Aquest divendres, 17 de gener, és Sant Antoni Abat. De fet ja portem dies que fa un fred que pela, ja que aquesta és la ‘Setmana dels Barbuts’. La de Sant Antoni és una celebració popular i ancestral relacionada en la gran majoria de tradicions amb els animals. Aquest és el ‘Sant Antoni dels burros’, com se’l coneix popularment i alhora la motivació d’una festa que a Mataró ja només es pot conjugar en passat: la dels Tres Tombs. Una festa extingida però que manté un dels elements que li eren accessoris i que ara s’han convertit en darrer testimoni de la tradició: la ferradura, el tortell de Sant Antoni.
Quan Mataró feia Tres Tombs, el cap de setmana que li toqués, les pastisseries locals preparaven la ferradura per fer-la coincidir amb la desfilada d’animals. Ara, sense la festa, el tortell torna al 17 de gener i dit i fet: les pastisseries que mantenen la tradició de fer-ne ja agafen encàrrecs per aquest cap de setmana. Dissabte 18 i especialment diumenge -el tortell fa diumenge- 19 seran els dies de celebrar Sant Antoni amb el seu postre icònic.
- El tortell de Sant Antoni no es tanca, deixant-li forma de ferradura.
- És tradicional d’amagar-hi una figura d’un animal, de la mateixa manera que el de Reis porta una figureta d’un dels tres.
Pastisseries que sí, pastisseries que no
Fa només quatre anys era el propi Ajuntament de Mataró el que, en temps de Covid, va repartir cartells promocionals del tortell com la manera de mantenir encesa la flama dels Tres Tombs. Ara, en el segon any sense Tres Tombs a la capital del Maresme, la responsabilitat d’evocar-los amb les seves postres recau únicament sobre els pastissers. Hi ha establiments com Casa Graupera que ja ha anunciat que enguany no en farà i a mitja setmana hi havia establiments que encara dubten com la Pastisseria Mataró.
No és el cas de Sacher, que confirma que farà ferradures per mantenir la tradició, de la mateixa manera que la Pastisseria Uñó, la Pastisseria Avinguda -dissabte sols per encàrrec, diumenge a la venda-, la Vienesa o Confiteria Garriga. També la Granja Caralt, si s’encarrega. A Nougat en tindran de dues mides diferents, també per encàrrec; de massapà o farcits. També altres establiments s’hi sumaran, de ben segur.
De fet encarregar és la recomanació o més ben dit el prec que fan els pastissers a la seva clientela per assegurar el tret i que no falti el tortell de ferradura a l’àpat familiar de torn.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris