El toc de queda és segurament la restricció contra la Covid-19 més singular de totes. El confinament nocturn va entrar en vigor el 25 d’octubre i es mantindrà mentre duri l’Estat d’Alarma, que decaurà el 9 de maig. Fins llavors, però, la norma de no poder ser al carrer de deu de la nit a sis del matí pot canviar. I després del propi 9 de maig es podria mirar de mantenir, si la justícia ho autoritza.
Sense l’estat d’alarma, el toc de queda quedarà sense empara legal. En aquest sentit, Marc Ramentol, secretari general de Salut de la Generalitat, ha assegurat que el 9 de maig “ni de bon tros haurà acabat l’emergència pandèmica a Catalunya”. El secretari de Salut ha afirmat que el toc de queda “ha estat una mesura efectiva”, però ha insistit que afecta emocionalment la població i ha obert la porta a revisar-la abans de la fi de l’estat d’alarma: “No sé si cal esperar al 9 de maig per revisar aquesta mesura”.
En aquest sentit, també ha assegurat que la mesura continuarà en revisió i, a partir del 9 de maig, si segueix sent necessària, estudiaran quins mecanismes legals s’hauran d’aplicar en cas que la pandèmia no estigui més controlada. Sense el paraigües de l’estat d’alarma, però, tot el marge de restriccions que vulgui aplicar el Govern de la Generalitat haurà de comptar amb el beneplàcit de la justícia.
La reducció horària està sobre la taula
El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha dit aquest dilluns que per ara no es pot treure el toc de queda, però sí que "es pot reduir". Preguntat per la possibilitat d'eliminar aquesta restricció abans del 9 de maig, Sàmper ha explicat que és una de les qüestions que s'està parlant a les interioritats del Procicat. "No s'ha d'interpretar com fer desaparèixer de forma definitiva el confinament nocturn", ha apuntat, "però és evident que ara el tenim en la seva màxima amplitud tal com diu el decret d'alarma, es pot reduir i tan de bo que molt aviat es pugui treure del tot".
En aquest sentit, el conseller ha recordat que es tracta d'una mesura que s'ha demostrat "eficaç i eficient" a l'hora de reduir les interaccions socials, sobretot entre els més joves. Tot i això ha reafirmat que "no serà eterna" i que la ciutadania no "s'ha d'acostumar" a viure amb ell perquè restringeix un "dret fonamental" com és la mobilitat.
Comentaris (12)