Amb bona part dels bancs plens i gent dreta, enmig de molta expectació i en una nova demostració de la fal·lera per les campanes a la capital del Maresme, dijous 27 es va fer l’acte de descobriment de les noves campanes de Santa Maria. Semblen totes noves però no ho són. Quatre de les cinc són restaurades i la cinquena, la joia de la corona, és la nova Carme. Les campanes es poden visitar, fotografiar i acaronar fins el dia 5 cada tarda al temple i el cap de setmana del 6 i 7 a fora a la plaça. El 9 de juliol pujaran dalt del campanar per poder-se repicar per Les Santes.
Enmig de molta expectació, familiars de l’enyorat Campaner Major Lluís Hugas, campaners i persones relacionades amb el projecte de restauració van anar descobrint una a una les cinc campanes. A peu pla i dins la basílica, els bronzes impressionen i s’hi pot apreciar com a principal diferència amb l’aspecte amb el que van despenjar-se la tonalitat del material (que s’han netejat amb la tècnica del sorreig) i sobretot els nous jous, les tremuges de fusta que recuperen l’aspecte tradicional que havien tingut les campanes a Mataró fins fa un segle.
Una a una
Les campanes del campanar de Santa Maria, les que van baixar el 12 de març, tornen a ser a casa seva. De moment i com a oportunitat històrica es poden visitar (i fer-s’hi fotos i acaronar-les) a l’interior de Santa Maria. Cada tarda a partir de les sis de la tarda el temple és obert. Serà així fins el 5 de juliol. El cap de setmana del 6 i 7 de juliol també es podran visitar, però s’exposaran a fora, a la plaça de Santa Maria. Allà el dia 7 es beneirà la nova Carme i es presentaran la resta. I sonaran per primera vegada, ja abans de pujar al seu lloc.
El descobriment de les campanes va consistir en desvelar el resultat de la restauració una a una. La Miquela va ser la primera, seguida de la Montserrat, la Juliana i la Semproniana. Eren les restaurades, les que semblen noves però no ho són del color lluent del tractament. Al final va ser el torn de la campana nova, la Carme, la de mar. La van descobrir el rector de Santa Maria Jaime Moyà i els seus dos padrins, Mercè Castells i Miquel Cabré. Va ser el moment culminant.
Acte seguit de l’acte van ser centenars les persones que van voler palpar (acaronar, diuen els campaners) les noves campanes. Es pot fer els propers dies també. Els bronzes s’exposen, amb les seves respectives explicacions i plafons informatius. Hi ha una setmana per fer-ho abans que surtin a fora.
L’inici del final del retorn de les campanes de Mataró al seu lloc ha començat.
Una nova crida a les aportacions
Fer una aportació al projecte té importants beneficis fiscals
La restauració de les campanes de Santa Maria és un projecte costós i ha esdevingut una de les notícies més destacades d’aquest any a la capital del Maresme. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró, però necessita la captació de patrocinis d’empreses i la recollida de donatius personals que permetin completar el finançament de totes les intervencions necessàries.
- Amb motiu de l’avenç important que suposa l'arribada de les campanes, es fa una altra crida a sumar més aportacions populars al projecte.
Les aportacions es poden fer al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597, fent constar la paraula CAMPANES al concepte de la transferència. Qualsevol quantitat donada fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, si es realitza una donació de 250 euros, Hisenda en retornarà 200, en forma de deducció, a la següent declaració de Renda. De 250 euros en amunt, la deducció és del 40%.
Comentaris (10)