El nou centre de referència en cures i recerca sociosanitaria
L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab obre portes per millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones fràgils i transferir coneixement i innovació tecnològica a l’economia de les cures
L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab ha obert les seves portes el mes d’octubre passat com un nou centre de referència en l’àmbit de les cures i la recerca sociosanitària. Situat al passeig de la Marina 144, al sector d’El Rengle, aquest equipament s’emmarca dins del projecte “Mataró Ciutat Cuidadora” i té com a objectiu millorar l’autonomia i qualitat de vida de les persones amb fragilitats, alhora que promou la transferència de coneixement i la innovació tecnològica en l’economia de les cures.
Aquest nou equipament combina atenció personalitzada, recerca i innovació
Amb serveis pioners com l’Oficina de Cures, el Centre per a l’Autonomia Personal Sírius i el Punt Vincle, l’Espai combina l’atenció directa a les persones amb iniciatives de recerca i col·laboració amb empreses i centres acadèmics. L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab combina, d’aquesta manera, atenció personalitzada, recerca i innovació, per posar de manifest el compromís de Mataró amb el benestar de la seva ciutadania i amb el lideratge en l’àmbit de les cures.
L’acte inaugural
L’Espai Mataró Cuida es va inaugurar oficialment el passat el 28 de novembre en un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde David Bote, la regidora Laura Seijo, i la consellera de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat, Mònica Martínez. Durant l’esdeveniment, Genís Roca, expert en transformació digital, va oferir una conferència centrada en l’evolució de les cures en l’era digital. La jornada va finalitzar amb una actuació musical a càrrec del Golden Gospel Choir de l’Escola Municipal de Música de Mataró, integrat per cantaires de 60 anys o més.
Els serveis que ofereix l’Espai Mataró Cuida
Centre per a l’Autonomia Personal Sírius
Aquest centre se centra en oferir solucions per millorar l’autonomia de les persones amb dependència. També compta amb un espai d’exposició permanent que inclou habitatges simulats i cambres de bany accessibles, equipades amb solucions innovadores per facilitar la vida diària. S’adreça tant a persones dependents i als seus cuidadors i familiars, com a entitats, professionals i estudiants i empreses que ofereixen productes i serveis per fomentar tot el possible l’autonomia de la persona.
Alguns dels serveis clau inclouen:
• Informació sobre productes de suport i espais accessibles.
• Assessorament a cuidadors, professionals i empreses especialitzades.
• Tallers i formacions per reforçar el coneixement dels professionals.
Oficina de Cures
L’Oficina de Cures està dissenyada per atendre persones fràgils, ja sigui a causa de l’edat, malalties cròniques, discapacitats o dependències. També ofereix suport a les seves persones cuidadores. L’Oficina proporciona informació, orientació, assessorament i intervencions grupals, alhora que connecta amb entitats del Tercer Sector.
Els seus objectius principals són:
• Fomentar l’autonomia personal el major temps possible.
• Facilitar l’accés a recursos públics i privats en l’àmbit social i sanitari.
• Promoure la responsabilitat social de les cures mitjançant espais comunitaris.
Punt Vincle
Aquest servei connecta ciutadans i entitats del Tercer Sector per fomentar una xarxa de cures col·laborativa, tant entre les pròpies persones amb dependència i els seus cuidadors i/o familiars, com entre els organismes dedicats a les curs, per enfortir-los i potenciar-ne el valor social.
Els seus objectius principals són:
• Apoderar persones cuidadores i receptors de cures.
• Promoure la interacció entre entitats del Tercer Sector.
• Desenvolupar projectes conjunts que potenciï l’ecosistema social de les cures.
Socis del projecte CareCityLab
L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab compta amb una cogovernança compartida entre diverses institucions i entitats de referència, amb l’objectiu d’assegurar un enfocament integral per al desenvolupament i implantació de solucions innovadores. Els socis del projecte són:
• Ajuntament de Mataró
• TecnoCampus Mataró-Maresme
• Consorci Sanitari del Maresme
• Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme
• Fundació Privada Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena
• Fundació Privada del Maresme
• Fundació Eurecat
• Fundació Tic Salut Social
• Fundació Jordi Gol i Gurina
• Institut Català de la Salut
Mataró Ciutat Cuidadora: fer front al repte de l’envelliment
L’Espai s’insereix en el marc del projecte ‘Mataró Ciutat Cuidadora’, que aposta per un model innovador en l’economia de les cures. Amb una visió de salut integral i basada en la filosofia ‘One Health’, aquesta iniciativa treballa amb objectius com ara desenvolupar nous sistemes assistencials; crear solucions tecnològiques i serveis personalitzats; o promoure la col·laboració público-privada per transformar el territori. El projecte és una palanca de canvi cultural i econòmic, que situa Mataró com un referent en l’atenció a les persones amb fragilitats.
De cara a l’any 2030 la població major de 65 anys al Maresme superarà el 23% del total
Aquest conjunt de línies estratègiques i iniciatives són clau per fer front a l’envelliment progressiu de la població, un dels grans reptes que afronten totes les societats, incloses la mataronina i la maresmenca. Al conjunt de la comarca, la població major de 65 anys no para de créixer en els darrers 25 anys i així seguirà, fins al punt que en el 2030 aquest col·lectiu representarà una de cada quatre persones residents al territori. Aquest fenomen és conseqüència de l’increment de l’esperança de vida i del descens de la natalitat, així com del guany de població gràcies al saldo positiu en els moviments migratoris, tant estrangers com interiors. Aquests no són només d’origen estranger, sinó que majoritàriament són de l’interior del país, és a dir, de catalans i espanyols que escullen el Maresme com a lloc de residència. La població major de 65 anys representava el 14,50% del total de residents a la comarca, mentre que el 2022 suposa el 19,29%. Aquesta xifra anirà en augment, ja que de cara al 2030 es calcula que superarà el 23%.