Ajuda als joves per pagar el lloguer

La primera promoció pública de pisos de lloguer en 10 anys

Cugat Comas FOTO PORTADA: Ajuda als joves per pagar el lloguer

Quatre solars municipals de la zona de la ronda Barceló acolliran 68 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible

Una dècada després, torna la iniciativa pública

L’Ajuntament de Mataró anant de bracet amb la Generalitat (a través de l’Incasòl) fent promoció pública d’habitatges de protecció oficial, 68 pisos de lloguer assequible. L’operació validada pel darrer Ple Municipal no hauria de tenir caràcter extraordinari: l’Ajuntament té solars, la Generalitat les competències en habitatge i la falta de lloguer assequible és un dels grans mals de Mataró. Però n’hi ha prou amb una dada per entendre l’abast de l’anunci: fa més de 10 anys que a Mataró no es feia cap promoció pública d’habitatge. Una dècada i dues crisis després, es segella l’acord per les primeres passes. El camí no és curt ni planer però ja se sap per on pot seguir. 

Que la manca d’habitatge assequible, especialment en una ciutat que ha renovat la consideració de mercat tens pel règim de lloguer, és temàtica ben sensible és una evidència. A Mataró el problema és gros i feia més de 10 anys que no s’agafava la paella pel mànec per posar-la al foc del mercat. La zona de la ronda Barceló, anys i panys després, sembla que per fi començarà a desenvolupar-se precisament mercès a l’impuls del conveni que se signarà entre l’Incasòl i l’Ajuntament i que permetrà aquests 68 pisos de protecció oficial i lloguer assequible. La jugada va valdre l’unanimitat de tots els grups municipals i la felicitació conjunta per l’ocasió guanyada. 

Els escollits són quatre solars del sector Barceló, no a primera línia de la ronda però inserits a una de les pastilles urbanístiques que ha de mutar més en els propers temps. En aquest espai, l’Incasol construirà 68 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible amb 72 places d’aparcament i locals comercials en tres edificis de planta baixa més tres alçades i un edifici de planta baixa més dugues alçades. 

 

 

Un sistema nou: el dret de superfície

El sistema escollit és nou a la ciutat: el dret de superfície. Mataró cedeix els solars per un termini prorrogable de 75 anys però no deixa de ser propietària del solar. Ve a ser que deixa fer els pisos a sobre però manté la titularitat de l’espai. A partir d’aquí l’Incasòl té quatre anys per fer els pisos. Està previst que la licitació de la redacció del projecte arquitectònic es dugui a terme durant l’any 2021 i que la construcció pugui ser una realitat el 2024.. 

Un actor més: serà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament, qui definirà els criteris d’adjudicació dels habitatges i serà l’encarregada de desenvolupar els processos d’adjudicació dels immobles resultants en règim de lloguer, de conformitat amb la normativa vigent.

Claus

  • A Mataró, la darrera promoció d’habitatge protegit de lloguer públic era el 2011 al carrer del Rierot, impulsada per PUMSA. La darrera promoció de l’Incasòl  és del 2009 al Pla d’en Boet.
  • Amb el nou sistema de dret a superfície, l’Ajuntament mantindrà la propietat del sòl i recuperarà els edificis passat el termini de la cessió de 75 anys.
  • Els següents solars municipals que es destinaran igualment a habitatge protegit de lloguer públic seran els del carrer de Churruca i de la Llevantina, en els propers mesos.
  • L’Agència d’Habitatge de Catalunya definirà els criteris d’adjudicació dels habitatges, en col·laboració amb l’Ajuntament.

“L’ampliació del parc públic sempre és una gran notícia”

 Feia tants anys que la Generalitat no exercia les seves competències amb habitatge fent promoció pública que l’aprovació al Ple del punt que habilita la cessió dels quatre solars va comportar una unanimitat i felicitació harmònica entre tothom. “Hi havia una gran carència de promocions i haver habilitat la cessió amb dret a superfície ens permet començar a recuperar aquest temps”, explica la regidora d’habitatge Sarai Martínez. De moment seran aquests quatre solars del sector de ronda Barceló però la regidora ja pensa en Churruca i Llevantina com a nous solars per fer-hi habitatge de lloguer protegit aquest mateix mandat. Pumsa, de fet, és la propietària d’aquest darrer cas a la Llàntia i podria iniciar la licitació de la promoció aquesta tardor o hivern.

Per la regidora “l’elecció del dret a superfície ens permet no cedir l’espai, que la comunitat no perdi patrimoni, per nosaltres era una base innegociable” i posa el conveni que es firmarà amb l’Institut Català del Sòl com a exemple de per on podrien anar els trets que deslloriguessin altres espais. Martínez agraeix la unanimitat entre tots els grups: “És important perquè al final des de diferents punts de vista ideològics però tots estem a favor d’ampliar el parc públic d’habitatge”.

 

No repetir els errors del Pla d’en Boet

De la promoció de pisos als quatre solars del sector Barceló encara falta polir-ne diferents detalls i des d’Habitatge tenen clara una de les prioritats: “Que els pisos, que la promoció, sigui de qualitat amb habitatges prou grans que garanteixin condicions dignes i que permetin la durabilitat d’aquests”, explica Martínez. I és que la ciutat va acabar amb la cua entre cames de la darrera promoció de la Generalitat al Pla d’en Boet on, expliquen, la dimensió menuda dels pisos acabava per comportar poca estabilitat, molt de moviment i va acabar amb bona part dels habitatges primer buits i després ocupats.

“Totes dues parts tenim clar que pisos massa petits donen lloc a renúncies, a canvis constants i temporalitat. Lligarem com han de ser els habitatges, però preferim que siguin el més grans possible i que garanteixin qualitat de vida”, explica la regidora. També en una taula amb l’Agència d’Habitatge s’acabarà de perfilar per qui seran aquestes promocions de lloguer però Martínez anticipa que un dels criteris que l’Ajuntament defensarà serà que sigui per a persones amb tres anys d’empadronament a Mataró. 

 

 

La regidora Sarai Martínez
FOTO: La regidora Sarai Martínez

Com funciona el dret de superfície i quins avantatges té?

El sistema de dret a superfície és l’escollit pel retorn de la promoció pública de pisos de lloguer a Mataró. Es tracta d’un sistema que poc a poc es va aplicant en ciutats com Barcelona i que permet als Ajuntaments retenir la propietat, el patrimoni del solar i habilitar el vol, l’ús que s’hi fa a sobre, per tal d’incidir especialment en el mercat de l’habitatge. El Codi Civil el defineix com que “”La superfície és el dret real limitat sobre una finca aliena que atribueix temporalment la propietat separada de les construccions o de les plantacions que hi estiguin incloses. En virtut del dret de superfície, es manté una separació entre la propietat d’allò que es construeix o es planta i el terreny o el sòl en què es fa”.

Aquesta és, doncs, una fórmula de promoure habitatge en règim de lloguer a través de tercers operadors. En aquest model de lloguer l’usuari de l’habitatge és llogater, el promotor és el titular del dret de superfície i, per tant, propietari de l’edifici i l’Administració pública és propietària del sòl. Per tant, en l’esquema intervenen tres agents. El valor del dret de superfície va baixant a mesura que transcorre el temps i és zero quan es compleixen els 75 anys, moment en què la propietat de l’habitatge retorna a l’Ajuntament.

És una fórmula que, a Mataró o en altres localitats, no només es pot donar entre organismes públics (Ajuntament i Incasòl) sinó que podria arribar a ser aplicable també amb un operador privat.

 

La Ronda Barceló, a l'entorn de la qual es faran els habitatges
FOTO: La Ronda Barceló, a l'entorn de la qual es faran els habitatges

La peça que fa moure la ronda Barceló

Tot i que el més noticiable i novedós de la cessió dels solars per a la construcció de més de seixanta pisos per a lloguer assequible és la funció social d’accés a l’habitatge de la pròpia política pública, que ajudarà a pal·liar els problemes existents a la ciutat, no és menor el fet que la promoció és la peça que permetrà per fi moure el desenvolupament de la Ronda Barceló. L’Ajuntament, a través de PUMSA, ha de desenvolupar el sector (a nivell de serveis, carrers, etcètera) per tal que els operadors que hi construeixen tinguin l’entorn en condicions. Així, aquesta concreció en forma de quatre promocions en quatre solars s’afegeix a la Torre Barceló i la seva gran operació urbanística com a indicis de densenvolupament d’una zona dissenyada, redissenyada i modificada urbanísticament (sobre plànol) durant les darreres dues dècades.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive