Joaquim Arenas

Un llibre que cal llegir i tenir

Parlar de l'Alguer, trenta anys enrere, podia ser objecte de sorpresa pel desconeixement que hi havia a Catalunya d'aquesta realitat històrica i viva en la qual la llengua s'hi sent malgrat els avatars que arreu dels domini lingüístic pateix el català. És, però, qüestió de no perdre el rumb ni la voluntat i no trobar mai normal allò que l'anormalitat ha fet vigent com si ho fos. Per això avui ens plau comentar una aportació a fer conèixer una obra poètica algueresa i, aquesta vegada, des del Principat. L'editorial ADESIARA de Martorell ha publicat fa poc el llibre amb l'obra poètica creada per Rafael Caria, es titula : Rafael Caria. Poesia Completa.

Aquest escriptor que serà recordat com una personalitat irrepetible en la recerca històrica, geogràfica i lingüística de la seva ciutat natal. També fou polític en el vessant del reconeixement de la identitat algueresa – llengua i cultura - i lluitador per la justícia social. No puc evitar, en recordar-lo, aquella frase que també presidia l'actitud cívica i política de molts joves catalans a primer anys setanta del XX. L'eslògan proposat d'objectiu era “ Alliberament nacional i de classe “. El contingut era clar, es dir, : la reivindicació cultural, lingüística i no podia anar deseixida de la justícia social, d'una societat del benestar, que en diem ara, sense desigualtats fragants. El llibre en qüestió comença amb una introducció del professor de la Universitat de Barcelona August Bover que, a més de fer una anàlisi objectiva i pregona dels tres llibres, que aplega l'Obra Poètica, ofereix un compendi biogràfic d'aquest personatge únic a l'Alguer del segle passat en el qual es tracta de l'activista, de l'estudiós i, com no podia ser altrament, del poeta.

Una tasca immensa la de Caria que sorprendrà, en llegir la introducció, al lector poc o gens coneixedor d'aquest gegant de la cultura catalana feta a l'Alguer i que en poques pàgines podrà capir la extraordinària personalitat d'un home que ho va donar tot per la llengua, la cultura i la ciutat i amb un nivell de qualitat sorprenent. Reconeixements de la seva ciutat en va tenir pocs, per no dir cap. Luca Scala, l'any 2010, feia notar en relació a reconeixement local del nostre poeta : “ L'Alguer es mereix això? Val la pena dedicar tota una vida a la pròpia terra obtenint a canvi escassos reconeixements i efectes pràctics ? És útil treballar, al cap i a la fi, només per a la posteritat o per la història ? “

Recentment hem sabut que el Municipi de l'Alguer, quan el presidia el Síndic Lubrano, va prendre l'acord de dedicar una plaça de la ciutat a Rafael Caria. Fet que, no poden deixar de subratllar, honora el Municipi, el Síndic mateix i tota la ciutat. És i serà un acte de desgreuge d'actituds sectàries que malauradament es produeixen, més sovint del desitjable, en societats petites i que afectaren directament aquest ciutadà fidel i indefallent.

Des de Catalunya va ser honorat amb el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla en 1985 i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'any 2006.

En la solapa del llibre hi ha escrites unes paraules que transcrivim, perquè constitueixen un resum ajustat i del que fou i féu R. Caria. “ Rafael Caria ( l'Alguer 1941- 2008 ) filòleg, activista i poeta fou una de les figures cabdals de lletres dels darrers decennis del segle XX. Autor d'un bon nombre de treballs sobre la història, la cultura i la llengua catalana a l'Alguer, i fundador i director de l'anuari científic Revista de l'Alguer ( 1990-1999 ) publicà també tres reculls poètics d'una enorme sensibilitat que van renovar decisivament la poesia que es feia a la ciutat catalana de Sardenya. Tots tres reculls ( Só tornat a Sant Julià, Els asfòdels i altres versos i Pètals ) es reuneixen per primer cop en aquesta Poesia Completa “

Les ratlles que precedeixen volen ser un homenatge en record del prohom, de l'amic i una humil aportació a difondre la vàlua de la seva obra i del seu capteniment cívic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive