formen part permet teixir complicitats i prendre exemple de bones practiques en altres llocs del món.
El projecte està en desenvolupament, i requereix de la participación de les persones grans i dels governs locals. Es treballa en un total de vuit àmbits: La participació social i cívica; la mobilitat i el transport, l’accessibilitat i l’ús dels espais públics i privats, l’habitatge, els serveis socials i els de la salut, ees relacions de suport i ajuda mútua, el respecte, les desigualtats i les condicions d’inclusió, i la comunicació i la información.
Es va arrencar amb fase de diagnosi que es tradueix en un procés de participació obert a tota la ciutadania amb el treball de diferents grups focals. De forma paral·lela, també es va iniciar un concurs entre l’alumnat dels batxillerats artístics de l’Escola Pia Santa Anna i de l’Institut Alexandre Satorras per triar la imatge de Mataró, ciutat amiga de les persones grans. La imatge guanyadora és un cor amb els colors de la bandera de Mataró i una mà que el recolza.
Inversions en equipaments
Més enllà del projecte ‘Ciutats Amigues de les Persones Grans’, Mataró avança en la creació d’equipaments i serveis per a les àvies i avis del municipi. El proper dia 29 de setembre s’inaugura el nou Casal Municipal de la Gent Gran de La Llàntia. L’equipament s’ha habilitat al carrer de La Boixa, sota la Pista Poliesportiva Municipal del barri.
L’antic casal d’avis estaba situat al número 69 del carrer Nou de la Mercè, un espai que no permetia diversificar les activitats ni un aforament superior a les 90 persones. Aquestes limitacions van portar a aprobar la creació d’un nou casal, mentre que l’antic exercirà a partir d’ara d’annex: s’hifarà un espai de biblioteca i sala de lectura, així com una sala polivalent per a activitats formatives.
Pel que fa al nou casal al carrer de La Boixa, té una superficie útil de 214m2 i comptarà amb una gran sala polivalent, una sala de formació i tallers i una sala d’informàtica, entre d’altres. El projecte del nou Casal de la Gent Gran de La Llàntia i de millora dels altres tres locals d’equipament del carrer de La Boixa té un pressupost de 347.479,21 € Per aprofitar la llum natural, s’instal·larà un vidre transparent per sobre de les portes als tancaments de les diferents sales.
Programa d'activitat física
D’altra banda, l’Ajuntament ha impulsat enguany el Programa Municipal d’Activitat Física i Gent Gran. L’objectiu és que les persones es puguin mantenir en forma per ajudar-los a la vida quotidiana, i alhora que puguin establir relacions socials entre els participants. Actualment el programa compta amb uns 350 usuaris distribuïts en 17 grups repartits entre diferents casals de la gent gran, poliesportius i centres cívics. S’hi realitzen activitats de gimnàstica terapèutica, adaptades a les diferents patologies dels participants, treballant-hi la força, l’aparell cardio-vascular, la flexibilitat, l’equilibri o la memòria aplicada a l’exercici. També es realitzen diferents activitats extraordinàries durant l’any, així com caminades, excursions o jornades de tai-txi. Durant el curs 2018-19 s’incorporarà l’activitat intergeneracional de vela per a avis i avies i néts i nétes.
Comentaris (1)