La 4a Setmana de la Natura se celebra a Mataró del 22 de maig al 6 de juny, coordinada per Promoció Econòmica de l’Ajuntament i que comptarà amb la participació d’entitats i associacions mediambientals, de natura, agroambientals, comercials de la ciutat. La Setmana creix en nombre d’activitats amb l’objectiu de ser un referent a Catalunya.
L’Associació Sempervirens organtiza el concurs Mataró Floreix, un dels actes més destacats del programa
Un dels actes més destacats del programa és el concurs Mataró Floreix organitzat per l’Associació Sempervirens. Aquesta entitat mataronina l’any 2020 es va fer càrrec de l’organització de la Fira de l’Arbre i la Natura amb els objectius de posar-la al capdavant dels problemes actuals del sector agrícola i de la planta i la flor de la comarca. A causa de les restriccions derivades per la pandèmia no es va poder celebrar la Fira al mes de març, però l’alternativa és el Mataró Floreix. Del 29 de maig al 6 de juny els mataronins i els visitants podran fer un recorregut per 11 espais engalanats pels participants al concurs i per entitats que hi participen fora de concurs. Hi participen jardiners, floristes, associacions mediambientals, viveristes, paisatgistes, escoles professionals, entitats locals, entre d’altres. Mataró Floreix és una oportunitat per esdevenir d’una banda, un aparador per promoure l’activitat comercial i empresarial al voltant del sector de la planta i la flor del territori, i d’altra banda vol ser un pol d’atracció de visitants, que ajudi a posicionar la Setmana de la Natura i la mostra de jardineria Mataró Floreix com un referent.
Amb l'objectiu d'afavorir que la gent conegui la natura, hi connecti i la visqui, per prendre consciència de la necessitat de tenir-ne cura i també per promocionar i convertir Mataró en un punt d'atracció de visitants interessats en la natura i el Medi Ambient, i també de públic familiar s’han organitzat diferents activitats que es poden fer en família. És el cas de diferents visites guiades a finques que treballen cultius ecològics, altres especialitzades en plantes medicinals, hortes i al viver municipal entre d’altres; caminades per descobrir espais com les Cinc Sénies i Mata, una passejada al parc Central per descobrir les plantes medicinals que hi ha i una visita guiada al jardí mediterrani de Can Boet i elaboració d’un sac aromàtic, entre d’altres. També es convida a la gent a participar de la plantació de flor de temporada amb la secció de Jardineria Espais Públics de l’Ajuntament de Mataró.
Altres activitats per a tota la família seran una sortida per observar papallones i una bicicletada per la ciutat, acompanyada per una xerrada sobre la mobilitat sostenible.Les Biblioteques de Mataró, habituals en la celebració de la setmana de la natura han programat dues hores del conte relacionats amb el Medi Ambient, un repte un taller que combinarà art i natura, un repte a les xarxes socials i una exposició, entre altres activitats. Qui també participa habitualment a la Setmana de la natura és el Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural de Ajuntament de Mataró, ubicat a Can Boet, que oferirà un taller de plantes remeieres autòctones, així com també la Casa Capell que oferirà una vídeo-tertúlia per conèixer l’alguer de Mataró, un tresor ambiental submarí i una vídeo-xerrada per parlar de la greu pèrdua de la biodiversitat a Catalunya.
Dins el programa s’inclouen accions de voluntariat com la que faran els alumnes de l’Escola Joan Corominas participant en la restauració d’un espai degradat amb espècies autòctones, i la mateixa tasca de restauració que es farà a una finca de les Cinc Sènies i que organitza l’Associació Agroambiental Temps de Saó.
El sector comercial també s’implicarà en la celebració de la Setmana de la Natura amb accions com el concurs d’aparadors florals que organitza Negoci Empresa Mataró o un sorteig de producte de planta i flor adreçat als clients de les botigues associades al Mercat de la Plaça Gran i Casc Antic. Per la seva part, el Mercat de la Plaça de Cuba i les entrades principals es guarniran amb flors i materials orgànics.
Comentaris