La consigna és clara: aquest any festes i Santes normals

Cugat Comas FOTO PORTADA:

El Carnestoltes és la primera gran celebració popular que recupera el format antic i el carrer… i marca el territori que després trepitjaran Les Santes, la Setmana Santa o Sant Jordi

Festes normals, aquesta és la consigna. Aquest 2022 no serà com 2021 ni com el 2020 en l’àmbit de les festes i la cultura popular. La pandèmia no s’ha acabat i un sant tornem-hi en forma de nova variant i onada pot enviar tots els plans a can pistraus, però mentre això no passi hi ha la consigna, un Pla A, una intenció política, tècnica i compartida: aquest any les festes seran normals. O, almenys, aquest és l’adjectiu de moda.

Aquest cap de setmana s'ha celebrat el Carnestoltes de Mataró, amb l’epicentre de la Rua i tot l’esquema habitual d’actes al voltant de la figura d’en Pellofa. És la primera gran festa que recupera el carrer i s’oblida d’aforaments acotats, reserves prèvies, cadires de fusta i tota la pesca. Serveixen de precedents tant la Cavalcada de Reis (que més que una festa és tot un esdeveniment) i els Tres Tombs. I precisament no és sobrer remarcar que dues de les novetats esbossades i practicades ja per aquests dos actes es replicaran no només en el Carnestoltes, sinó també en la resta de cites clares. Toquen festes normals, sí, però les ubicacions canvien. Hi ha voluntat de buscar espais amplis i nous escenaris de ciutat. Per sensació de seguretat pandèmica, diuen, i també per reequilibri territorial local.

Cultura prioritza la recuperació dels formats tradicionals però amb canvis d’escenaris per raons polítiques o de seguretat

Sempre que es fa entrevistar, el regidor de Cultura Xesco Gomar explica que el primer que va haver de fer el 2020 en entrar a Cultura va ser suspendre el ‘Mataró s’enlaira’ (un succedani de Santes) i que el segon va ser decidir que no suspendria res més. Des de llavors, hi ha hagut versions, evocacions i formats diferents però no aquestes “festes normals” que han de protagonitzar aquest 2022 el calendari mataroní de cites especials.

Des de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, ens convertit en productor executiu de quasi totes les festes hagudes i per haver, la consigna és treballar sense plans B ni plans C fins que un hipotètic emptijorament de la Covid-19 ho requereixi a efecte general. Unes festes que prioritzen la recuperació de rituals amb alguns trets diferents. “Aquest Carnestoltes és la primera festa normal, que ens permet trencar la monotonia negativa dels últims mesos i buscar la felicitat, la sociabilitat de la gent en l’espai públic i el final d’una època molt dura en què ens hem hagut d’esprémer molt el cap per buscar nous formats davant dels quals hi ha hagut reconeixement i responsabilitat de la gent de Mataró, que ha estat exemplar respectant les normes”, resol Gomar.

Festes normals és una consigna, un clixé. Té diferents capes. Normals no vol dir com abans de la Covid. Aquestes seran les característiques de les noves festes.

ELS EIXOS DE LES FESTES D’AQUEST 2022

Icones
FOTO: Icones

Recuperació dels rituals

Els actes culturals i les festes populars recuperen el carrer, el lliure accés, l’espai públic com a espai de la ciutadania. La prioritat d’aquestes “festes normals” és que els rituals es recuperin tal com eren. “Les Santes de l’any passat no eren unes Santes, eren una evocació i una programació que les recordava de la mateixa manera que un concert al Parc no és una festa popular de barri”, reflexiona el regidor. 2022 és l’any, doncs, de recuperar els formats tradicionals de les diferents festes, el final dels formats híbrids. El retorn al punt de partida.

 

La nova seguretat

És un objectiu que segons com pot tendir a dèria, però l’Ajuntament vol tenir les espatlles cobertes a nivell d’assegurança i de seguretat col·lectiva. Per això han proliferat els agents privats als actes populars i es mantindrà, de moment. “Volem oferir espais segurs i invertirem el que calgui en seguretat, és un requeriment intern nostre”, explica Gomar. En aquestes queda per resoldre el paper de l’entitat Equips de Suport, que Cultura de moment ha apartat del rol que tenia sobre actes populars. Explica el regidor que la seva reaparició dependrà “de la seguretat jurídica que tinguem” sobre el seu rol.

 

Nous espais de ciutat

Els canvis d’ubicació i recorreguts aniran a més. L’Ajuntament prefereix evitar parlar de descentralització. “El que fem és conquerir altres espais de ciutat, posant-los en valor i fent que s’hi vagin portant actes culturals. Les festes han de ser compartides i anant a zones per desmitificar el que se’n diu”, diu Gomar. Per tant sí que s’esmena la concentració històrica de segons quins actes al Centre i s’aposta per les festes i la cultura com a nou element de redistribució territorial entre barris i zones de la ciutat. 

 

Evitar aglomeracions

Tot i que no hi ha cap restricció general que hi obligui, l’Ajuntament es proposa evitar les aglomeracions en el marc actual de la pandèmia i sempre que sigui possible. “Hem buscat i buscarem espais amplis perquè els petits encara poden generar preocupació i poden tenir un efecte psicològic sobre les persones. Sempre que es pugui, buscarem espais on corri l’aire i que no passi que algun ciutadà no en participa per la sensació d’atapeït”, explica el regidor Xesco Gomar.

Mataró ja prepara unes Santes normals: "seran les més especials"

Tornarà el Desvetllament Bellugós
FOTO: Tornarà el Desvetllament Bellugós

L’Ajuntament treballa amb la hipòtesi que es podran recuperar tots els actes i pactarà amb els diferents espais descentralitzats les activitats i la programació que s’hi farà
 

/La setmana passada, la Generalitat de Catalunya va autoritzar que la Patum de Berga es faci aquest any, per Corpus, després de dos anys suspesa. Si la gran celebració bergadana (patrimoni de la humanitat), que concentra els seus actes en una plaça diminuta plena a vessar de gent rep el beneplàcit governatiu, Les Santes tenen via lliure des de dalt i l’Ajuntament de Mataró treballa amb la carpeta, el plantejament i el pressupost d’unes Santes normals. “No ens plantegem un altre escenari, seran unes Santes normals amb elements nous que tindran a veure amb el que hem après durant la pandèmia”, explica el regidor Xesco Gomar.

Santes normals vol dir Santes amb tots els seus actes. Vol dir Nit Boja, vol dir cercaviles i dormides, vol dir No n’hi ha prou, concerts i balls, Espai Familiar, Gegantada… “És evident que aquestes Santes no seran unes més, seran les més especials perquè tothom en té moltes ganes” explica Gomar que insisteix que el Pla A és el de la normalitat i si la pandèmia no s’hi torna no hi haurà Pla B. Setmanes enrere, s’especulava per exemple que no hi hauria correfocs perquè les mascaretes no són ignífugues. Ara ni això. Si festes normals és una consigna, Santes normals pot ser un eslògan. 

 

Diversificar els espais de la festa

El detall de com serà la Festa Major 2022 se sabrà d’aquí a una mica més d’un mes però la regidoria avança que s’hi apostarà per “diversificar els espais dels actes, tenim clar que hi ha actes de consuetud que no es poden moure però apostarem per dur programació a d’altres espais que ens ho demanen”. Les Santes amb asterisc del 2021 ja van programar en patis escolars repartits però aquest cop, explica el regidor, l’Ajuntament parlarà i consensuarà què i com es programarà en nous espais de la ciutat. Per tant hi haurà un vincle entre la programació en una plaça o escola (si es manté aquesta aposta) i el seu entorn veïnal i associatiu.

 

Menys nit: els actes de Santes acabaran abans

Un altre criteri novedós de Les Santes 2022 que, de fet, ja formava part dels plans municipals envers la proposta de programa de les de l’any 2020 (suspeses per la pandèmia) és que hi haurà menys programació nocturna i el tancament de la programació mirarà d’evitar entrar molt en la matinada. Tot i que es mantindrà la programació dels dies més singulars hi ha el criteri de “buscar un horari nocturn de clausura que intenti fer conviure el descans de la gent amb les ganes de festa. Volem combinar totes dues coses per intentar no tancar ni a les 12 de la nit ni a les 6 del matí: cal pensar que la majoria de gent l’endemà va a treballar”, alliçona Gomar. 

I les altres grans festes del calendari?

Tant la Setmana Santa com Sant Jordi i les diferents Festes Populars dels barris mataronins treballen en coordinació amb l’Ajuntament per recuperar el carrer i el format habitual

 

Si Les Santes seran normals, si es va poder tornar a fer Cavalcada, si Carnestoltes ha tingut Rua… la resta de grans cites del calendari festiu de Mataró també van en la mateixa direcció. Tot i sempre pendent de la Covid. Pot ser basarda de dir però una nova variant i una setena (o el nombre que sigui) onada podria esguerrar la recuperació festiva. Mentre la situació millori, tot va endavant i de fet l’Ajuntament i les diferents entitats, colles i associacions relacionades amb cadascuna d’aquestes grans cites ja treballen per preparar la nova edició amb els formats habituals. 

A diferència del Carnaval, que el 2020 es va poder celebrar, tant la Setmana Santa com Sant Jordi i les diferents festes populars de barris i carrers de la ciutat han hagut d’estar-se dos anys sense fer-se i, per tant, les ganes i l’expectació de recuperar-les són encara més grans.

Però, com seran?

La Setmana Santa
La Setmana Santa

 

SETMANA SANTA: Recuperar el carrer i algun canvi d’ubicació

/ La Setmana Santa de Mataró tornarà al carrer després de recloure’s dins els temples l’any passat. De fet ja s’ha fet alguna processó però confraries i germandats esperen amb delit l’arribada de les dates per tornar a fer actes i processons al carrer. El propi regidor Xesco Gomar explica que “la Setmana Santa és el model” en referència a com es fa per tota la ciutat i és que, de fet, serà l’única celebració que no li cadrà apuntar-se a la recentralització d’actes perquè ja els té repartits per tota la geografia. Sí que hi haurà alguna petita modificació en recorreguts per evitar alguns carrers més estrets i propensos a la massificació però es treballa per recuperar-la tota la programació.

Sant Jordi
Sant Jordi

 

SANT JORDI: Parades per tot i gegants, castells i Fogonada

/ El 23 d’abril cau en dissabte com si volgués encara brillar més en el seu retorn al format habitual. Hi haurà parades populars per tot després del col·lapse de les floristeries fa un any, Fira del Llibre durant més d’un dia i altres habituals de la programació. Dels elements de cultura popular, la Fogonada recuperarà el seu format habitual després d’esdevenir un espectacle l’any passat, amb la gent asseguda. També tornarà la trobada de gegants, que l’any passat es va fer al Parc i sense moltes de les figures mentre que la celebració recuperarà l’actuació castellera dels Capgrossos de Mataró, que l’any passat tampoc van poder-hi ser.

Barris
Barris
FESTES POPULARS: als barris hi ha ganes

/ També les festes populars dels diferents barris tornaran al seu format habitual. Feta una primera ronda de contactes des de l’Ajuntament, Xesco Gomar explica que “totes les associacions han manifestat que volen tornar al format normal i hi treballarem per poder possibilitar la millor programació i la retrobada a l’espai públic de tots els veïnats de la ciutat”.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive