Víctor Payerol
Notícies relacionades
Víctor Payerol

“Els Capgrossos hem de recuperar l’ambició perduda per la pandèmia”

Parlem amb Víctor Payerol, nou cap de colla dels Capgrossos de Mataró, que es fixa objectius ben alts per als castellers mataronins

Els Capgrossos de Mataró ja tenen nou cap de colla: Víctor Payerol Lozano. L’assemblea de l’entitat el va escollir en una sessió especialment concorreguda. Castellerament conegut amb l’abreviació de ‘Paye’, el cap de colla i la seva candidatura van ser escollits amb 103 vots a favor, 28 en contra, 2 abstencions, 2 vots en blanc i 1 nul. La mateixa assemblea va escollir a Kim Alfonso com a nou President. Payerol ha estat el sotscap de colla d’Oriol Garcia Ferrer la darrera temporada, va ser un any president de l’entitat i castellerament ha estat baix i segon dels troncs blaus. Respon a Capgròs en la seva primera entrevista com a màxim responsable d’una colla a la que vol imprimir més ambició. 

Què suposa per tu ser cap de colla dels Capgrossos?

Per mi ser cap de colla dels Capgrossos és tot un honor i, alhora és un gran repte, possiblement al més gran el que m'he enfrontat fins ara, perquè no puc fallar a la confiança que els companys i companyes han dipositat en mi. Dit això, entomo el càrrec amb moltíssima il·lusió i amb moltes ganes de començar a treballar per a poder complir tots els objectius que tant jo, com l'equip tècnic, ens hem marcat.

Quins són els objectius castellers per aquesta temporada?

En primer lloc, i abans d'entrar en castells concrets, crec que el primer que hem d'aconseguir és recuperar l'ambició que crec que hem perdut després de la pandèmia. Els Capgrossos som una colla gran i hem de pensar com a tal i treballar per mantenir-nos en aquesta categoria. Ja entrant en castells concrets, hem de tenir en compte de l'any on venim, que podríem dir que ha estat un any pobre numèricament parlant, si bé el vam acabar amb bones sensacions. Per tant, el primer objectiu que ens marquem és poder completar tota la gamma de castells de 8, objectiu que, si bé pot semblar fàcil, té la seva complexitat, més tenint en compte que l'any passat únicament vam poder completar el 3, el 4 i el 5d8. Així doncs hem d'atacar castells com el 2d8f o el 7d8 ben d'hora aquesta temporada perquè ens puguin obrir la porta a reptes superiors. Per altra banda, ens marquem el repte de recuperar el pilar de 6, el que, en relació amb el que he dit abans, ens ha de permetre, si tot va bé, poder atacar castells com el 3 i el 4d8 amb el pilar.

I els castells de 9… i els de gamma extra?

Hem d'adquirir una major solvència amb els castells de 9. L'any passat vam acabar l'any amb només dos 3d9f descarregats i considero que és una xifra que els Capgrossos no ens podem permetre, hem d'augmentar aquesta xifra i poder portar els castells de 9 a moltes més places i, evidentment, hem de recuperar el 4d9f que l'any passat ni tan sols vam poder intentar. A partir d'aquí hem de ser ambiciosos i pensar i treballar en castells com poden ser el 9d8, el 2d9fm o el 5d9f. Són castells que venint d'on venim semblen una utopia però dels que considero que no estem tan lluny i que, si treballem des del dia 1 com toca, podem tornar a portar plaça, si bé, dels que té anomenat el que em faria especial il·lusió portar a plaça seria el 9d8, ja que és un deute històric que te la colla donat que l'únic que vam portar a plaça ens va quedar carregat i m'agradaria que ens poguéssim treure aquesta espineta. Altres castells que m'agradaria treballar de forma més intensa són els castells nets, castells com el 4d9sf o el 2d8sf crec que són castells que els Capgrossos tenim la capacitat suficient per a poder-los dur a plaça algun dia, tot i que no són un objectiu per aquest any, estaríem parlant de somnis de futur més que de present.

Quan han d'arribar, aquest any, els castells de 9 i a dia d'avui quina actuació signaries per Les Santes?

Ens hem d'obligar a que els castells de 9 enguany arribin el més aviat possible. Veient el calendari que tenim crec que la nostra diada d'aniversari seria un bon dia on poder portar el primer (o primers) castells de 9. Pel que fa a Les Santes, ara mateix, et signaria descarregar la tripleta màgica per Santes, si bé crec que arribarem amb opcions de poder-nos plantejar reptes superiors en forma de 9d8 o 2d9fm, tot dependrà de la feina prèvia que haguem fet els primers mesos de temporada.

dia 24 Diada Castellera dels Capgrossos per Les Santes 2022. Foto: R.Gallofré
dia 24 Diada Castellera dels Capgrossos per Les Santes 2022. Foto: R.Gallofré

Comandes un equip tècnic molt ampli i amb molta experiència. Què ha de permetre, què ha de canviar?

L'equip que configurat no tan sols és ampli i té molta experiència sinó que crec que s'hi veuen representades moltes visions diferents de la colla i dels castells. El que vull aconseguir amb això és poder tenir molts inputs diferents que m'ajudin a prendre les millors decisions possibles per la colla. Sóc conscient tant dels meus punts forts com dels meus punts dèbils i crec que tenir un nucli tècnic tan fort m'ajudarà a prendre sempre les millors decisions. Per altra banda, crec que amb un equip tan fort com el que he plantejat hem de treballar amb més rigor i evitar situacions que es van viure la darrera temporada i això ens ha de portar a aprofitar més els assajos, fer-hi més feina i, per tant, a aconseguir millors resultats.

Has estat a la tècnica de la sortida de la pandèmia, els efectes d'aquesta ja són història?

Crec que si, la pandèmia per sort ja ha passat i hem de deixar de justificar-nos en ella, hem de passar pàgina.

Com et proposes de recuperar i fer augmentar la massa social de la colla?

No serà una feina només meva. Tinc la gran sort que treballaré  amb en Kim Alfonso, qui ha fet un equip de junta excepcional que desprèn ganes i il·lusió per treballar pels 4 costats. Hem de donar-nos a conèixer molt més a la ciutat i recuperar l'autoestima de la colla per vendre'ns a la gent, a la ciutat i a la comarca de la millor forma possible. Pel que fa a la meva àrea, crec que hem de diferenciar entre recuperar massa social, és a dir, recuperar antics castellers, i aconseguir-ne de nous. Crec que hem de treballar des de diferents perspectives. La millor manera per recuperar antics castellers ens hem de centrar en els propis castells, és a dir, quan més grans siguin els castells que fem més atrets es sentiran els antics castellers que fa temps que tenen la camisa guardada a l'armari. Per altra banda, per obtenir nous castellers crec que hem d'augmentar la nostra presència a la ciutat i ser capaços d'explicar el que són els castells i no només el que són sinó el que t'aporten els castells, de tal manera que aconseguim que la gent que vingui s'enamori d'aquesta activitat i no vinguin només de passada a la colla.

Què li diries a uns pares perquè portin el seu fill a castells? I a un mataroní o mataronina perquè vingui algun dia a assaig?

A tothom li diria el mateix i és que tindran l'oportunitat de formar part de la millor activitat que pot existir, a parer meu. No he conegut mai cap altra activitat que involucri a tanta gent de diferents edats, ideologies, classes socials etc ... i que totes treballin unides per un objectiu comú. Crec que en el món i en la societat en la qual vivim, on s'imposa l'individualisme, els castells es fan necessaris per adonar-nos de l'importància que té el treball col·lectiu i el treball en equip.

I respecte als pares, els hi diria que, a través dels castells, es transmeten una sèrie de valors molt positius als seus fills com poden ser el treball en equip, la confiança en els altres, saber gestionar i superar les teves pors etc ... I, a més, crec que l'activitat castellera fa que els nens i nenes que la practiquen acabin adquirint una confiança en ells mateixos molt necessària per afrontar diferents situacions que se'ls hi presentaran al llarg de la seva vida. Afegiria que no només portin els seus fills a la colla, sinó que vinguin ells a acompanyar-los i ells també formin part de la colla i podran compartir espais amb els seus fills i filles i podran gaudir de moments irrepetibles plegats.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive