El Carnestoltes de Mataró serà el mateix cos festiu de sempre però la sang que el fa moure i li dona vida és totalment nova. Rejovenida i a pulsacions alegres. Després del ‘coma induït’ de l’any passat, amb una edició marcada per un Pellofa desnaturalitzat i professionalitzat, el Carnestoltes de la capital del Maresme recupera tremp i base popular amb una nova Comissió, la complicitat de totes les entitats i la promesa d’un Pellofa fidel a com ha de ser el Rei de la festa. I actualitzat: un Pellofa que serà a més punts de la ciutat i que tindrà activitat pròpia a les xarxes, com la jovenalla d’ara.
El Carnestoltes de Mataró és imminent, ja enguany arriba aviat i el 8 de febrer ja serà Dijous Llarder. Sis dies després, ja se sap, el 14 serà Dimecres de Cendra. El carnaval mataroní aquest any arriba amb passa renovada, noves cares al capdavant i una ferma determinació que la festa, el seu ritual i el seu principal protagonista (en Pellofa) recuperin protagonisme i ascendència. És el propòsit d’un grup de joves relacionats amb l’art i el teatre que encarnen la nova Comissió. “Som uns flipats”, s'auto descriuen de forma sorneguera, però posen la barca a l’aigua i volen navegar cap a un objectiu ambiciós: convertir el Carnestoltes de Mataró en la Festa Major d’hivern a la ciutat.
Més presència d’en Pellofa
Andreu Lloveras, Alan Gómez i Ricard Ràmia lideran la nova Comissió de Carnestoltes i tenen molt clar com volen que sigui en Pellofa. “El Carnestoltes és l’única festa que mescla teatre i cultura popular, és un projecte interessant que ens permet crear, guionitzar i expressar-nos artísticament. Volem recuperar els valors tradicionals de la sàtira, la crítica i l’humor i l’essència del Carnestoltes com el moment en el que el bufó es torna Rei i diu veritats del pensament col·lectiu popular”, assegura Gómez. Es reivindiquen com a “noves ments pensants amb ganes d’expressar-se” i han prioritzat un Pellofa fidel al seu caràcter i alhora modernitzat.
Un Pellofa més global, que recupera presència en dos actes eliminats fa un any (l’arribada i el pregó de divendres i el Sant Sopar de dimarts) i alhora suma visites als mercats municipals el dissabte al matí, anant-hi en Mataró Bus o a les residències. Alhora serà un Pellofa més accessible, més a la xarxa. “Apostem per un Pellofa del segle XXI, amb Tik Tok, Twitter i Instagram, que es pot expressar i arribar al màxim de gent possible”, explica Ràmia que afegeix com a propòsit que la figura es personi i arribi “més enllà dels actes al Centre”. Lloveras hi afegeix que “Mataró no es creu prou en Pellofa i nosaltres voldríem que se l’estimin com un element únic de ciutat, que el miri com veu a en Robafaves i que el Carnestoltes sigui la festa major d’hivern”.
Novetats del Carnestoltes d’aquest any són el canvi de Parc (del vell al Nou) com a final de la Rua i lloc dels dos balls (el de l’Esplai Garbí i l’infantil), el nou format del Sant Sopar amb la col·laboració dels bars i restaurants de la Plaça Gran i l’associació comercial del Casc Antic o el fet que per primer cop es podrà veure l’agonia, els darrers instants i la mort d’en Pellofa amb format de curtmetratge i a les xarxes.
Les il·lusions òptiques de Regina Puig
La presentació del Carnestoltes de Mataró va comptar també amb la regidora de Cultura Heidi Pérez que va celebrar el nou impuls popular a la festa i la figura d’en Pellofa: “estem molt contents que ens vinguessin a veure i que en Pellofa torni a ser ciutadà i voluntari”, va assegurar. Alhora va servir per descobrir el doble cartell de la festa, obra de Regina Puig. Dues il·lusions òptiques diferents que són una persona o un animal segons si et mires el cartell del dret o del revés.
Comentaris (2)