L’exercici de resiliència, militància i bon fer de la Sala Cabanyes durant el 2020 per no deixar perdre, ni que fos per un any, la tradició dels Pastorets de Mataró és probable que no fos prou reconeguda. Llavors no hi havia ni vacunes ni passaports Covid, les restriccions feien literalment impossible un muntatge que mobilitza, en el seu format habitual, fins a 400 persones. La majoria hagués plegat veles però a la Sala es van enginyar una versió renovada, aprimada i possible dels Pastorets. Una mena de nou espectacle. L’essència de l’obra, a escena. Sense afegits ni artilugis. La música, el text. L’obra. L’exercici va ser un èxit i aquest any Sala Cabanyes prefereix insistir-hi.
La situació sanitària permet fer una lleugera ampliació del nombre de participants a l’espectacle, que es notarà sobretot en els balls del pròleg. Tot i que es podrà aixecar el teló amb l’aforament del teatre complet, seria imprudent fer uns Pastorets com els que es feien abans de la pandèmia, amb uns 400 participants de totes les edats movent-se en espais reduïts.
Primera representació: Diumenge, 19 de desembre de 2021, a les 18.00 hores
Aquest diumenge s’apujarà per primer cop el teló dels Pastorets. La primera de deu representacions. De deu oportunitats perquè siguin els mataronins i també els nombrosos forans que hi fan cap cada any els que corresponguin a la insistència de la Sala en mantenir l’obra. Patrimoni cultural de la ciutat. Els de Mataró són els millors Pastorets de Catalunya i cada dia de representació de l’Estel de Natzaret, un motiu més que sustenta aquesta afirmació.
La lluita entre el Bé i el Mal, els dubtes de Naïm o les peripècies de Jonàs i Mataties, unes històries que han atrapat milers d’espectadors tant de Mataró com de fora, tornen a pujar a l’escenari però ho fan d’una manera diferent. Àngels i dimonis; pastors i pedretes; nimfes, bruixes i follets tornen a l’escenari de la Sala Cabanyes.
Direcció femenina
En el segon any al capdavant de l’espectacle, Coral Consegal manté un muntatge amb un format diferent del tradicional, amb més pes dels personatges i de l’orquestra que, sota la direcció de Gemma Sancho, se situa al centre de l’escenari. Per la seva banda, Heidi Consegal s’encarrega de la direcció coreogràfica de l’espectacle. En aquests Pastorets, diferents de com s’havien representat durant més de cent anys, agafen encara més protagonisme el text de Ramon Pàmies i la música dels mestres Enric Torra, Felip Vilaró i Miquel Ferrer. És un espectacle amb un nou concepte i en què es potencien les videoprojeccions.
40 anys sent Patrimoni Cultural de la Ciutat
Aquest any, la Sala Cabanyes celebra els 40 anys de la declaració de l’espectacle com a Patrimoni Cultural de la Ciutat per part de l’Ajuntament. L’acord va suposar un punt d’inflexió per als Pastorets de Mataró i va comportar alguns canvis en el muntatge, des d’una revisió del text fins a la incorporació d’una escena i un compromís de més exigència. Amb motiu d’aquesta efemèride, el mes de setembre, la Sala va entregar a l’Arxiu Municipal les partitures, el text i fotografies dels decorats dels Pastorets de Mataró.
Comentaris (2)