La interpretació de la Missa de les Santes torna a l’altar del Roser
La interpretació de la Missa de les Santes torna a l’altar del Roser

La interpretació de la Missa de les Santes torna a l’altar del Roser

Gabriel Miralles rep simbòlicament la batuta de la Missa després de l’excepcionalitat del 175è aniversari i la Comissió Gestora busca la sostenibilitat econòmica de l’acte

A tres mesos i mig del millor dia de l’any, quan com cada 27 de juliol i al punt de les deu del matí la basílica de Santa Maria ressoni amb la interpretació de la Missa de les Santes, ja es coneixen algunes coordenades claus de la interpretació d’aquest any com el retorn a la ubicació clàssica de les darreres dècades, l’altar del Roser.

Si el 2023, amb el 175è aniversari de la Missa, l’excepcionalitat va ser norma amb un canvi d’emplaçament i més cantaires que mai, per aquest any es pot dir que la cosa es recol·loca. De manera literal, perquè el cor i l’orquestra tornaran a l’altar del Roser i també figurada, perquè l’embalum de tot plegat desescalarà. Rere la Missa de les Santes hi ha la parròquia, hi ha la direcció (amb el debut ja conegut per aquest any de Gabriel Miralles) i hi ha la comissió gestora. Un equip, un engranatge ja greixat davant l’imminent inici dels assajos.

A Santa Maria s’ha presentat aquest dimecres la interpretació de la Missa per aquest any. “Ja ens apropem a Les Santes, el gran moment d’aquesta casa” ha dit el rector Jaime Moyà, que viurà el primer 27 de juliol en el càrrec. Alhora s’hi ha quasi escenificat el canvi de batuta, de directora a director, de Clàudia Dubé a Gabriel Miralles. La directora dels dos darrers anys ha assegurat que “durant dos anys hem defensat el paper amb molt amor i bon resultat i ara estic contente pel relleu perquè en Gabriel és un referent, ha estat director meu i no hi podria haver un relleu millor”. 

Missa de Les Santes
Missa de Les Santes


Miralles i el retorn al Roser

El mestre Gabriel Miralles entoma el repte de dirigir per primer cop la Missa de Glòria de Mossèn Blanch “amb un gran compromís” i assegura que és “un honor i un goig”. Assegura que sap que l’etapa Dubé han estat dos anys “excepcionals” i que coneix “la il·lusió i l’amor que mouen la Missa, ho he vist i respirat i em faig meva tota aquesta importància”. 

Miralles ha anticipat canvis com el retorn a l’altar del Roser després de la interpretació a la nau central de Santa Maria de l’any passat. “Serà la nostra caixeta de música i estic convençut que pot sonar molt bé perquè la Missa ja hi ha sonat molt bé allà”, ha dit. A pocs dies de començar assajos, es desconeix si hi haurà el mateix nombre de cantaires tot i que probablement vagi a la baixa perquè alguns de l’any passat eren excepcionals o recuperats amb motiu del 175è aniversari de la peça.


Objectiu: sostenibilitat econòmica


Un altre dels motius que empenyen el retorn de la interpretació de la Missa al Roser és econòmic. La transparència amb els comptes de l’acte musical forma era un dels compromisos de la comissió gestora de la Missa i aquesta ha passat balanç de l’any passat. La Comissió de la Missa de les Santes estima necessari seguir difonent l’acte i augmentar les polítiques de recaptació popular, que arriben per doble via, la de l’Associació de Devots de les Santes i la de la campanya que es va fer de 200x30. En aquest sentit i de cara a aquest any contemplen renovar aquesta campanya amb la que es busca que sigui el poble de Mataró el que faci possible també amb les seves aportacions la interpretació d’una peça que és patrimoni cultural de tots els habitants de la capital del Maresme. 

El balanç de l'any passat

  • La Missa de l’any passat va suposar unes despeses de 21.517 euros
  • La música (14.966), i la grada i el so (3.905) s’enduen bona part de la despesa
  • Els ingressos van ser de 19.937 euros, generant un dèficit de 1,580 euros resolt amb el romanent passat.
  • La Missa se sufraga amb una aportació de l’Ajuntament de 10.000 euros i patrocinis (500 euros d’Aigües de Mataró i 2.000 de Cabré-Junqueras)
  • Les donacions populars suposen 7.437 euros

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive