Des de fora del món del llibre, normalment es veu la diada de Sant Jordi com un dia especial i molt maco en què els llibreters, els escriptors i els editors fan el seu agost particular. Però no tot són flors (roses, en aquest cas) i violes. És curiós que, en aquestes dates, tothom s'oblida de parlar d'un altre dels graons importants dins l'escala de la indústria i el comerç del llibre: les empreses distribuidores. l el greu problema que, al meu entendre, representen algunes d'elles (sobretot les més grans i potents) pel petit i mitjà llibreter.
I com exemple, res millor que explicar què ha passat aquest any amb la distribució de llibres pel dia del llibre. I és que ja abans de que arribi el dia 23 per la majoria de llibreries aquest Sant Jordi no ha començat gaire bé. La distribució de les comandes de Sant Jordi ha estat llastimosa i, si bé amb gairebé totes hi ha hagut alguna incidència o altre, les que han ofert un pitjor servei als llibreters són, precisament, les empreses distribuidores més grans: Enlace (Grup 62), Logista (Grupo Planeta) i Arc de Berà (que aglutina diverses editorials, majoritariament catalanes) s'enduen la palma.
Què ha passat? Com funciona tot això? Les comandes de Sant Jordi, que els llibreters comencen a preparar a inicis de març, acostumen a ser voluminoses, tant perque es tracta d'un dia en que les vendres son espectaculars, com per que les distribuidores apliquen un descompte adicional d'un 5 % que les petites llibreries han d'aprofitar, bàsicament per dues raons: per poder fer una rebaixa del 10% als clients el Dia del Llibre i també perque el marge habitual del 30 % (tinguent en compte els preus dels llibres) és una frontissa poc beneficiosa.
Amb aquestes comandes es procura, d'una banda, reposar aquells llibres que ja es van venent durant l'any o que han tingut èxit els últims mesos, i d'una altra banda s'aposta per uns pocs títols que han de ser els números u de Sant Jordi, però dels quals s'en demanen grans quantitats. Normalment, les mateixes editorials ja s'encarreguen de fer saber quins seràn aquests super-vendes.
Doncs resulta que aquest any les comandes han arribat tard. I dic tard, per no dir tardíssim. La majoria de distribuidores van començar a enviar els paquets la primera setmana d'abril, i això ja és just de temps pel llibreter, a qui se li acumulen les caixes, els llibres i la feina, havent d'entrar títols a l'ordinador, marcar preus i buscar l'espai (insuficient) per col.locar tants i tants volums. I no us enganyo si us dic que hi ha llibreries que, a una setmana de la diada de Sant Jordi, encara esperaven que arribés el carregament d'algúns distribuidors i, fins i tot, finalment, s'han quedat, en algún cas concret, sense servei.
I resulta que aquest any la majoria de comandes han arribat malament. I dic malament per no dir una altra cosa. De fet, el representant d'una de les distribuidores va confessar-me la setmana passada que el servei era, en general, la de tot el sector, lamentable i vergonyós. O sigui, el llibreter aguanta durant tot l'any un servei de novetats infumable que li omple les prestatgeries de títols que no ha demanat i que no vol de cap de les maneres perque sap perfectament que no els vendrà; un servei de novetats que li buida el compte corrent perque tot això són factures que ha de pagar per endavant encara que torni els llibres; un servei de novetats imposat per les distribuidores que l'exigeixen com a condició indispensable per poder obrir comptes. Tot l'any, doncs, aguantant aquest joc per què, quan arriba el moment de poder vendre més i de fer calaix per poder tirar endavant, aquests distribuidors ni enviïn tots els títols que demana el llibreter ni les quantitats d'exemplars que necessita per omplir llibreria i parades. Tampoc no aturen, ni la mateixa setmana de Sant Jordi, el maleït servei de novetats. Tot el contrari, si poden, endossen altres títols que el llibreter no ha demanat, o arriben exemplars en mal estat que no es poden posar a la venda, o s'adjunten albarans desordenats i malfets que només fan que complicar la feina. També és habitual (durant tot l'any, però especialment per Sant Jordi) que el distribuidor digui a llibreters petits i mitjans que no li queda cap exemplar de determinades obres que poden interessar especialment. I que, per tant, no n'envia ni un de sol. Mentrestant, unes altres poques grans llibreries en tenen piles i piles a l'entrada.
Tot això és una mala distribució, o sigui, una mala feina. Un desastre que no ajuda gens a la subsistència de les petites llibreries. Tot el contrari. Els distribuidors, que haurien de ser els primers interessats en facilitar al màxim la venda de llibres, seràn, al meu entendre, uns dels grans responsables de que aquestes llibreries vagin desapareixent. Això, més que no pas, ja us ho asseguro, la típica queixa que no parem de sentir una i altra vegada de que cada cop hi ha menys lectors i menys compradors. Aquesta cançó de l'enfadós és un tòpic de la qual començo ha estar cansat. I de la falta de professionalitat d'alguns distribuidors i dels seus representants, també.
Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online
cheap phentermine online orlistat soma online lipitor
diazepam
cheap adipex sonata generic online
generic cialis online order vicodin online
modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil
order adipex
alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline
retin
lansoprazole paxil buy soma
naproxen
Comentaris