Castell Burriac
Castell Burriac

Redacció

Els secrets del Castell de Burriac

Visita guiada per descobrir les històries amagades en aquest indret icònic de la comarca

El Castell de Burriac i la seva muntanya no només són interessants des del punt de vista històric, sinó també des de l’etnografia, la ciència que recull els costums i les tradicions dels pobles. Aquest lloc emblemàtic de la comarca ha vist néixer moltes llegendes de tresors amagats, cavallers, reis o bruixes. Costa de Barcelona Maresme proposta una visita teatralitzada al castell per tal de descobrir tots els seus secrets.

Una mica d’història

Conegut en els primers temps com a Castrum Sancti Vicentii, nom amb el qual consta des del 1023, el seu domini principal pertanyia a la casa comtal de Barcelona. Tanmateix, des del segle XI sorgeix la família Santvicenç, que sempre fou feudatària de la casa comtal i de la qual es té més informació des dels primers anys del segle XII.

A l’inici del segle XIV, per infeudació de la casa reial, el castell va passar a mans de la pubilla Guillema de Montcada, però quan aquesta va morir retornà al domini reial i als Santvicenç com a primers feudataris. Des d’aquest moment ja és conegut com a castell de Burriac, tot i que en els documents apareix citat de totes dues maneres.

El 1352, amb la mort de Berenguer de Sant Vicenç sense descendència, els seus almoiners van vendre el castell, juntament amb altres pertinences, a Pere Desbosc, escrivà i conseller del rei i ciutadà de Barcelona, que l’any 1360 va adquirir per 12.000 sous la plena jurisdicció dels castells i termes de Sant Vicenç i Vilassar.

castillo de burriac maresme
 

El 1471, després de la guerra civil, Joan II va concedir el castell de Burriac i de Vilassar, amb els pobles d’Argentona, Cabrera, Vilassar, Premià i Mataró a Pere Joan Ferrer, cap militar de la Generalitat o Diputació del General de Barcelona. Aquest domini de Pere Joan Ferrer fou anomenat la baronia del Maresme.

Els abusos de Pere Joan Ferrer van comportar un gran malestar entre els habitants de la baronia i el 1480 el rei Ferran II els donava el dret de deslligar-se dels vincles senyorials amb Ferrer. Malgrat tot, el domini del castell va continuar en mans de Pere Joan Ferrer, que va morir cap al 1503. El va succeir el seu germà Miquel Ferrer i quan aquest va morir (1518) els seus béns van ser subhastats i venuts.

La família Desbosc va continuar amb la possessió del castell de Vilassar i amb drets feudals sobre Burriac fins a la fi del segle XVII, en què el llinatge s’extingí. El castell va passar als Copons, marquesos de Moja.

L’any 1931 el municipi de Cabrera va comprar les ruïnes del castell als descendents de la família Desbosc.

Les entrades

Costa de Barcelona Maresme habilita aquesta web per comprar les entrades de l’activitat ‘els secrets del Castell de Burriac’. Una bona manera de conèixer aquelles històries amagades del nostre entorn més proper. 

Fonts: enciclopèdia.cat i costadebarcelonamaresme.cat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive