La Junta Local de Seguretat, celebrada ahir dijous per fer balanç de la situació de la ciutat en aquest àmbit, va posar xifra a la inseguretat patent que pateixen els comerços de Mataró. Durant els darrers 12 mesos el nombre de robatoris ha augmentat un 46% respecte al mateix període de l'any passat. Entre l'octubre de 2019 i el setembre d'enguany s'han registrat 234 robatoris, respecte als 160 de l'anys anterior. Xifres molt negatives en un any que, pel context de la Covid, ja està sent terriblement complicat per al sector.
Unes dades molt preocupants, que s'acompanyen de l'augment de robatoris amb intimidació i violència a la via pública (13,7%), així com a l'interior d'empreses (14,6%), malgrat que el nombre total de delictes a la ciutat ha viscut un descens generalitzat del 5,9%. També és cert que, després d'un final de primavera molt negatiu en aquest àmbit la situació s'ha mitigat durant els mesos estivals, ja que entre juliol i setembre de 2020 s'han produït menys delictes que a l'estiu de l'any anterior. Un fet al qual segurament hi ha tingut molt a veure el reforç de la vigilància per part de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, amb més efectius i amb dispositius conjunts.
Durant aquests darrers mesos s'han viscut fets realment alarmants, com ara el robatori amb força en cinc establiments diferents en una sola nit, a càrrec d'un sol lladre. Tota mena d'establiments, des de botigues de roba a restaurants o forneries, han patit aquests fets delictius, i en més d'una ocasió els lladres, arrossegant les caixes registradores, han estat aturats i retinguts per vianants fins que ha arribat la policia.
Entitats com NEM (Negoci Empresa Mataró), la principal organització comercial de la ciutat, han mostrat la seva preocupació pels fets que s'han viscut a la ciutat en els darrers mesos i han reclamat patrulles policials fixes als principals eixos comercials. Els comerciants directament afectats (com ara restaurants que han patit robatoris en múltiples ocasions) han exigit actuacions urgents.
La resposta de les administracions ha arribat en forma de reforç policial que sembla que ha ajudat a frenar la situació, segons les dades de l'estiu. La Policia Local ha incorporat 11 agents nous aquest estiu (després dels 8 de principis d'any) i els Mossos han mobilitzat efectius de l'ARRO. L'augment de dotació de la Policia de la Generalitat havia de ser temporal però finalment serà permanent, segons va confirmar el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.
Tot plegat es produeix en un escenari ja de per si molt difícil per al comerç de la ciutat a causa dels efectes econòmics i socials de la pandèmia. Des de NEM han alertat aquesta tardor que s'ha produït un "degoteig constant" de locals que han anat quedat buits als principals eixos comercials mataronins. L'entitat tem que el ritme de clausures s'acceleri si torna a haver-hi un nou confinament i es paralitza l'activitat econòmica. "Patim perquè la segona onada sigui el detonant de possibles tancaments més massius", afirma Jordi Novo, president de NEM.
Comentaris (4)