Les escoles i instituts de Mataró es troben en una situació d'indefensió gairebé total respecte els lladres, que actuen amb una impunitat absoluta durant els caps de setmana aprofitant la poca vigilància que hi ha a l'entorn d'aquests equipaments. El botí que n'extreuen és força suculent i el resultat de cada assalt és un autèntic desastre per cada escola que ho pateix. Les comunitats educatives exigeixen mesures i solucions, però aquestes no són senzilles de trobar ja que aquests equipaments són un blanc massa fàcil per als lladres.
Durant aquest mes de març centres com els Instituts Escola Àngela Bransuela, al barri de Rocafonda, i Mar Mediterrània, a Cerdanyola, han estat els que n'han patit les pitjors conseqüències. En el cas del centre rocafondí han patit robatoris pràcticament cada cap de setmana d'aquest mes de març. El resultat ha estat la sostracció de material informàtic per valor d'uns 20.000 euros. Al Mar Mediterrània, per la seva banda, hi van robar dues vegades el mateix dia, diumenge passat dia 21, amb un botí de més de 30 ordinadors
En aquests cos casos, i com es va veure també la setmana passada a l'escola Meritxell, els lladres saben perfectament què busquen i com aconseguir-ho. Aconsegueixen desconnectar les alarmes o bé actuen tan ràpid que les fan del tot inútils. Van directes al gra, a la recerca de material informàtic com ara tauletes, portàtils o chromebooks que les escoles guarden a les seves instal·lacions ja que són material d'ús compartit. Si poden, també, busquen la caixa forta on hi ha diners en metàl·lic per acabar d'arrodonir el botí.
JA N'HI HA PROU!
— IE Mar Mediterrània (@IeMediterrania) March 22, 2021
Persones indesitjables ens han deixat l'escola amb portàtils robats, material per terra, despatxos oberts... I el pitjor... NO ÉS LA PRIMERA VEGADA QUE ENS PASSA!!!
VOLEM SOLUCIONS JA✊ @matarocat @EducacioMataro@MataroNoticies @MatAudiovisual @totmataro pic.twitter.com/WtIQXNGVyb
Tal i com han explicat els Mossos d'Esquadra a la direcció de l'Àngela Bransuela, on van quedar sorpresos que no s'enduguin els carregadors dels aparells, sembla que els lladres els revenen per peces, destinades al mercat secundari de reparació. Les tauletes i ordinadors comprat amb els diners i l'esforç de les famílies acaben desmuntats i els seus elements escampats per botigues i tallers de dubtosa legalitat. Després del primer robatori patit ara fa un mes, a l'Àngela Bransuela van intentar emmagatzemar tot aquest material en diverses sales del centre, però els lladres han sabut trobar-ne sempre els amagatalls.
A tot plegat cal afegir-hi els danys materials: vidres trencats, portes esbotzades i armaris totalment destrossats després que els lladres els llencin escales avall perquè s'esmicolin i puguin accedir al que s'hi guarda dins. "Estem molt desprotegits i preocupats. El nivell anímic està per terra i el treball que fem amb els alumnes es veu molt perjudicat", explica el cap d'estudis de l'IE Mar Mediterrània, Marc Castañé, després dels robatoris patits el passat cap de setmana. El cap d'estudis de secundària de l'IE Àngela Bransuela, en aquesta mateixa línia, constata que se senten del tot indefensos. "Hem posat més alarmes, contractant nosaltres mateixos una altra empresa especialitzada, però no ha servit per res".
A finals de 2019 els centres educatius mataronins van patir una onada de robatoris similars a l'actual. Llavors l'Ajuntament va acordar amb els seus representants millorar el sistema d’alarmes de les escoles, amb nous sensors o càmeres, i també es va comprometre a reforçar portes i finestres. A banda, segons va explicar la regidora de Seguretat, Anna Villarreal, es va intentar “millorar els sistemes d’autoprotecció de cada centre, mitjançant la formació del personal propi de cada un d’ells”.
La realitat, però, és que amb aquesta nova onada d'assalts els centres han mostrat que segueixen presentant molt poca resistència als lladres. "Comptem amb alarmes a pràcticament totes les dependències, però els lladres saben on van i marxen en pocs minuts", lamenten des del Mar Mediterrània. A l'Àngela Bransuela reclamen, tal i com els han recomanat des de Mossos, que els canviïn les portes d'accés per instal·lar-ne de més segures. "Actualment són com de llautó, i necessitem fortificar-nos, com a mínim posar-los alguna dificultat", afirma el seu cap d'estudis.
Sigui com sigui, reforçar la seguretat i la vigilància d'aquests centres no és una tasca senzilla. N'hi ha un total de 71 a Mataró, així que és impossible que cadascun d'ells tingui una patrulla policial cada cap de setmana. Per molt que es reforcin portes i finestres, molts tenen un perímetre molt gran rodejats de tanques que no solen ser una barrera massa difícil de saltar. Els dissabtes i diumenges els edificis estan totalment deserts, no hi ha ningú, al contrari del que passava en el passat quan hi havia porters que residien a les mateixes instal·lacions i podien avisar la policia si veien que algú accedia al recinte. Tot plegat genera un panorama d'indefensió per als centres educatius pels quals cal trobar una solució.
Comentaris (12)