Imatge de l'edifici ubicat al carrer Herrera
Imatge de l'edifici ubicat al carrer Herrera

V. B.

Una seu de luxe per als Capgrossos

La colla castellera estrena nou local al carrer Herrera, 1000 m2 expressament dissenyats per assajar-hi castells que han costat un milió d'euros.

Quarts de nou del vespre d’un divendres, i el carrer Herrera, a tocar de Ronda Cervantes, bull d’activitat. A aquestes hores, fins fa tan sols un mes, hi havia ben poca concurrència per aquesta zona esmorteïda de Mataró, on predomina el sol industrial antic i la densitat demogràfica és ben baixa. Ara, s’hi aturen cotxes d’on baixen infants i adults que pugen una pronunciada rampa que els condueix a un flamant edifici blanc de dues plantes, ubicat entre l’antic escorxador i la seu de l’IMPEM. És la nova seu dels Capgrossos, que s’inaugura amb tota pompa el proper diumenge, dia 20, però que la colla castellera ja utilitza des del 4 de març. Un edifici espectacular, amb totes les comoditats i capaç d’acollir de sobres la massa social de l’entitat, que té més de 900 socis.

“Buscàvem aglutinar en un sol espai tota la nostra activitat, i estem molt satisfets amb el resultat. No ens podem pas queixar”, afirma el president dels Capgrossos, Carles Guanyabens. Sens dubte, l’edifici és tot un luxe per a la colla, que ha estat complicat d’aconseguir. La seva creació és fruit de llargues negociacions dels Capgrossos amb el consistori, ja des de l’època en què Salvador Milà era regidor d’Urbanisme, i ha requerit un important esforç econòmic. La seu ha costat poc més d'un milió d’euros, 300.000 dels quals els han posat els Capgrossos obtinguts de l’estalvi acumulat durant els 12 anys de vida de la colla i per part d’una vintena de patrocinadors. L’empresa municipal PUMSA ha cedit els terrenys i ha construït l’edifici. Els Capgrossos pagaran un lloguer tou durant 30 anys per acabar d’amortitzar la inversió de l’administració municipal.

El que més destaca de la nova seu, que compta amb 968 m2, és que està totalment pensada per a fer-hi castells. El “cub d’assaig”, l’eix central de l’edifici, fa uns 10 metres d'alçada i permet aixecar-hi construccions de 9 sense despentinar-se. El canvi d’assajar al gimnàs de l’escola Joanot Martorell a fer-ho aquí deixa bocabadats els membres de l’entitat. Colles històriques com els Castellers de Vilafranca o els Minyons de Terrassa disposen també de locals enormes, però són edificis antics readaptats per a la seva nova missió. El dels Capgrossos és, juntament amb el dels Castellers de Barcelona, l’únic edifici dissenyat en exclusiva com a seu d’una colla castellera. “La nova seu significa un gran pas endavant que possibilita la consolidació del fet casteller a Mataró i el Maresme, i ens obre les portes del futur de bat a bat”, resumeix Guanyabens, qui considera que la consecució de l’edifici és “una petita conquesta dins del difícil món de la cultura tradicional i popular”. Com ell mateix diu, és molt remarcable que una entitat com els Capgrossos hagi aconseguit un equipament “tan vàlid i potent”.

Efecte imant
Els Capgrossos ja han notat que el nou local és un imant, com explica Lluís Feliu, el cap de colla: “Altres anys ens costava arrancar a principi de temporada, però amb l’excusa del nou local dimarts i divendres [els dos dies d’assaig] ja ens ve tothom”. Feliu confia que l’estrena de la seu faci créixer l’entitat: “L’obsessió de tota colla castellera és créixer. Si la gent ve i veu el nou local, segur que tindrà ganes de quedar-s’hi”. Guanyabens ho constata: “Quanta més gent, millor. Tenint en compte la capacitat d’aquesta infraestructura i que aquí no excloem a ningú, el nostre creixement no té límits”.

El cub d’assaig enlluerna, però es tracta només d’un dels molts espais repartits per les dues plantes de l’edifici. Sorprèn especialment el Bar Capgrossos, un negoci obert a tots els ciutadans però que es converteix en el centre de la vida social de la colla. “Ens interessava molt el fet social, aconseguir un espai on la colla es relacionés, es consolidés i creixés”, explica Feliu. La segona planta es completa amb una ludoteca per a la canalla. Baixant les escales, s’accedeix a la zona administrativa, la biblioteca i sala d’estudi (que també serveix com a sala de reunions), els sanitaris, magatzems i altres dependències, com l’habitació insonoritzada que ocupen els grallers.

L’estrena del nou equipament ha de donar un impuls enorme als Capgrossos, ara que comença la nova temporada castellera. Una temporada que, com diu Lluis Feliu, encaren amb l'objectiu de "recuperar el nivell del 2005”, un any que va servir per consolidar la colla entre les millors de Catalunya.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive