El conjunt fabril de Can Marfà acull una part del Museu de Mataró en la seva nau petita, la que està rehabilitada. És el museu del gènere de punt, la darrera de les extensions del Museu de Mataró però manté la nau grossa pendent de rehabilitar i de nous usos. Són molts metres quadrats que en més d’una ocasió han format part de diferents projectes i idees. Segur que en temps pre-electorals com els que estem se’n tornarà a parlar. A la planta baixa hi dormen les figures institucionals però tot el conjunt resta tancat. Una idea antiga però que ara retorna és la de destinar tot Can Marfà al Museu de Mataró pel seu apartat històric i patrimonial.
“És viable i és l’única opció, no hi ha pla B”. Amb aquesta contundència s’expressa Anna Capella, directora del Museu de Mataró, al parlar de la “necessitat que la nau gran també es destini al Museu”. És un projecte no immediat, perquè de fet no hi ha qui l’abanderi ni el promogui des de l’Ajuntament o els grups municipals. I perquè a més requeriria de rehabilitació, una obra important que necessitaria de la involucració d’altres administracions (autonòmica, estatal o fins i tot europea). Es tractaria d’un equipament “de primera”. Però per més que sigui fer volar coloms, Capella diu que cal parlar-ne i recuperar la idea: “Si no ho plantegem, segur que no es farà. Cal que torni a estar a l’agenda política”, assegura.
“Més coses que gènere de punt”
“El gènere de punt per si sol no s’aguanta, cal complementar”
Capella agumenta que Can Marfà “ha de ser més coses que un espai de gènere de punt, el tèxtil per si sol no s’aguanta i no som prou turístics per sostenir-ho”. Defensa que ubicar el Museu a Can Marfà “generaria un nou punt d’interès de ciutat, cal treballar bé el que tenim de propi i llavors vindran els turistes i rehabilitar la nau gran per al Museu ens permetria poder lluir el que tenim i no podem ensenyar ara”.
La qüestió és de concepte i també de metres quadrats. Capella defensa “fer bé el projecte, que sigui ampli, si cal que mantingui allà les figures però que tot sigui Museu”. Suposaria, sostenta Capella, revaloritzar Can Marfà. “La fàbrica és patrimoni i a Mataró no tenim gaire coses amb cara i ulls. Museïtzar-la ens permetria deixar de tenir els tresors amagats. Del nostre passat romà ara n’ensenyem la punta de l’iceberg”, argumenta. Mantenir com ara la història de la ciutat circumscrita a Can Serra “és un peix que es mossega la cua per falta d’espai” i de fer-se el projecte de Can Marfà considera que “podríem passar d’explicar Mataró per píndoles a fer-ho en la seva totalitat”.
Comentaris (8)