Ciutadans de Mataró, ja la tenim aquí. Bé, aquí al Maresme no. Però ja existeix, ja ha ‘nascut’, ja s’ha fos i ja és obra feta. La Carme, la nova campana de mar per al Campanar de Santa Maria ja és una realitat. Una de les peces claus del procés de restauració de les campanes i el campanar ja s’ha assolit.
La Carme és una campana que s’assimila a la seva predecessora que portava anys immòbil perquè estava trencada. És l’única campana que es fa de bell nou, ja que la resta de campanes litúrgiques que van baixar del campanar són al País Valencià a restaurar i tornaran renovades però el bronze seguirà sent el que era.
Les principals característiques de la Carme són:
- 85 centímetres de diàmetre de boca.
- 73 centímetres d’alçada, sense comptar les nanses.
- Uns 400 quilos aproximats de pes.
- Com l’anterior, incorpora l’escut de la ciutat de Mataró i un relleu de la Mare de Déu del Carme.
- Porta la inscripció del seu nom i una citació al·legòrica en llatí, com és costum, i també una menció en català a la seva predecessora, a la memòria del beat Josep Samsó i al nom del rector de la parròquia, mossèn Jaime Moyá.
Una fosa exitosa
La nova campana de mar del campanar de Santa Maria de Mataró, l'ha fos al taller artesanal d’Abel Portilla de Gajano, a Cantàbria. L’anterior feia anys que estava malmesa amb diverses esquerdes i serà substituïda per aquest nou bronze que ha d’arribar a la ciutat el proper mes de juny, juntament amb la resta de campanes. La fosa d’una nova campana és un procés espectacular que en aquest cas va poder seguir in situ una delegació dels Campaners de Santa Maria. Va ser un procés de tres dies, entre l’abocament del metall incandescent i el moment en què la campana es va treure dels motlles un cop el bronze es va refredar. El resultat, tant a nivell estètic com sonor, és excel·lent.
- La nova «Carme» és similar a la seva precedent i ha estat concebuda amb criteris de campanologia moderna perquè s’adeqüi a la sonoritat de tot el campanar com a instrument.
El procediment artesanal per crear una nova campana, que té força complexitat, és molt semblant a la manera de fer de segles enrere, amb tres motlles diferents. Un cop retirat el del mig, és espectacular el vessament de la colada de metall roent per omplir l’espai intermedi entre el de l’interior i l’exterior. Després s’han de deixar passar uns dies per al refredament i solidificació de l’aliatge de bronze. Finalment la campana veu la llum quan el mestre campaner trenca curosament els motlles, acaba de polir-la i així esdevé un exemplar únic.
- La nova «Carme» ja ha estat portada al taller del País Valencià, on les seves companyes «Miquela», «Montserrat», «Juliana» i «Semproniana» són ara en procés de restauració. A totes se’ls instal·larà els jous i contrapesos nous que enllestiran l’operació.
- El calendari previst s’està complint i s’estima que el proper mes de juny les campanes puguin arribar i ser muntades al campanar mataroní per garantir les esperades repicades de Les Santes.
Una nova crida a les aportacions
Fer una aportació al projecte té importants beneficis fiscals
La restauració de les campanes de Santa Maria és un projecte costós i ha esdevingut una de les notícies més destacades d’aquest any a la capital del Maresme. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró, però necessita la captació de patrocinis d’empreses i la recollida de donatius personals que permetin completar el finançament de totes les intervencions necessàries.
Amb motiu de l’avenç important que suposa la fosa de la nova campana, es fa una altra crida a sumar més aportacions populars al projecte.
Les aportacions es poden fer al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597, fent constar la paraula CAMPANES al concepte de la transferència. Qualsevol quantitat donada fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, si es realitza una donació de 250 euros, Hisenda en retornarà 200, en forma de deducció, a la següent declaració de Renda. De 250 euros en amunt, la deducció és del 40%.
Comentaris (3)