Presentació dels nous vestits del Ball de Diables de Mataró. Foto: Clara Ballesta
Notícies relacionades
Presentació dels nous vestits del Ball de Diables de Mataró. Foto: Clara Ballesta

Així llueixen els nous vestits del Ball de Diables de Mataró

L’entitat celebra de forma emotiva els seus primers 20 anys i es reivindica després de la cancel·lació de la seva Carretillada per Les Santes

El Ball de Diables de Mataró té una nova pell, o, més ben dit, uns nous vestits. Una nova imatge que evoluciona respecte la que presentaven fins ara, que estrenen amb motiu del seu 20è aniversari i que a més ve amb firma d’autor i denominació d’origen Mataró: el disseny dels vestits és de l’enyorat artista Joan Hortós, l’elaboració de l'entranyable Pepita d’Artesania Dorada i els ceptrots de l’escultor Pol Codina. El resultat de tot plegat va veure’s dissabte 6 a l’Ateneu Centre Cultural primer i pels carrers del Centre després, amb la primera cercavila per a les noves casaques i en una celebració emotiva, amb molts exmembres de l’entitat cremant de nou per a una ocasió especial.

L’acte de dissabte era el primer de la celebració dels 20 anys de l’entitat i va començar amb una taula rodona sobre l’origen, les manifestacions, vestits o trets característics dels Balls de Diables tradicionals. Va ser a l’Ateneu Centre Cultural on acte seguit s’hi van presentar els nous vestits. Ben explicats, amb les seves novetats -de disseny, de motius i sobretot de colors- es van presentar les noves robes i alhora s’acomiadaven les antigues que eren obra dels artesans vilafranquins Rosó i Amadeu Farré. 

També va ser moment per a la intervenció de Jordi Cantallops, el president del Ball de Diables, que va anunciar que deixa el càrrec després de tants anys i va elevar el to dirigint-se sobretot a les autoritats presents a l’acte, amb l’alcalde David Bote al capdavant.

Crítiques a la supressió de la Carretillada

El Ball de Diables de Mataró, a més de l’Encesa, van propiciar el 2023 un segon acte en el marc del programa de Les Santes que aquest any no té continuïtat. Es deia la Carretillada i la seva supressió va motivar la part més programàtica del discurs de Cantallops. “La Carretillada va ser tot un èxit però 2023 va ser un any molt dur. Quan vam anunciar l’acte vam rebre moltes felicitacions però també molts missatges negatius, atacs, cartells i missatges a les xarxes en contra nostra. Tota aquesta càrrega negativa provenia d’un mateix punt: Can Marfà”, assegura Cantallops en clara referència a les colles institucionals. 

El malestar al Ball de Diables és, en paraules de Cantallops, el resultat d’aquest any. “Demanem que es posi en valor tot el que hem fet al llarg dels anys i en canvi el que veiem com a ‘premi’ és la prohibició de tornar a fer la Carretillada, quelcom que no és correcte”.

Cercavila històrics i actuals, de vells i nous vestits

L’acte a l’interior de l’Ateneu va acabar amb la presentació dels nous vestits i amb tota la sala -que era plena de gom a gom- citada per minuts després on es va viure una cercavila ben especial amb membres històrics i actuals del Ball de Diables cremant intensivament pels carrers del Centre. Ni un plugim escadusser els va frenar gens. Al davant hi anaven els històrics, en l’última jornada en que es veien la roba històrica i al darrera els actuals membres, estrenant la roba d’Hortós i el ceptrot de Codina, lluint l’estrena i sumant més foc a l’acte que és tot just l’inici de la celebració de dues dècades de Diables de Mataró. 

 

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive