La Filmoteca de Catalunya ha convidat l’artista i escriptor Perejaume a intervenir l’espai de la seva seu del Raval. La seva proposta, 'Donar cabuda', ofereix una visió singular sobre el gest cinematogràfic, amb una peça central produïda per a l’exposició i altres de més antigues, combinant la imatge en moviment, la pintura, la fotografia i el gravat. A la sala de mostres hi ha el gruix de l'exposició, però a les dues sales de cinema de la Filmoteca s'hi projectaran diàriament dues altres de les obres creades per l'artista maresmenc, i a més s'ha editat un llibret titulat 'Apunts de cinema', que recull textos inèdits de l'artista. Aquesta és la primera d'una nova línia d'exposicions que enceta la Filmoteca, dedicades al "gest cinematogràfic".
L'exposició es pot veure aquí del 17 de novembre de 2021 al 30 de març de 2022. El nucli de tot plegat és una imatge, o una concepció de Perejaume sobre l'edifici: "La filmoteca és un sot al Raval on es projecten imatges. Per això, l'artista va decidir de "fer un sot en un camp" i dur-hi un projector de 35 mm, "perquè hi projectés imatges, com una restitució de les imatges allà d'on provenen. Imatges colgades, cultivades i retornades a la vida, confiant que perduraran sense necessitat d'arxivar-les en una nevera freda, que es regeneraran com el cicle agrari es regenera infinitament".
Altres peces reflexionen sobre "quin tracte hem de tenir amb les imatges i com les hem de cuidar", i seguint en el terreny de la dissertació, sobre "si som capaços de radiar imatge i no només extreure visió del món".
El que més fascina Perejaume del món del cinema, diu, són dues apreciacions sobre el fet físic que el produeix, i que produeix. "Una cosa simple, com el fet que dues imatges conviuen a l'ull uns segons i generen sentit, això és la guspira del cinema, i és el mateix que passa quan escrius, que una paraula dona sentit a la del costat", expressa. De l'altra, l'artista es confessa meravellat pel "feix de projeccions, allò que va del projector a la pantalla i que no es veu si no hi ha pols. "És un espai tan germinal i fascinant, és l'espai central del cinema, allà és on passa i on te l'articulació i el verb (el cinema)", sosté.
El "fracàs" del multisales
En rebre l'encàrrec de la Filmoteca, a Perjeaume li va venir al cap la seva sensació que les multisales de cinema han estat "un projecte fracassat". Ho diu en el sentit que en algun moment es va imaginar que la seva existència podia donar lloc a "un espectacle nou", a un espai on els films es relacionessin entre ells, generant una sintaxi, i que l'espectador hi podria transitar "creant un significat nou".
Però això no és el que ha succeït amb les multisales, constata. D'aquí que, en la seva intervenció en una casa de projeccions audiovisuals, Perejaume ha procurat esprémer la idea de fer dialogar els diferents espais que se li han cedit: la sala d'exposicions i les dues sales d'exhibició de la Filmoteca. I és que de dimarts a divendres, d'una a dues del migdia, l'exposició continua a les sales de projecció amb dos vídeos de Perejaume creats per a l'ocasió
Apunts de cinema
D'altra banda, la Filmoteca ha editat per a l'ocasió 'Apunts de cinema', que constitueix un recull de textos de Perejaume al voltant d'aquest art. Un, és un text antic creat per al centre d'art Jeux de Pome de París, pensat com una lectura a les fosques per a un invident. Aquest a més té un reflex a l'exposició, en una peça audiovisual enregistrada a la mateixa Filmoteca que recrea aquesta lectura en braile per una persona invident. La resta de textos han sortit ara, durant les "tres o quatre setmanes" de treballs preparatoris per a l'exposició.
Comentaris