Mataró viu un moment històric. Per primer cop des de la Guerra Civil es tornen a retirar les campanes de la basílica de Santa Maria. El 1936 els bronzes litúrgics originals es van fondre per fer armament i el campanar no es van recuperar completament fins al 1954. Aquest dimarts una grua de grans dimensions les torna a despenjar. L'objectiu ara és fer-ne una restauració integral per tal de recuperar els repics tradicionals, documentats de 1927. "És l'actuació més important sobre el campanar des del segle passar", comenta el director del Museu-Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens. Una de les campanes, la 'Carme', es farà de nou, ja que el seu estat de deteriorament és molt elevat. De fet, va deixar de sonar el 2017 per l'aparició d'una esquerda.
Aquell incident de 2017, de fet, va fer que s'analitzés l'estat de la resta de bronzes i s'optés per fer una rehabilitació integral per evitar el deteriorament progressiu de tot el conjunt. La intervenció principal a les cinc campanes litúrgiques serà la substitució dels elements de subjecció i contrapès actuals, de ferro, per uns de fusta, com els que existien antigament.
L’objectiu: que l’instrument soni millor
A banda de la intervenció física i de manteniment dels bronzes, un dels aspectes més importants de la restauració són els canvis en la sonoritat del campanar. "No es fa perquè siguin més boniques, és perquè l'instrument soni millor", ressalta un dels majors experts en campanologia de l'Estat, l'antropòleg Francesc Llop. Llop, que també és campaner de la Catedral de València, assessora el Museu-Arxiu de Santa Maria i els Campaners de Santa Maria en tot aquest procés. Assegura que fins ara les campanes de Santa Maria "ni tocaven a l'estil tradicional, ni feien musica; feien el mes alt soroll". Amb l'actuació que es preveu per a les pròximes setmanes s'intentarà que tornin a ser un "instrument de música tradicional".
El principal canvi consistirà en la manera de tocar les campanes. Actualment un grup de campaners voluntaris, que ha mantingut viu el toc manual des de principis dels 80, fa voltar les campanes amb la ma, mentre que el toc tradicional és amb cornes i la campana no volta sobre el seu propi eix, sinó que només bascula d'un costat a l'altre.
El grup de campaners de Mataró és "únic" a l'Estat
"Hem tocat de forma gairebé intuïtiva. Les campanes les voltàvem, però aquest no és l'estil català. Amb el canvi de contrapesos i gràcies a les cordes es podrà recuperar el toc tradicional", explica un dels campaners de la ciutat, Jordi Silva. Per al col·lectiu, explica, serà com "començar de zero".
El grup de campaners de Mataró és "únic" a l'Estat, ja que ha mantingut durant dècades el toc manual sense cap interrupció. "Als 60 van desaparèixer arreu, però aquí han continuat amb nova mentalitat de cura pel patrimoni", destaca Francesc Llop. I quan finalitzi la intervenció, els campaners es tornaran a enfilar a Santa Maria. Serà per Les Santes, el mes de juliol.
S’exposaran i es podran acaronar
Abans de tornar-les a instal·lar al campanar, però, les 'noves' campanes s'exposaran a Santa Maria perquè la gent les pugui "acaronar" i que la població "se les faci seves", segons ha detallat el director del Museu-Arxiu, Nicolau Guanyabens. També es preveu que les puguin visitar escoles o casals d'estiu, en funció de les dates en què s'acabi l'obra.
El projecte té un cost de més de 100.000 euros i tant la Generalitat com l'Ajuntament en financen una part important (44.000 euros cada administració). Els diners restant s'obtindran a partit d'una campanya de captació de patrocinis. Aquest mateix dimarts, els campaners recollien donatius de les persones que s'han apropat a veure la retirada de les campanes.
Mecenatge popular del projecte
La intervenció de restauració del campanar de Santa Maria de Mataró té un pressupost que supera els 100.000 euros dels quals 88.000 són aportats per la Generalitat de Catalunya i per l'Ajuntament de Mataró, a parts iguals. La resta ha de sorgir del patrocini empresarial i del mecenatge popular, pel que els Campaners de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria tenen una triple via de donacions obertes amb el benefici que aquestes comptes amb una deducció fiscal de fins al 80% amb aportacions fins a 250 euros.
Hi ha tres opcions diferents:
1. Per transferència bancària
Al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597 fent constar la paraula CAMPANES al concepte de la transferència.
2. Per Bizum
Al número 08952, anant a l’apartat FER UN DONATIU.
3. En efectiu o amb targeta
A la taula informativa que hi haurà instal·lada en els diferents actes de difusió del projecte.
ELS BENEFICIS
Qualsevol quantitat donada fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, realitzant una donació de 250 €, Hisenda te’n retornarà 200 (en forma de deducció) en la següent declaració de la Renda. A partir de 250, la deducció és del 40%.
En cas que vulguis acollir-te a les deduccions:
Envia un correu electrònic a santamaria510@arqbcn.cat indicant la quantia aportada, el nom, el NIF i l’adreça postal del donant.
Comentaris (4)