Noves passes per endreçar la mobilitat a Mataró
La implantació del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible implica actuacions al polígon del Pla d’en Boet i als entorns escolars, així com una nova rotonda al Cargol, que se sumen a mesures com la rebaixa dels abonaments del Mataró Bus
Les actuacions en matèria de mobilitat han marcat els darrers anys a Mataró, amb projectes ambiciosos i transformadors com ara l’anella ciclista, la limitació a 30km/h a gairebé totes les vies urbanes o el Pla d’Impuls al Centre. Però encara queda feina per fer. Aquesta tardor se seguiran donant passes per endreçar la mobilitat, amb millores als entorns escolars i al polígon Pla d’en Boet, així com una nova rotonda al Cargol. Tot plegat amb el suport dels ajuts europeus Next Generation, que han atorgat 1,7 milions d’euros a Mataró per a actuacions relacionades amb la mobilitat. Repassem totes aquestes noves accions, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que també arriba amb novetats (es poden consultar en aquest enllaç).
Millores al polígon del Pla d’en Boet
De cara a adaptar l’urbanisme del polígon als seus múltiples usos, que ja no són només industrials, la majoria dels carrers passaran a ser d’un únic sentit de circulació i es crearan rotondes a les cruïlles per fer-les més segures. Part de l’espai guanyat amb la reducció de carrils es destinarà a estacionament en bateria, guanyant més places que les actuals, i es reasfaltaran els carrers de Batista i Roca i de Serra i Moret. Aquestes mesures es començaran a implantar a finals d’octubre i durant sis mesos amb un cost de 507.000 euros, i s’han pres després de mantenir reunions amb les empreses del sector.
Millores de la seguretat als entorns escolars
Mataró destinarà 912.000 euros durant els propers 6 mesos a millorar la seguretat dels entorns de diferents centres educatius, consolidant les actuacions d’urgència que s’hi van fer durant la pandèmia (per garantir el distanciament social, però també per ampliar accessos i protegir la mobilitat a peu). “Hem de garantir que els entorns de les escoles siguin segurs per a tothom”, explica el regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez. Les obres que començaran a finals d’octubre, preveuen l’ampliació de voreres, creació de passos de vianants adaptats, nou mobiliari urbà i plantació d’arbrat. En alguns casos també es milloraran recorreguts de camins escolars, projecte que implica l’Ajuntament i les comunitats educatives de deferents centres. A més, enguany s’ha estrenat l’aplicació AtmOOs, que permet conèixer com és la mobilitat en els recorreguts escolars i ofereix dades per millorar la seguretat.
Ampliació de voreres, passos de vianants adaptats, i en alguns casos arbrat i mobiliari urbà
Nova rotonda al Cargol
Una de les obres més importants en aquesta nova tongada de mesures serà la nova rotonda d’accés al pas soterrat del Cargol. Es començarà a construir a finals de 2022 a la intersecció de l’avinguda Maresme i el carrer de Sant Felicià i per “pacificar el trànsit i facilitar l’accés i la sortida del Cargol, així com el canvi de sentit de circulació”, apunta Jerez. A banda, s’eliminaran semàfors als carrers Sant Antoni, Balmes i Sant Felicià. Aquest últim vial es reurbanitzarà com a plataforma única, amb més espai per a la vorera donant continuïtat al passeig entre la plaça de Miquel Biada i el carrer de Sant Antoni. Les obres tenen un pressupost de 755.000 euros i formen part del conveni signat per l’Ajuntament i la Generalitat pel traspàs de l’N-II. Als entorns del carrer Sant Felicià es reservarà espai per al futur carril bici a l’avinguda Maresme, emmarcat en tram d’EuroVelo 8, projecte que ha de connectar el Mediterrani des de Cadis a Grècia.
La rotonda facilitarà l’accés i la sortida al pas soterrat i reordenarà la circulació dels entorns
Pla Director de la Bicicleta
La implementació de l’Anella Ciclista ha donat resposta a l’augment del nombre d’usuaris de bicicletes i de vehicles de mobilitat personal com ara patinets a la via pública. El regidor de Mobilitat en fa un balanç positiu; assegura que “cada cop hi ha més usuaris i la xifra anirà a més, perquè l’auge dels preus del combustible convidarà la gent a buscar alternatives de mobilitat”. Ara l’Ajuntament està preparant el Pla Director de la Bicicleta, per convertir-lo en el full de ruta per a la promoció d’aquest tipus de vehicles. El pla inclou un diagnòstic de l’actual xarxa de carrils bici a càrrec de la consultora VAIC Mobility per identificar mancances i fer propostes de millora, que també recull l’opinió dels usuaris. Els primers resultats de l’estudi són molt positius, assenyala Jerez. Per conèixer-ne més detalls, el proper dilluns dia 19 es presentaran en una xerrada de la Setmana de la Mobilitat dades corresponents a l’“Avaluació i millora de la xarxa ciclista”, com a resultat d’aquestes primeres fases de recollida de dades i diagnosi.
S’estudia la xarxa de carrils bici de la ciutat recollint l’opinió dels usuaris per proposar millores
Descomptes a un transport públic més sostenible
La T-10 de Mataró Bus, així com la T-Rosa (per a majors de 65 anys, jubilats, pensionistes i persones amb discapacitat) compten, fins al 31 de desembre, amb una rebaixa del 30% sobre el seu preu habitual, de manera que han passat a costar, respectivament, 5,70 i 4,60 €. La mesura s’emmarca en els ajuts directes de l’Estat als ajuntaments que presten servei de transport col·lectiu urbà. A això s’hi suma que Mataró Bus ha incrementat la seva flota d’autobusos urbans híbrids, que ja arriba al 50%, i està fent proves per incorporar vehicles 100% elèctrics. Mataró és un dels municipis que més ha incrementat l’ús del seu transport públic després de la pandèmia, però les xifres se segueixen situant per sota de les de l’any 2019, fruit dels canvis socials que la mateixa Covid ha comportat en àmbits com ara la mobilitat, l’educació i el treball.
En vigor fins al 31 de desembre la rebaixa de preus a la T-10 i la T-Rosa del Mataró Bus