Aquest dimarts, 17 de maig, se celebra el Dia Mundial del Reciclatge. Una data que serveix per conscienciar de la necessitat de tractar les escombraries que generem de manera adequada. Però si bé la idea de reciclar està ja molt estesa i moltes persones la porten a la pràctica, hi ha un element clau en el que cal insistir molt: encara més important que reciclar i donar un nou ús als residus, és generar-ne menys. De la mà del Consorci de Residus del Maresme, us oferim un seguit de consells per reduir la quantitat de brossa que produïm a casa. Quelcom que a més de contribuir a millorar el medi ambient, ens pot ajudar a un necessari canvi d’hàbits i, fins i tot, a reduir la despesa familiar.
Evitar els productes d’un sol ús
Els envasos que no es poden reutilitzar són el principal problema
Des del Consorci de Residus del Maresme destaquen que la via més ràpida per reduir ostensiblement la quantitat d’escombraries que reben per tractar a la seva planta mataronina seria acabar amb els productes i envasos d’un sol ús, malgrat que des del Consorci reconeixen que renunciar a aquesta mena de productes “és més fàcil de dir que de fer”, però esperen que el nou marc legislatiu comporti que “els ciutadans no hagin de fer heroïcitats i recórrer quilòmetres fins aquella botiga especialitzada”. Com ho podem fer?
- Comprar a granel. La nova Llei de Residus de l’Estat, que s’acaba d’aprovar, obligarà establiments com ara grans superfícies a oferir la possibilitat de comprar producte a granel, o bé als restaurants a oferir gratuïtament aigua de l’aixeta, precisament amb l’objectiu de fer disminuir aquest tipus d’envasos, com ara les ampolles d’aigua. El consumidor, d’aquesta manera, ho tindrà més fàcil que fins ara. La compra a granel és una variant molt important de cara a evitar l’ús excessiu d’envasos, i per sort cada cop més supermercats i establiments no especialitzats ho permeten, amb lineals específics.
- Envàs propi. També s’està estenent la possibilitat de portar als supermercats i botigues el teu propi envàs o carmanyola com a recipients per endur-se el peix, la carn o els embotits. A banda, és important incidir en l’ús del carro de la compra o bé de cabassos, prioritzant-los per davant de les bosses, encara que aquestes siguin reutilitzables. També és bona idea portar la teva pròpia tassa o got a l’oficina, per evitar els d’un sol ús de la màquina de cafè o d’aigua.
- Alternatives en la higiene íntima. Un dels camps on hi ha més camí per recórrer a l’hora de reduir els productes d’un sol ús, però que és alhora dels més delicats i on costa més trencar hàbits, és el de la higiene íntima. Compreses i tampons, com a productes no reutilitzables i cel·lulòsics que són, comporten la generació d’una gran quantitat de residus difícilment reciclables, quelcom que es podria evitar amb un major ús d’alternatives com ara la copa menstrual, les quals, a més, suposen un gran estalvi a llarg termini per a les persones usuàries.
- Al restaurant i a casa. Una manera d’evitar l’ús d’aquest tipus de productes fungibles és esquivar els establiments que els empren, com ara molts restaurants de fast-food on la coberteria i els gots són de plàstic d’un sol ús. Per sort ja hi ha cadenes d’aquest tipus que estan optant per alternatives. Evidentment, també és important implementar-ho a casa, evitant elements com els tovallons d’un sol ús o les gerres amb filtre d’aigua per beure-la de l’aixeta.
Optar per productes amb cicle de vida llargs
Allò barat acaba sortint car, una dita que va molt més enllà del clixé quan parlem d’àmbits com el tèxtil. “Hem d’intentar abstenir-nos d’adquirir productes de poca qualitat que només ens atrauen econòmicament, ja que acostumen a tenir un cicle de vida curt”, destaquen des del Consorci de Residus del Maresme.
- Roba més duradora. Les peces de roba molt econòmiques no solen durar més de quatre rentades. Un cop inservibles, acaben generant muntanyes de residus, quelcom que es podria evitar si, com a consumidors, optéssim per peces potser més cares d’entrada, però més duradores i que no acabin al contenidor passats uns pocs mesos.
- Productes reparables. Una altra opció és adquirir productes que es puguin reparar en cas d’avaria, quelcom que les grans empreses electròniques han posat difícil (per exemple, impossibilitat d’extreure i per tant de canviar la bateria, que sol ser el primer component que s’espatlla). Els nous marcs legislatius per lluitar contra la generació de residus estan obligant les empreses a fer concessions en aquest sentit, i els aparells electrònics ja estan obligats a indicar quin és el seu índex de reparabilitat.
No ser propietari de les coses
L'objectiu ha de ser pagar pel servei, no per l'objecte
Deixar de banda l’afany de propietat i ser usuari de productes i serveis fruit del consum compartit o col·laboratiu pot suposar un canvi d’hàbits radical, però és una de les maneres més efectives de reduir la generació de residus. “L’objectiu és que es pagui pel servei, i no per l’objecte”, expliquen des del Consorci sobre aquest nou model de “renting” on es gaudeix del producte, sense haver-ne de ser el propietari.
- Mobilitat compartida. En l’àmbit de la mobilitat aquest concepte està ja molt estès, amb serveis com el ‘Carsharing’ o ús temporal de vehicles, o bé el ‘bicing’ i altres serveis municipals de lloguer de bicicletes.
- ‘Renting’: garantia de durabilitat. Prescindir de la propietat també és possible com ara els electrodomèstics o la roba, ja que cada cop més empreses de diferents àmbits ofereixen ‘renting’, permetent fer servir productes i serveis sense adquirir-los. Quelcom que també ajuda a generar menys residus, ja que les empreses que el posen en pràctica s’asseguren d’oferir productes de més durabilitat, o de reparar-los en cas de desperfectes, perquè el client el pugui utilitzar més temps abans d’oferir-n’hi un de nou.
- Eines compartides. No té gaire sentit adquirir eines que farem servir molt poc, com ara les del bricolatge. Millor compartir-les amb els veïns o bé optar pel lloguer, cada cop més estès. En aquest sentit, el Consorci de Residus del Maresme està impulsant la creació d’una sèrie de biblioteques de les coses a diferents centres educatius del Maresme, una acció que emmarcada dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme.
Sumar-se al carro de la segona mà
Les plataformes online per adquirir productes de segona mà són tendència
Adquirir productes de segona mà per estalviar-se uns diners i alhora contribuir a la lluita contra la generació de deixalles s’ha convertit en una veritable tendència, sobretot online, amb la popularització de plataformes com Wallapop (on adquirir tota mena de productes usats), Too Good to Go (on les botigues d’alimentació i restaurants ofereixen descomptes en productes propers a la data de caducitat) o Vinted (per adquirir roba de segona mà). Noves formes de consum col·laboratiu que no només generen avantatges econòmiques als seus usuaris, sinó que ajuden a donar un nou ús a productes perfectament útils i consumibles, que massa sovint acaben a la planta de tractament de residus.
Consumir menys
Plantegem-nos si ens cal el producte que anem a comprar
La generació de quantitats ingents de residus està íntimament lligada a les societats de consum vinculades al model capitalista. Per tant, per reduir les tones de deixalles hauríem de consumir menys. “A l’hora de prevenir la generació de residus, ens hem de plantejar si aquell producte que volem consumir realment el necessitem”, destaquen des del Consorci. I si ho fem, analitzar quines són les seves característiques, com ara els materials amb què està fet o la seva durabilitat. A l’hora de fer un regal, per exemple, pensar en idees menys materials i més vinculats a experiències. Consum conscient, en definitiva, per cuidar el planeta.
I si generem residus, separem-los bé!
Encara que canviem moltes actituds o conceptes, en seguirem generant molts, de residus. El més important és que els separem bé. En aquest enllaç trobareu tots els passos necessaris per aconseguir-ho.
Comentaris (4)