La coreògrafa i ballarina Maria Rovira ha decidit 'tornar' a Mataró després de quatre dècades treballant en ballets i companyies d'arreu del món per impulsar una fundació per a la difusió de la dansa a casa seva. El projecte compta amb la participació del Consell Comarcal del Maresme i vol esdevenir una eina de transformació social a través de les arts escèniques. En aquest sentit, l'equip de Rovira ja ha començat a col·laborar amb la Fundació El Maresme, una entitat que treballa per a la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte inclou també una vessant professional i per al 2024 es prepara la creació d'una companyia per a joves ballarins del Maresme i l'organització d'un festival internacional de dansa a la comarca.
"Des dels 18 anys he treballat sempre a l'estranger i des de llavors sempre he volgut que el Maresme sigui també un lloc important per a la dansa". Així explica Maria Rovira el perquè del seu nou projecte. La passió per la dansa i la seva terra s'uneixen ara en la Fundació Crea Dance, hereva de la Crea Dance Company per a la projecció d'aquest art.
Que la dansa sigui important
Rovira explica que la comarca ha estat sempre bressol d'actors, músics o ballarins de renom que moltes vegades han acabat treballant fora per falta de recursos a Catalunya al voltant de la dansa. "Cal que la dansa sigui més important, com ho és a la resta del món", es lamenta la coreògrafa.
Aquest, de fet, serà un dels principals papers de la fundació i per al pròxim any preveu la creació d'una nova companyia perquè ballarins i coreògrafs puguin "viure de la dansa". L'objectiu és posar al abast de joves ballarins una plataforma de projecció professional i que la seva activitat no es limiti només a fer classes: "Han de poder viure la vida dels artistes".
A través dels contactes que Rovira ha fet arreu del món durant la seva llarga trajectòria, la futura companyia també becarà alumnes perquè puguin estudiar a altres companyies a l'estranger. "A la meva edat, el que em fa més il·lusió es poder promocionar a nous talents", afirma Rovira.
Objectiu: un festival internacional de dansa
També per al pròxim any, la Fundació Crea Dance també preveu l'organització d'un festival internacional de dansa al Maresme. "He parlat amb molta gent que vindria", assegura. El festival encara no té ubicació ni calendari definit, però Rovira té algunes prioritats, com que tingui presència al llarg de tota la comarca i que es pugui vincular amb el mar.
El que ja és palpable és el treball social, una altra de les branques de la Fundació que dirigeix Maria Rovira. L'equip de ballarins de Crea Dance Company ha començat a treballar amb el col·lectiu de la Fundació El Maresme. "És fantàstic treballar amb gent amb discapacitat. Que escoltin música, que es moguin... és una ajuda molt gran", defensa Rovira.
Ara per ara, aquestes activitats es duen a terme a les diferents seus de la Fundació El Maresme, però en el curt termini Crea Dance aspira a tenir seu pròpia, on poder desenvolupar tant l'activitat social com professional. Rovira avança que està en converses amb la Fundació Iluro per negociar la cessió d'algun dels seus espais.
Pel que fa al treball social, Crea Dance també pretén arribar als infants i les famílies a través de les escoles, a la gent gran i també als adolescents, on els impulsors del projecte esperen descobrir futurs nous ballarins. "La dansa mou el món i hi ha ballarins catalans boníssims", conclou la coreògrafa.
Comentaris