El calendari anual té la peculiaritat d’anar ordenat exactament igual. Primer arriba la primavera, després la Setmana Santa i la Pasqua i quan aquesta queda enrere arriba Sant Jordi. Se sol dir, del 23 d’abril, que és com l’anticip del bon temps i de l’esclat cultural que -mediterranis de mena- encara associem als mesos d’estar-nos al carrer i fer-hi vida.
La cosa és que l’elogi estratègic i conceptual de la diada és cosa comuna arreu del país. Com l’aposta pels llibres i el tresor literari que és l’hàbit de comprar-ne i regalar-se’n per consuetud, o la bellesa intrínseca de l’anar, venir, obsequiar i rebre roses. Tot això és exactament igual a tot arreu però encara que algú ho vulgui fer creure no, no tots els Sant Jordi són iguals.
A Mataró el 23 d’abril és un dia doblement màgic. Per una banda hi ha tot el cerimonial de dia (homologable amb l’estàndard) que té parades esteses arreu però especialment concentrades a l’eix de la Riera i la plaça de Santa Anna. En aquesta, del diumenge 21 al propi dimarts 23, s’hi fa la Fira del llibre. I és tot un goig. Però Sant Jordi té una segona part, ja quan el sol no pica i s’acosta el vespre i és llavors quan esdevé únic, singular i inconfusible. Un dels tresors del mapa anual dels mataronins. El Sant Jordi de Mataró és especial pel que passa el mateix dia al vespre i també el diumenge més proper (aquest cop el 21, dos dies abans) al Pati del Cafè Nou.
- Tots els actes de cultura popular de Sant Jordi, al detall: aquí.
- Dies i hores de la Fira del Llibre de Mataró, aquí
- Els detalls i la història del Llibre Gegant de Contes, aquí
Tres joies que només tenim nosaltres i que aquest 2024 tornaran a triomfar
1 - La Fogonada
La Fogonada és el correfoc tranquil, familiar i fantasiós que tanca el 23 d’abril mataroní i depara les imatges més especials de cada Sant Jordi. Els seus voltafocs omplen d’espurnes d’un taronja elegant les places del Centre, just després que s’hi representi una llegenda adaptada i mentre la gent acompanya el Drac a voltar al so d’una música més que especial. La Fogonada és un dels moments claus del calendari mataroní i aquest any a més estrena Foguers participatius. 30 dels 60 foguers s’han escollit entre els que s’hi van apuntar i això suposarà fins a 80 persones amb patums (les bengales pròpies de la jornada) dansant en sentit anti-horari en un ritual encantador i especial.
2 - Gegants i Castellers
La tarda de Sant Jordi és un esclat de cultura popular amb un binomi que nodreix de gent i famílies els carrers també del Centre, especialment davant de l’Ajuntament. Allà els Capgrossos de Mataró hi fan una actuació castellera completa i ràpida on no hi falten els pilars amb senyera i balcó. Just acaben les aletes dels anxanetes ja hi arriben els gegants, en el dia que se n’apleguen més de tot l’any. La Trobada de Gegants de Sant Jordi és la més antiga i concorreguda, amb totes les figures amb la seva rosa i arribant a fer ‘dormida’ de Sant Jordi a l’Ajuntament. Els últims, és clar, els Gegants de Mataró. En Robafaves també brilla per Sant Jordi!
3 - El Llibre Gegant de Contes
No és el mateix dia 23 però no es pot entendre sense el propòsit de Sant Jordi. És l’acte més antic i idiosincràtic i tot i això manté un envejable estat de salut. Fins i tot es pot dir que queda cada any desbordat. El Llibre Gegant de Contes és una ocasió màgica en la que artistes, dibuixants i il·lustradors esperen els contes escrits per la canalla per il·lustrar-los. Allà, en directe. I després d’un, l’altre. Tots els contes de la mainada es guarden en una col·lecció històrica que és patrimoni local. Un migdia de fantasia, lletres i comunitat a la que també hi va el Dragalió.
Comentaris