Des de l’anunci, el 4 de juny, per part de les autoritats del país que es podien tornar a “celebrar” festes majors, un seguit de ciutadans hem estat atents a la reacció de les diferents organitzacions de les festes més importants de Catalunya però, sobretot, a la de l’ajuntament de Mataró a aquesta nova situació. El nostre sentiment és de decepció i enuig davant la manca de voluntat de la casa gran per “recuperar” Les Santes, tal i com ens han arribat a dia d’avui i que des de la direcció de cultura sovint n’han fet gala. Som conscients de la situació actual amb la variant Delta i de la seva afectació. Cal ser prudents, ho sabem i ho som. Per tant, no parlem d’actes massificats, sinó d’una festa participativa, organitzada per una comissió ciutadana oberta. Comissió que des dels darrers governs l’ha convertit cada cop més pobra i amb menys instruments de treball. També d’uns actes amb uns rituals que ens diferencien de la resta de festes majors de Catalunya i que, precisament per això donen valor a la nostra festa, d’una festa singular que es vol de tots els mataronins i per a tots els mataronins.
Fa molt temps que per la pandèmia no podem celebrar els nostres rituals i que ara que ja ho podem fer, encara que amb mesures, es presenta una programació que ens ho priva. Hem estat atents les darreres setmanes a veure si com passa a d’altres ciutats i pobles es reconsidera la situació i es treballa per garantir que tornem a emocionar-nos amb La Dormida, que puguem viure la festa en el seu propi escenari, que tornem a viure la festa amb “plenitud”.
Volem viure de nou els rituals propis de la nostra festa major, allò que ens fa vibrar i sentir-nos plenament mataronines i mataronins: La Crida, l’Anada a Ofici, La Passada... i pensem que en la situació actual i amb mesures es podrien celebrar, malgrat la Direcció de Cultura ha apostat per fer una proposta que obvia aquests actes plenament mataronins.
Model de festa
El model participatiu és un dels trets característics de la nostra festa major i la programació que es presenta ara no ho és. Ja fa uns anys que des de la direcció de cultura hi ha la voluntat de convertir la nostra festa major en una mena de festival d’estiu, només cal mirar les programacions de les darreres edicions sense comptar amb els actes de cultura popular.
La nostra festa va trencar amb el model festiu de contractació a cop de talonari, ja fa moltes dècades, optant per un model que es fonamenta en la participació oberta tant en la prèvia com durant la seva execució, i ara sembla que tornem enrere.
No entenem per participatiu ni imaginatiu convertir a les mataronines i mataronins com a simples espectadors d’un espectacle, com va passant cada cop més per Les Santes.
La gratuïtat dels actes és un tret distintiu de la nostra festa per tal de fer-la accessible a tothom i l’opció de l’euro per reserva als actes és poc imaginativa per combatre l’absentisme, poc eficient i excloent.
L’ús impropi de les figures
Les figures de la ciutat, que són propietat del comú, per Les Santes del 2021 s’estan utilitzant al servei d’un espectacle: L’Únic. Malgrat que es pugui fer amb respecte i complicitat de persones de les colles, defugen el sentit col·lectiu i participatiu que les defineix. Creiem que se’n fa un ús que no els és propi, si més no a casa nostra.
Les figures de la ciutat tenen la missió de participar amb la gent, de sentir-se identificats amb elles i de gaudir-ne en cercaviles, passacarrers i Dormides. Treure-les del seu context és desvirtuar l’herència que hem rebut i la feina feta durant més de quaranta anys per recuperar la nostra manera de fer amb seriositat, responsabilitat i altruisme.
La manca de comissió
Trobem a faltar la convocatòria pública de la comissió de la festa major i la reflexió, debat i tasca que en ella s’hi ha fet durant més de quaranta anys, i que ha quedat substituïda per trucades, whatsapp, comissions tècniques i reunions a corre-cuita privant a les mataronines i mataronins de la seva participació.
Per tot això demanem un seriós replantejament als nostres representants polítics i tècnics per fer-se seu el model festiu propi a Mataró, ja que la deriva cada cop és més gran i demanem que Les Santes del 2022 siguin participatives, participades i gratuïtes.
Mataró, juliol de 2021
Un grup de persones que som o hem estat membres de colles i de la Comissió de la Festa Major
Comentaris (4)