Proposta de nova estació en la seva entrada per Ronda Barceló. Foto:  Imatge: Opalus Arquitectura
Proposta de nova estació en la seva entrada per Ronda Barceló. Foto: Imatge: Opalus Arquitectura

Una estació per reformar la ciutat

Es vol ubicar entre la Ronda Barceló i el Port. Adif ho veu amb bons ulls i es començarà a treballar en la viabilitat del projecte.

Mataró vol crear una nova estació de rodalies que serveixi per reorganitzar el servei, ordenar la zona costanera de la ciutat i trencar amb les barreres que hi ha ara mateix entre el nucli urbà i el Front Marítim. Aquesta és la proposta que ara fa dues setmanes va portar l'Ajuntament de Mataró a Adif, empresa encarregada del servei de Rodalies. La idea passa per crear una nova estació a prop de l'actual, amb entrada pels extrems i que un d'aquests sigui a l'alçada de la Ronda Barceló. D'aquesta manera s'aconseguirien diversos objectius: el primer, desencallar el problema de crear un pas subterrani entre la Ronda i el Port, de centenars de metres amb els inconvenients de cost i de manteniment que això comportaria. El segon, crear una nova zona permeable i oberta que dinamitzi el pas de ciutadans i permeti accedir de manera molt més senzilla al Port de la ciutat i a la platja; i per últim, millorar l'entrada i sortida de l'estació, que es faria des dels costats i permetria als usuaris no haver de donar grans voltes com passa ara amb les instal·lacions actuals.

Es tracta d'un projecte ambiciós i atractiu, que segons els dissenys fets pels tècnics municipals amb la col·laboració del Grup IAM (Investigacions Arquitectura Mediterrània) ETSA La Salle BCN-URL, mostren un espai obert on el soterrament es troba només a la zona de vies i on es permet connectar tant amb les andanes com amb el Front Marítim que recentralitzaria el fluxe d'usuaris a través d'una Ronda Barceló que ha de ser en el futur un boulevard que connecti la ciutat des de la costa i fins la muntanya.  La regidora d'urbanisme, Núria Moreno, explica que aquest projecte, amb entrada per la Ronda i per la plaça Miquel Biada, va ser "vist amb bons ulls" des d'Adif. "Van veure que no era res descabellat i que podien confluir les nostres necessitats amb les seves, i per això s'ha creat un grup de treball per poder-ne estudiar la viabilitat.

nova estació 2

Qui ho paga?

Una de les propostes de l'Ajuntament, explica Moreno, és que Adif compta amb uns terrenys que tenen un aprofitament urbanístic a la zona d'Iveco-Pegaso per valor d'uns 8,5 milions d'euros. La voluntat de l'executiu local seria que es revertissin aquests aprofitaments en les futures obres de millora i permeabilitat del sistema ferroviari de Mataró. En tot cas, queda clar que es tractaria d'un projecte de molta més envergadura i que no s'ha plantejat a nivell econòmic, recalca Moreno: "La proposta és coherent i així ho veuen des d'Adif, per això ara treballarem amb propostes de funcionament de l'estació i avantprojectes i valoracions diverses que ens portin a saber els diners que costaria i quines inversions serien necessàries".

nova estacio 4

Recreació del pas subterrani i de la nova estació. Imatges: Grup IAM (Investigacions Arquitectura Mediterrània), ETSA La Salle BCN-URL

La proposta feta a Adif anava acompanyada d'una altra referent al projecte de protecció de la línia de la costa per poder completar l'anella verda de Mataró. Dit en altres paraules, poder anar caminant des de la capital del Maresme fins a Barcelona, cosa que ara no succeeix per un tram de Cabrera de Mar (i un altre en direcció a Llavaneres). La idea de l'ajuntament és que les esculleres que Adif vol renovar per motius de seguretat, es replantegin com una nova senda urbanitzada amb paviment, il·luminació, jardineria i mobiliari urbà.

Altres fronts: del tren orbital a la N-II

El projecte de Mataró no s’oblida, encara que sigui gairebé per inèrcia, del Tren Orbital, el qual es considera quelcom “a llarg termini” en l’informe presentat a Adif. Era un utòpic pla que volia soterrar la línia a Mataró i dotar la ciutat de quatre estacions per poder connectar amb el Vallès. La seva complexitat –i elevat cost- ho deixen en un ‘stand by’ gairebé definitiu.

El que sí sembla més factible és la cessió definitiva de la N-II a mans de l’Ajuntament. Quelcom que permetria “canviar la mobilitat, urbanitzar-la, ampliar voreres i donar-li un caire de bulevard enlloc de la carretera inhòspita actual”. Quelcom que caldrà estudiar i treballar un cop es faci efectiva la cessió, que es persegueix des de fa temps.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive