Joan Salicrú

‘No me acusen’ parla sobre les condicions de vida de la dona a Nicaragua

El Centre Cívic de Can Noè va rebre ahir la visita teatral d'un col·lectiu de dones del país centramericà

«Creiem que hi pot haver un altre món, perquè la veritat és que aquest fa por», deia Ana Ara dimarts al Centre Cívic de Can Noè a Rocafonda. El grup del que forma part, el Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua), actuava dimarts al vespre a Mataró amb la voluntat de sensibilitzar sobre la vida quotidiana dels països en vies de desenvolupament i concretament de com viuen les dones. Ho feien amb un teatre-fòrum, un experiment humà que pretén relacionar els actors amb aquells que assisteixen a les representacions i intentar afavorir el contacte humà.

La idea de sortir de gira a ensenyar les seves obres va sorgir fa dos anys, amb la intenció de promoure una globalització de la solidaritat, és a dir, d’intentar fer conscient a tothom que si el món és un a nivell econòmic, també ho ha de ser a nivell humà: «No volem ser uns nens que han de preguntar als pares, o sigui als països grans, què es pot i que no es pot fer, sinó ser uns més», va dir Ara.

A Mataró les nicaragüenques hi van fer estada venint d’Itàlia, després d’haver-se passejat per Suïssa i Alemanya oferint diverses peces teatrals. Des de principis d’octubre han recorregut més d’una desena de poblacions catalanes portant a l’escenari una peça, que és la que van fer a Mataró, titulada No me acusen, en què posen al descobert un dels greus problemes que hi ha a Nicaragua en relació a la dona: la impossibilitat d’abortar –sigui o no voluntàriament– de forma segura. L’obra té una part de presentació, l’espectacle en sí i una part final en què s’intenta copsar l’impressió que els assistents reben de l’obra: «Als europeus els costa molt més parlar dels seus problemes», va apuntar Ara. L’acte el va organitzar la Vocalia de Dones de l’Associació de Veïns de Rocafonda.


Privatització
Les integrants del Col·lectiu de Dones de Matagalpa van insistir diverses vegades en el fet que els progressos aconseguits en el terreny social amb la revolució sandinista el 1986 s’han anat esfumant amb la victòria de les opcions conservadores en els darrers temps. Així, per exemple, les taxes d’analfabetisme entre els adults han tornat a augmentar en gran manera. I la privatització de serveis com l’educació, per exemple, fan que la meitat dels nens i nenes nicaragüencs no puguin assistir a l’escola, perquè no tenen prou diners com per pagar-la.

El col·lectiu de Dones de Matagalpa treballa per intentar millorar la situació i en defensa dels drets, especialment de les dones, des de quatre àrees concretes: salut, comunicació, educació i prevenció de la violència.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive