A Mataró hi ha més de 760 pisos ocupats per cada 100.000 habitants, un 69% més que la mitjana catalana, segons dades dels Mossos d’Esquadra a les quals ha tingut accés l’ACN. Això situa la ciutat maresmenca com la segona capital de comarca amb una ràtio més alta, després de Figueres. Des del 2018, les ocupacions han anat a l’alça, disparant-se especialment el 2022: hi va haver 75 casos nous més que l’any anterior. Les intervencions dels Mossos per incidents de convivència vinculats a ocupacions se situen per sota la mitjana catalana.
L’alcalde i candidat a la reelecció amb el PSC, David Bote, garanteix que les dades d’ocupacions conflictives d’enguany van a la baixa. “Però ni molt menys ens donem per satisfets”, avisa, tot assenyalant el patrullatge policial i la “batalla” administrativa com a eines bàsiques per combatre-les. Bote remarca que l’últim any la Policia Local ha desallotjat més d’un centenar d’immobles.
Bote defensa una tasca “molt dura i taxativa” contra les ocupacions i reivindica que Mataró sigui una de les ciutats que segueixi liderant un canvi legal per acabar amb aquesta qüestió “de forma definitiva”. En paral·lel, aposta per treballar polítiques proteccionistes “d’aquells veïns que estan en risc de perdre el seu habitatge”. “La porta d’entrada a un dret com és el dret a l’habitatge no pot ser un delicte”, ressalta.
Pel que fa al conjunt del Maresme, s'han registrat 2.201 ocupacions en els darrers cinc anys, amb dades que es poden comparar a La Selva (1.802 habitatges), el Barcelonès (9.942 ocupacions en els cinc anys), el Vallès Occidental (4.279), el i el Vallès Oriental (2.174). En tots quatre casos, la ràtio és molt similar a la mitjana de Catalunya, que se situa en les 448 ocupacions per cada 100.000 habitants.
Les xifres analitzades per l'Agència reflecteixen que cada dia es van ocupar gairebé 20 habitatges de mitjana arreu del país durant el mateix període, un 40% de les quals primeres residències.
Comentaris (23)