El Berguedà és aquella comarca que des del centre de Catalunya obre les portes del Pirineu i és notícia dos cops l’any, com a mínim. L’una, per la Patum de Berga. L’altre, per la temporada de bolets. Per més que, amb lògica, els seus habitants reneguin de la invasió dels qui van a buscar-ne, es coneix de les seves muntanyes que poden ser la pàtria preferida del rovelló i companyia. Avui parlarem d’una parada recomanada, potser fins i tot obligatòria, si anem, passem o venim pel Berguedà: Cal Rosal.
Cal Rosal no és un poble en sí, sinó un nucli que es reparteixen quatre termes municipals. Deu la raó, la ubicació i l’existència a la colònia tèxtil que la família Rosal hi va establir per aprofitar la força de l’aigua del riu Llobregat. Les colònies, que eren poblats al voltant d’una activitat industrial, són un dels trets històrics del nostre país que val la pena de conèixer i visitar. Un clàssic de les sortides escolars de primària o secundària, per exemple a la veïna Puig-Reig.
Cal Rosal és el veïnat establert a on abans hi havia la colònia, un nucli actiu i consolidat a tocar de carretera que té vida pròpia, curiositats com un convent d’artistes que hi resideixen i creen, i també té el Mercat del Bolet. Amb ell lliguem motiu de temporada i recomanació de visita. El Mercat del Bolet fa de Cal Rosal un topònim conegut entre els boletaires que pentinen el Berguedà. Perquè s’hi pot comprar, vendre i fins i tot aconsellar-se, sobre bolets.
Pinta a bona temporada
Els paradistes del Mercat del Bolet auguren una "bona temporada" i afirmen que la qualitat és extraordinària. "Ara comencen a sortir, sobretot el rovelló i el cep", ha explicat la Carla Martínez, que regenta una de les botigues. La seva àvia hi aporta la saviesa i l'experiència, ja que sovint ajuda als boletaires amateurs a discernir "els bolets bons dels dolents". "La gent a vegades ho cull tot i es poden intoxicar", adverteix la Lluïsa Vilalata, que fa deu anys que té parada al mercat. Ella assegura que el bolet del Berguedà "és fantàstic" i que hi ha preus "per totes les butxaques".
La majoria de rovellons que ven la Lluïsa són de la zona del Pedraforca i de Gósol i el cep és de "més amunt, de la zona de la Molina", detalla. "El preu varia molt: si és de botó, és més car, si és més gran, és més barat", informa tot afegint que el cost no ha variat respecte a l'any passat.
N’hi ha, de gent, que tornen de buscar bolets i acaben d'omplir el cistell al mercat. A més, aprofiten l'experiència dels paradistes per tirar els que són tòxics. Així ho ha fet la Ruth, una veïna de Terrassa que s'ha llevat d'hora per anar a buscar bolets prop de Berga. Alguns dels que ha collit eren dolents, però està satisfeta perquè ha trobat algun rovelló.
L'àvia de la Carla Martínez és una gran coneixedora dels bolets que afloren a la zona i, a més de netejar-los amb molta cura i precisió, ajuda als visitants inexperts a descartar els dolents. La seva néta assegura mig de broma que això també els ajuda a l'hora de fer calaix.
Tota la temporada
A més de parades específiques de bolets, al mercat també hi ha productes gastronòmics de proximitat del municipi i la comarca, com embotits, mels, formatges i pa artesanal. El mercat es mantindrà obert fins que duri la temporada, que acostuma a allargar-se fins al novembre.
L'Ajuntament ha programat actes paral·lels al mercat alguns caps de setmana. El 24 i 25 de setembre se celebrarà la Festeta de la Cervesa Artesana; el 22 i 23 d'octubre la Festa del Bolet de Cal Rosal; i finalment, el 30 d'octubre hi haurà una nova mostra del Mercat de Productors del Berguedà.
Comentaris