Els robatoris, tant a persones com a domicilis i establiments, han descendit a Mataró al voltant del 15%, segons les darreres dades disponibles del Ministeri de l'Interior que s'han fet públiques el mes d'agost. Una bona notícia que contrasta amb l'important augment dels delictes contra la llibertat sexual que s'han patit a la capital del Maresme.
El Ministeri de l'Interior ha publicat el seu darrer Balanç Trimestral de Criminalitat, que correspon al primer trimestre de 2023 i que estableix una comparativa amb el mateix període de l'any anterior. Aquest informe recull l'evolució de la criminalitat a l'Estat durant els tres primers mesos de l'any, registrada per les diferents forces i cossos de seguretat.
Els robatoris són una de les tipologies delictives que més preocupen a la ciutadania, i que més s'havien disparat a Mataró en els darrers anys, especialment després de la Covid i el desconfinament. Doncs bé, en aquest àmbit s'ha produït un descens sensible, del voltant del 15%, a tenor de les dades del Ministeri.
En concret, els robatoris amb violència i intimidació han baixat un 14,6%. Dels 151 patits durant el primer trimestre de 2022, s'ha passat als 129 dels tres primers mesos d'aquest any. Els robatoris amb força a establiments i altres instal·lacions han baixat en un 14,3% (de 84 a 72 en un any) mentre que els robatoris amb força a domicilis ho han fet en un 15,2%, passant de 46 a 39. Les sostraccions de vehicles han baixat un 9,8%
En general, per tant, les dades del balanç de criminalitat són positives a Mataró, però amb una taca molt negra, la que fa referència als delictes contra la llibertat sexual, que han augmentat en un 60% durant el primer trimestre de l'any 2023. En concret, se n'han registrat 24, respecte als 15 de l'any anterior. D'aquests, 8 han estat agressions sexuals amb penetració, un augment del 33% respecte al mateix període de l'any anterior.
L'augment d'aquesta tipologia delictiva no és pas exclusiva de Mataró. En el seu balanç, el Ministeri de l'Interior avisa que aquest increment és del 16,9% al conjunt de l'Estat i que, en part, cal posar-lo en el context de l'augment de les denúncies registrades, fruit de la "major disposició de les víctimes" a fer-ho. Això es deu, segons l'informe, a les polítiques actives de conscienciació i reducció de la tolerància social i personal cap a aquest tipus de fets delictius. D'aquesta manera, s'estan "reduint els nivells d'infradenúncia que poden existir en relació amb aquests tipus penals", assenyala el document.
Comentaris (4)