Quan arriben les retallades, l’àmbit de la cultura sol ser dels primers a qui li toca el rebre. Les tisorades obliguen a establir prioritats, i la promoció cultural malauradament mai encapçala cap llista en aquest sentit. L’Ajuntament de Mataró no ha aplicat cap excepció, al contrari: el seu Pla de mesures de racionalització de la despesa per als propers 3 anys, que obliga a reduir la despesa global en 2 milions d’euros durant aquest període, s’ha acarnissat especialment en aquest àmbit: per aquest 2020, retallada de 240.000 euros en matèria cultural, una xifra molt elevada que ha deixat força víctimes pel camí. La més notòria, el Festival Internacional d’Orgue Jaume Isern, que deixarà de celebrar-se després de 8 edicions. Però també cau el Tast de Jazz, que se celebrava a finals d’agost, i caldrà veure quins efectes tenen aquestes tisorades en Les Santes, ja que el pressupost es reduirà en un 11%.
El pla de racionalització: moltes despeses i pocs recursos
L’Ajuntament comença a aplicar el pla de mesures de racionalització, previst per al període 2020-2023, per fer front a un augment de la despesa municipal. En concret, cal pagar el nou contracte de neteja, l’increment d’agents de la Policia Local i l’augment salarial dels treballadors públics aprovat pel govern de l’Estat. També cal compensar uns ingressos menors dels previstos provinents d’impostos com el de Construccions i Obres, o bé de la participació en els tributs estatals. De cara a afrontar aquest conjunt de despeses, el consistori ha aprovat un augment general dels impostos com ara el de l’IBI, i ha promogut el citat pla d’estalvi durant els propers 3 anys, basat en “objectius d’eficàcia, eficiència i sostenibilitat en la prestació dels serveis”, segons va informar el propi consistori.
Les retallades que s’apliquen al pressupost d’enguany no se centren tan sols en l’àmbit de Cultura. L’estalvi més gran són els 578.000 euros que es deixaran d’invertir en manteniment, una reducció que en aquest cas es veurà compensada per un augment de les inversions en plans de millora d’asfaltat, voreres, arbrat viari, equipaments, espais públics i enllumenat. Més enllà d’això, Cultura concentra la majoria de retallades. En ser qüestionat per aquest fet, l’alcalde, David Bote, va ser taxatiu: “Els mataronins prioritzen la millora de la neteja i de la seguretat a la ciutat, i hem de mantenir l’actual cartera de serveis”.
Llarga llista de víctimes
La víctima més il·lustre d’aquestes retallades és el Festival d’Orgue, un dels esdeveniments culturals de referència a la ciutat, que aquest 2020 deixarà de celebrar-se després de 8 edicions. Tenia en l’orgue de Santa Maria, un dels més grans del país, com a eix central, amb intèrprets estatals i internacionals de primer nivell. El festival estava dirigit per l’organista mataroní Raúl Prieto, i l’entrada als concerts era gratuïta o bé amb un preu simbòlic, quelcom que ajudava a que la majoria de recitals presentessin molt bona entrada. El consistori ha suprimit el festival, i afirma que part d’aquesta oferta es cobrirà amb la Setmana de Música Antiga, que sí que es manté.
El Tast de Jazz és l’altre gran esdeveniment que cau. Es feia a finals d’agost, promogut pel consistori i l’associació Jazz Maresme, per omplir el buit d’activitats culturals i festives durant aquest període de l’any a Mataró. Va néixer vinculat al Clos Arqueològic com a escenari però en les darreres edicions s’havia celebrat el darrer cap de setmana de mes al Pati de la Residència Sant Josep. Un altre fet que ha generat incògnites i inquietuds és la retallada de 92.000 euros al pressupost de Les Santes, que hauran d’afrontar una reducció dels dies i de la programació. També s’ajorna l’obertura de la “Casa dels artistes” a l’edifici de La Presó, i la posada en marxa de la biblioteca del centre.
La veu dels promotors dels festivals afectats
El músic Raúl Prieto ha estat l’ànima del Festival Internacional d’Orgue de Mataró durant els 8 anys d’existència de l’esdeveniment. Prieto, organista, el va crear de la mà de l’Ajuntament, i n’ha estat el director artístic fins ara, que el consistori n’ha anunciat la cancel·lació. A través d’un comunicat, ha lamentat la desaparició del certamen; la seva aposta era mantenir-lo encara que fos afrontant una forta retallada.
“És més important mantenir la marca sigui amb la retallada que sigui, abans que fer-la desaparèixer”, afirma el director artístic del festival, que assegura que el consistori “no ha acceptat” la seva proposta de continuar celebrant-lo. Amb aquesta decisió, Prieto considera que es perd un esforç molt gran per haver consolidat la marca “Festival Orgue Mataró”, que, segons apunta, “és ja coneguda en cercles musicals de tot el món rebent alumnes de la Xina, Estats Units, Rússia, Àustria, França, Singapur, Finlàndia, Croàcia, Argentina...”.
Gerard Nieto és el director de la Big Band Jazz Maresme i membre de l’associació Jazz Maresme, col·laboradora del festival Tast de Jazz. “Nosaltres hi donàvem suport establint la programació i part de la producció de l’esdeveniment, però l’Ajuntament era qui pagava els catxés i assumia tot el risc”, explica Nieto, que tot i que lamenta la cancel·lació del certamen, diu que n’entén els motius. “Amb la retallada global que ha patit l’àrea de Cultura, cal tenir en compte que aquest festival era molt car, i tot i que funcionava bé de públic, les entrades no cobrien pas el seu cost”. Nieto celebra que, per compensar-ho, l’Ajuntament ha decidit reforçar la seva aportació al cicle A la vora del jazz, que l’associació promou cada primavera a escenaris com el Casal l’Aliança. “Des de Cultura segueix havent-hi voluntat de cuidar el jazz a la nostra ciutat”, afirma.
Sense esdeveniments de referència
Amb la pèrdua de certàmens com el Festival d'Orgue o el Tast de Jazz, Mataró es queda sense cap esdeveniment cultural de referència, Festa Major a banda. El panorama ja era més aviat desolador, després que en els darrers anys la ciutat deixés escapar festivals com ara el Cruïlla de Cultures, que avui se celebra a Barcelona, o el Festival Shakespeare, que s'havia heretat de Santa Susanna però que no va tenir continuïtat.
El Festival d'Orgue va néixer, en bona part, com a aposta per cobrir el buit deixat per les anteriors pèrdues. De moment l'actual govern municipal no ha anunciat cap moviment en aquest sentit. El repte és tornar a posar Mataró en el mapa, però no es troben fórmules per assolir-ho.
Crítiques de l'oposició
ERC, principal partit de l’oposició, s’ha mostrat molt crític amb aquest seguit de mesures, i en especial amb el fet que la majoria de retallades se centrin en l’àmbit cultural. Des del partit expliquen que mentre l’any passat, durant el 2019, la despesa en cultura per habitant era de 85€, aquest any 2020 passa a ser de 57€, suposant així més d’un 30% de retallada. Junts per Mataró, per la seva banda, ha apuntat que el Festival d’Orgue era “un esdeveniment que contribuïa a dotar a la ciutat de Mataró d’una identitat pròpia a través de la seva història, cultura i patrimoni artístic”. A més, ha constatat que “posava en valor una peça única a Catalunya com és el cas de l’orgue de la Basílica de Santa Maria”, un dels més grans del país.
Comentaris