Un dels projectes d'integració social de persones amb discapacitat més exitosos i únics de Catalunya, destrossat per uns lladres sense escrúpols. Can Parcala, l'aula apícola de la Fundació El Maresme, situada a Cabrera de Mar i que emplea 11 persones, va ser víctima d'un brutal robatori, la nit del 25 al 26 d'abril. Els lladres es van endur uns 500 kilos de mel produïda a la masia, sumant galledes de mel acabades de collir i centenars de pots de mel ja etiquetats i a punt per vendre. A més, van provocar destrosses a l'equipament i es van endur molt altre material, amb un valor total dels elements sostrets d'uns 15.000 euros. Els fets han estat denunciats al Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació.
Can Parcala és una aula apícola gestionada pel CEO de la Fundació Maresme
Els danys van molt més enllà del factor econòmic, ja que el robatori deixa molt tocada una iniciativa exemplar i de gran valor al territori. "Estem orgullosos del que hem aconseguit en aquest espai, som pràcticament l'única aula apícola d'Europa que emplea majoritàriament persones amb discapacitat intel·lectual", explica Txema Magro, responsable del projecte. L'apicultura és una de les vies d'integració laboral que utilitza la Fundació Maresme, i actualment dona feina a 11 persones en la producció de mel dels ruscs (de gran qualitat i a la venda a diferents botigues de la Fundació Maresme i altres punts de venda a Mataró i Cabrera), així com en el manteniment de les més de 20 hectàrees de terreny de la finca.
"La feina de totes aquestes persones se n'ha anat en orris"
Can Parcala rep pràcticament a diari alumnes d'escoles d'arreu de Catalunya que aprenen com és el procés de producció de la mel, en activitats conduïdes per les mateixes persones amb discapacitat intel·lectual que han esdevingut apicultors experts. Ahir dimecres mateix hi havia programada la visita dels alumnes d’un centre de Badalona, que van haver de cancel·lar i tornar a l’escola arran dels fets viscuts.
"La feina de totes aquestes persones se n'ha anat en orris, era molt dur veure'ls al matí següent del robatori totalment bloquejats i plorant en veure les destrosses que havien provocat els lladres i tot el que s'havien endut, per ells era impossible gestionar tot el que havia passat", assegura Magro. "Estem desfets perquè això suposa una intrusió brutal a les nostres il·lusions i la nostra forma de vida", afegeix.
El dimecres 26, en arribar a les 7 del matí a la finca, es van trobar un panorama dantesc: les portes d'accés als magatzems totalment destrossades, totes les eines de manteniment de la finca desaparegudes, l'obrador que emmagatzemava centenars de quilos de mel ara totalment buit excepte alguns pots escampats pel terra, i fins i tot burilles de cigarrets i una ampolla de cava buida, restes de la festa que es van permetre els lladres in situ per celebrar el seu assalt.
En les darreres setmanes s'han produït robatoris a diferents finques apícoles del Maresme
"No ens podem creure que hi hagi persones que segurament portaven temps vigilant les nostres instal·lacions i els nostres horaris d’entrada i de sortida, que sàpiguen qui som i què fem, i que hagin decidit fer això”, lamenta Magro. El responsable del projecte es mostra molt dolgut i alhora desconcertat: “No entenem què han fet, s’han endut tota la mel i les eines, però no han tocat coses de més valor com ara els ordinadors o els mobles colonials de la masia”. El succés es produeix, en tot cas, en plena onada de robatoris en l’àmbit de l’apicultura. Des de Can Parcala expliquen que en les darreres setmanes altres apicultors maresmencs i d’altres comarques catalanes han patit robatoris similars. A un productor de Dosrius fa un parell de setmanes li van sostreure 60 ruscos, i uns lladres es van endur 300 quilos de mel d’una granja de Santa Coloma de Farners.
Can Parcala és un projecte social en tots els sentits, que va més enllà de la integració laboral de persones amb discapacitat. “No som sostenibles econòmicament per la venda de mel”, destaca el responsable de la iniciativa, “sinó que la nostra missió és de divulgació i sensibilització del nostre entorn natural”. Quelcom que fan a través de l’abella negra catalana, que és l’abella autòctona del país. “Més que productors de mel, nosaltres som cuidadors d’abelles”, expliquen, “i a través d’elles expliquem als infants que ens visiten que cal tenir cura del medi ambient”. I més quan les abelles, claus per a l’ecosistema natural, estan en perill d’extinció a causa d’espècies invasores com la vespa asiàtica i per diverses malalties.
Des del projecte demanen que qualsevol persona que es trobi mel amb l’etiqueta de Can Parcala en algun punt de venda de for de Mataró o de Cabrera de Mar, que ho facin saber a l’organització, ja que molt probablement es tractarà de producte robat que s’està comercialitzant de manera il·legal.
Comentaris (28)